Organismul social - partea întâi

Ce este democratia ? Hai sa ne imaginam ca fiecare om este o celula intr-un organism urias (tara). Putem sa luam exemplul Romaniei ca sa fie mai intuitiv.

Asocierea in organisme sociale:

Fiecare celula (cetatean) are anumite nevoi de satisfacut, precum hrana, caldura, precum si altele mai sofisticate. Ca si in evolutia organismelor de la unicelulare la pluricelulare, asocierea in organisme mai complexe aduce un avantaj in adaptarea la mediu si asigura o securitate crescuta celulelor fata de versiunea individualista.

Prin "contractul social", indivizii renunta la o parte din libertatea lor in schimbul unei securitati medii crescute si a unor servicii pe care nu si le poate asigura singur : sosele, iluminat stradal, educatie, asistenta medicala, etc.

Aceasta asociere a indivizilor/celule functioneaza doar daca asocierea ofera indivizilor sansa unui nivel de satisfactie si securitate superior actionarii pe cont propriu. In acelasi fel participarea la un "corp" asigura celulelor hrana si caldura necesara, locomotia, impreuna cu securitatea fata de eventuali pradatori.


Democratia:

Bun, suficienta introducerea, unde apare democratia ? Pai, corpul ca si statul tin cont intr-o oarecare masura de satisfactia diferitelor grupe de celule, la fel cum un stat democratic trebuie sa tina seama de satisfactia diferitelor categorii sociale.

Deca corpului ii este frig la spate, incearca sa elimine disconfortul. La fel statul trebuie sa echilibreze distributia resurselor pentru a asigura un minim de satisfacere a nevoilor tuturor cetatenilor. Satisfacerea tine bineinteles cont si de importanta diferitelor tipuri de celule si organe, de exemplu poti continua sa traiesti cu degetele degerate, dar un organ inghetat inseamna o moarte sigura. Totusi, o durere acuta intr-o anumita "categorie sociala" cere de obicei actiunea rapida a corpului/statului

Pe de alta parte, anumite celule pot acapara prea multe resurse, devenind o povara pentru sistem. Imaginati-va un organism cu halci de grasime in anumite regiuni - celule care sunt mai mult o povara decat beneficiu pentru organism. In stat, aceastea pot fi categorii sociale favorizate, institutii administrative supradimensionate.

* * *


Pornind de la o astfel de analogie, putem sa analizam calitativ diferite stari de fapt ale democratiei/statului in Romania:

Creierul:

Organismul social are nevoie de un "sistem nervos" care sa transmita la centrul de decizie nevoile din teritoriu. Aceasta comunicatie este facuta de obicei de structura politica a statului, impreuna cu institutia alegerilor. Reprezentantii alesi trebuie sa transmita "pulsul" teritoriului catre centru (guvern/legislatic), astfel ca alegerile uninominale pe circumscriptii mi se pare un avantaj fata de alegerea de liste.

Guvernul poate fi asemanat cu nivelul psihic al Constientului, el actionand direct pentru pastrarea echilibrului adaptiv.

Parlamentul poate fi asemanat cu nivelul psihic al Subconstientului, fiind mai putin vizibil in actiune, dar cristalizand invatamintele acumulate din actiune in legi.

Justitia poate fi privita natural ca Supraeul, avand rolul de a evalua moral deciziile diferitilor actori.

Presa isi gaseste asemanarea in sistemul nervos care transmite diferite mesaje intre parti ale corpului (societatii)


Sitemul circulator

Sistemul circulator este asigurat de reteaua de sosele, cai ferate, conducte de apa, gaze, petrol si alte linii de transmitere a energiei. Daca un organism nu are sistemul circulator bun, celulele singura nu pot face mare lucru. La fel un stat fara infrastructura de transport dezvoltata este condamnat la performante economice mediocre, si chiar la subdezvoltarea anumitor zone.


Gandirea ingusta

Cu acest model, cum arata statul Romania azi ? Mie imi pare un organism care nu vede mai departe de nevoile imediate. Este ca oaia din reclama cu sare iodata, care sta si sufera in soare desi ar putea sa depuna un mic efort pentru a ajunge la umbra.

Orice organism, mai ales unul inteligent, trebuie sa investeasca o parte din energie si resurse pentru optimizarea starii viitoare, nu doar pentru nevoile imediate. Daca oamenii nu ar fi gandit asa, am fi stat inca in pesterile oferite de natura, nu am cultiva ci am culege ce se intampla sa rasara.

Poate ca neuronii-politicieni nu trebuie sa fie neaparat foarte inteligenti sau tehnici, atata timp cat au intelepciunea sa mentina pe pozitii specialistii care sa implementeze prioritatile pe care le stabilesc. Cel mai periculos este insa cand politicienii nu mai reprezinta nevoile organismului ca ansamblu, ci doar a unor anumite categorii. Este ca si cum ai alege sa supra-hranesti burta, dar sa sub-hranesti muschii : organismul va ajunge sa arate ca un copil subnutrit din Africa. Ce am vazut in ultimul timp este un sistem politic care incearca sa acapareze si functiile tehnice, ceea ce este foarte pagubos pentru organism ca ansamblu.


Ceea ce vad in ultimiii 20 ani in Romania este doar gandire ingusta la nivel de stat, satisfacerea compulsiva a nevoilor "corporale" imediate fara o strategie coerenta de asigurare a securitatii viitoare. Acest stat a mancat la restaurant pana i s-a facut rau (finantari externe), si acum vine nota de plata. Si ma tem ca nu invata din greseli, imprumuta de la un "prieten" si crede ca va putea sa faca in continuare la fel fara sa se apuce sa munceasca. Pana acum o vreme a tot vandut din casa (privatizari) si i-a fost bine, dar acum nu prea mai are ce sa vinda...

"Munca" inseamna la nivel de stat sa poti oferi altor indivizi "stat" produse utile. Pe scurt, sa poti exporta produse/servicii, macar la nivelul la care ai nevoie de produse create de alti. Inseamna sa-ti faci singur mancarea (productie interna) daca nu-ti permiti sa mergi la restaurant (import).

Ca sa poti fi eficient ca organism statal, trebuie sa ai niste organe bine dimensionate si un sistem circulator bine dezvoltat. O tara nu poate supravietui mult timp cu un sistem de sosele congestionat. Analogul in organism sunt cheagurile de sange, care duc la atacul de cord. Nu pot sa inteleg atata inconstienta in a lasa acest organism (Romania) cu arterele blocate.

Avem nevoie ca de ... sange ... de sosele de buna calitate, chiar si cateva autostrazi care sa strabata Romania. Pe termen scurt se pot optimiza punctele de congestie pe cele existente, dar nu este suficient. Toti oamenii politici care au patronat aceasta subdezvoltare in infrastructura au de la mine un mare minus, mai ales daca se incapataneaza sa sustina in continuare ca nu este nevoie.

Comentarii

  1. Stiu persoane care se multumesc cu ajutorul social si NU VOR sa faca altceva (sa munceasca legal). Exista si astfel de "paraziti". Ce faci cu ei ?

    Sau pe cei care sunt capabili, inteligenti , nu fura si fac un ban cinstit , ii impozitam in plus ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ajutorul social trebuie sa fie atat cat sa permita trecerea unei perioade dificile (dpdv. personal sau economic global).

    Un mare bug al comunismului a fost tocmai egalizarea recompenselor la eforturi/constributii diferite. Daca contributia suplimentara la producerea de valoare nu este recompensata substantial, ea devine pe cale de disparitie. In acest caz, societatea pe ansamblu decade si obtinem Romania sub Ceauseascu, cu productia interna la pamant, comert in care nu se gasesc de niciunele.

    Lipsa de diferentiere in recompensa este mai grava decat un regim totalitar, putem vedea in China cum poate co-exista economia bazata pe competitie (de piata) cu un regim politic totalitar, care ingradeste libertatea de expresie si alegere politica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?