Ne poate trage curentul ?

 S-a reactivat de curand in presa online ideea cum ca "a te trage curentul" este o legenda urbana stupida, specifica romanilor si altor popoare mai "inapoiate".

  Ma consider o persoana logica si suficient de informata. Totusi eu personal cred in pericolul curentului de aer.

  Cateva fapte general acceptate


  Cunosc faptul ca virozele respiratorii (precum gripa) sunt provocate de virusi, iar infectiile de catre bacterii. Daca importanta existentei germenilor nu poate fi negata, existenta unor factori favorizanti nu poate fi nici ea exclusa.

 Se cunoaste faptul ca anumite medii chimice toxice favorizeaza aparitia unor boli de plamani cauzate de bacterii. Mediul nu genereaza bacteriile, ci doar favorizeaza dezvoltarea lor incapacitand puterea de lupta a organismului.

 Mai stim ca temperatura corpului usor crescuta (febra) este importanta pentru a creste capacitatea de lupta a organismului impotriva virusilor si baceteriilor.

 In acelasi fel, mi se pare cel putin plauzibil ca o temperatura mai scazuta poate favoriza sau agrava unele boli.


  Eu cred ca exista 3 moduri in care curentul poate actiona negativ



  1. Temperatura locala (probabil cel mai important)

 
  Eu am observat din experienta personala ca daca o parte sensibila a corpului (gat, spate, urechi) devine mai rece decat media corpului, este posibil sa am dupa un timp de expunere spasme musculare (junghiuri).

 Curentul de aer creste viteza de evaporare a transpiratiei, producand local o scadere a temperaturii corpului. Mai ales daca restul corpului este incalzit, transpiratia continua, iar corpul nu va compensa scaderea de temperatura locala.

 Situatia nu apare daca este frig intregului corp, iar corpul pompeaza caldura si opreste transpiratia. Deci probabil imbracarea unor haine mai groase decat este nevoie agraveaza fenomenul asupra zonei expuse frigului (inclusiv din cauza curentului).

 Eu folosesc un test simplu pentru a detecta o posibila amenintare tip "curent" : ating zona cu mana.  Daca zona se simte rece, atunci trebuie sa o aduc cat mai repede la o temperatura normala. Putin masaj pentru activarea circulatiei ajunge de obicei.

  O problema stomatologica poate degenera intr-o infectie daca sistemul imunitar local este incetinit de o scadere a temperaturii locale a corpului. Stim ca bacterii (si chiar virusi) exista peste tot, este necesara doar o scadere a imunitatii pentru a se dezvolta. Unii germeni exista chiar latenti in interiorul organismului, au nevoie doar de o bresa pentru a produce o boala.

 La limita putem sa presupunem ca o scadere puternica a temperaturii unei zone a corpului (cauzata de curent) poate favoriza aparitia cheagurilor de sange, care ar indreptatii banuiala ca "curentul de aer" a avut un rol in unele accidente vasculare (precum afirma cultura rurala).


 2. Evaporarea


  Pentru nas si ochi, curentul de aer - mai ales cel foarte uscat de la aerul conditionat - duce la uscarea mucoaselor si de aici la diverse suferinte. Cel putin uscarea ochilor este susceptibila a provoca si mici dureri de cap.

  Cand am lucrat in Paris, un coleg a fost foarte surprins cand i-am spus ca este posibil ca stranutul lui repetat poate fi cauzat de curentul de aer format intre geamul deschis in dreptul lui si usa. Nu parea foarte convins, dar mi se pare o ingustime de minte sa nu accepti macar ca este plauzibila o asemenea cauzalitate. Macar pentru faptul ca in apropiere trecea suprateran metroul, la un nivel ceva mai sus decat fereastra si tot nu se poate exclude influenta curentului.


  3. Particule aero-purtate

  Microbii pot fi transportati pe distante mai lungi atunci cand exista "curenti de aer". Uneori chiar sistemul de aer conditionat poate fi pepiniera in care se multiplica (daca nu este curatat periodic). Totusi, nu despre acest pericol vreau sa atrag atentia, ci despre un posibil efect simplu, al microbilor/virusilor care sunt transportati pe calea aerului. Ei pot afecta cel mai usor nasul, gatul, ochii, plamanii.

  Este putin probabil ca acesti factori aero-purtati sa genereze durerile de spate. Durerile de spate asociate cu curentul sunt legate cred eu de procese inflamatorii, favorizate de multe ori de o temperatura mai joasa a corpului in acea zona. Bineinteles, nu orice durere de spate este legata de "curent" sau "a stat pe ceva rece".


 
Argumente din experienta pentru teoria scaderii locale a temperaturii


  In urma unei nopti cu aerul conditionat in spate am avut un junghi intercostal puternic, care m-a tinut vreo doua saptamani. In general aerul conditionat orientat direct spre mine imi produce migrene, iar a sta transpirat in curent imi da uneori spasme musculare la gat si spate.


  Totusi:

  Cand eram copil de 13-14 ani obisnuiam sa ies la ora de sport (afara)
doar in maieu si pantaloni scurti (pentru vreo 10 minute, apoi ma imbracam).  
  Desi aveam o sanatate relativ subreda, nu am racit vreodata din aceasta cauza. Explicatia este ca aveam grija sa alerg doua etaje plus doua coridoare, activand circulatia. Apoi temperatura era scazuta pe toata suprafata corpului.

  Nu am probleme daca stau in casa imbracat gros apoi ies afara. Probabil as avea probleme daca as expune frigului zone transpirate ale corpului.

  Din cand in cand am baut ceva rece dupa efort fizic, fara sa racesc la plamani sau sa ragusesc. Explicatia mea este ca de obicei expunerea la acel rece a fost foarte scurt, apoi corpul si-a reluat temperatura normala.



  Incheiere

  Ca sa folosesc o formula celebra, cred ca acest "mit" al imbolnavirii sub influenta curentului de aer este cel putin "plauzibil". Mai cred ca actiunea curentului de aer poate fi mai usor corelata cu realitatea din perspectiva scaderii locale a temperaturii, pentru a evita generalizarile inutile.

Comentarii

  1. Hello!
    Nu-mi dau seama cine ar putea sa nege efectele negative ale curentului de aer. Mi se pare interesant ca ai postat despre asta. Dincolo de orice explicatie, efectul este clar si tin sa depun marturie despre asta. Nu stiu de ce se spune " te trage curentul" (unde te trage, de ce te trage) dar TRAGE! Nu stati in curent!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca "ne trage", stiu insa sigur ca nu ne impinge nicaieri. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ieri mi-a batut aerul conditionat in cap (am stat la biroul unui coleg) si la sfarsitul zilei ma durea capul si aveam usoara fotofobie. Am dormit un pic si mi-a trecut. Cel mai probabil curentul a provocat uscarea ochilor (eu oricum am un deficit la secretiile lacrimale).

    @Eugen : partea buna este ca in curand o sa fie situatia cam de plans :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt de acord cu aceasta teorie, pana si chinezii poemenesc in chi gong de vanturi perverse...

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai sa nu ne dam cu parerea si sa intrebam medicii !Cit despre camerele neaerisite in care se sta ore intregi,eventual ticsite de oameni care consuma oxigenul,ce spui? Creierul are nevoie de oxigen ca sa functioneze normal,dar cui ii pasa de creier cind il doare curul de la "curent"?Aerul rece favorizeaza aparitia virozelor,intr-adevar,dar nu te imbolnavesti ca "te trage curentul ".Tara de inapoiati !

    RăspundețiȘtergere
  6. http://mihvoi.blogspot.ro/2010/09/ai-suficient-oxigen-in-camera.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Totusi, strainii de ce sunt asa de prosti si nu si-au dat seama pana acum cat de mult rau le face curentul? Faptul ca unora din noi le face rau curentul e din cauza curentului sau doar din cauza povestilor de groaza despre curent din copilarie?
    Nu confunda o sensibilitate (cum o ai tu la curent, eu o am la caldura, altii poate o au la lumina) cu un factor declansator de boli care sa fie universal valabil.
    Iar romanii in majoritatea lor normal ca au o sensibilitate la curent, ca le-a fost bagat asta in cap de cand erau mici.
    Dar ca sa revin la punctele din articolul tau:
    1) Temperatura locala si spasmele musculare. Ti se intampla asta si iarna cand ai tot corpul acoperit, mai putin nasul/ochii si eventual gura? Fiindca principiul este acelasi? Daca nu inseamna ca e doar o sugestie mentala. Daca da, atunci e o reactie fireasca a organismului de a produce caldura (la fel cum stranutul e o reactie normala a organismului de a elibera caile respiratorii). N-ar trebui sa te ingrijoreze, nu este o boala, inseamna doar ca reactioneaza in parametrii normali corpul tau.
    Eu ti-am spus de ex, ca nu suport caldura si transpir foarte mult. Ar fi cazul sa ma ingrijoreze transpiratia (din punct de vedere medical)? Nu - ca asta e o modalitate a corpului de a elimina caldura.

    2) Evaporarea si aerul uscat. Din nou, corpul omenesc functioneaza in anumiti parametrii de umiditate, care difera de la persoana la persoana. Eu nu am o problema cu aerul uscat (nu imi provoaca stranut, nu imi usuca ochii), tu ai. Acasa fiecare isi regleaza aerul conditionat dupa cum ii e mai bine, dar atunci cand suntem intr-o comunitate cel mai bine e sa gasim solutia de compromis, nu sa incercam sa il convingem pe celalalt ca numai ce simtim noi bine.
    Daca eu vreau 16 grade intr-o incapere, si tu 25, normal e sa il dam la 20 de grade, nu sa ne certam pe "ce e mai bine, sa fie frig sau sa fie cald" ca oricum n-ajungem la nici un rezultat.

    3) Particulele aero-purtate. Aici nici n-are rost sa insist. Microbii apar mult mai usor intr-o incinta cu aer inchis, decat intr-una in care exista curenti de aer. De altfel asta era si unul din motivele pentru care se asocia inainte raceala ("common cold") cu frigul, faptul ca iarna oamenii stau mult mai mult timp in incinte inchise, ceea ce favorizeaza raspandirea virusilor.

    In final, gandeste-te mai bine la intrebarea: "de ce strainii nu au nici o prolema cu curentul? "

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dan

    Dincolo de mituri, poate că există și un sâmbure de adevăr și am încercat să văd care ar fi. De faptul că mă deranjează aerul condiționat nu cred că se face vinovată vreo autosugestie. Și punctual:

    1. Iarna este puțin probabil să ajungi să ai o parte a corpului setată pe răcire în timp ce ea este răcită puternic prin transpirație. Probabil doar dacă te înfofolești puternic și apoi îți expui o zonă transpirată la frig. Chiar și atunci, dacă nu simți acea zonă a corpului semnificativ mai rece decât restul, probabil nu te afectează. Mă mai gândesc că unii oameni au și o "izolație" mai bună și nu ajunge frigul până la mușchi. Eu sunt și cei care transpiră mult de obicei.

    2. Cred că 22 +/- 2 grade ar fi optimul, dar aerul condiționat trebuie să facă reumidificare. Altfel indicele de confort termic poate varia mult față de termometru.

    3. De fapt toamna și primăvara gripa se înmulțește pentru că temperatura este optimă pentru ca virusul gripal să se închisteze în aer și să se declanșeze când atinge o mucoasă caldă. Asta ar putea ridica semne de întrebare despre aerul condiționat reglat prea jos, deși infecțiile bacteriene sunt mai periculoase dacă nu este curățăt regulat AC-ul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Să întrebăm doctorii : Atunci când eram mai tânăr și nu prea-mi păsa mie de aerul condiționat, am ajuns la urgență cu o durere surdă în piept. Suspectam un atac de cord dar doctorul mi-a spus că este un banal junghi intercostal și m-a întrebat dacă am stat în aer condiționat. Era adevărat.

    Să întrebăm străinii : Am făcut sondaj la 2 străini stabiliți recent în România : englez/scoțian și neozeelandez. Ambii au spus că preferă să se ferească de "the draft". E drept că un coleg de culoare în Paris a refuzat să vadă vreo legătură între geamul deschis și faptul că strănută.

    Poate depinde și de climă, de constituție și poate și genetic. Italienii au și ei asta cu meteodependența, făceau la BBC mișto de ei.

    RăspundețiȘtergere
  10. oameni buni, "curentul" despre care se vorbeste de fapt aici si care este nefast nu are nici o legatura cu aerisirea camerei sau cu temperatura mai scazuta din ea. Doamne fereste. Acest curent este interactiunea dintre doua mase de aer care vin din directii opuse. O camera vara, normal poate avea geamul deschis, fara a crea senzatia de curent si este normal sa fie deschise geamurile si in mijloacele de trasport. Problema reala apare atunci cand se sta in "curent", respectiv in zona in care se produce aceasta "interesctie" de fluxuri de aer (cu preponderenta in cazul in care temperatura aerului este mai mica de - sa zicem - 21-22 grade...Iar pentru cei care nu cred nu au decat sa experimenteze si apoi sa povesteasca "efectele". este foaret clar ca nu e bine sa "te traga curentul", dar atentie: dupa cum am mai spus, a te trage curentul inseamna a sta in aceasta zona de inetrefrenta a doi sau mai multi curenti de aer care vin din directii opuse. Deci, inca o data pentru cei care nu au inteles: poti sa stai cat vrei cu geamul deschis la camera, atata vreme cat usa este inchisa, insa daca stai cu usa deschisa si din camera opusa vine alt curent de aer, de la o alta fereastra deschisa atunci cu siguranta va va "trage", nu doar ca veti stranuta. este simplu, dar din pacate nu se cunoaste definitia corecta si se amesteca lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Oare este din cauza uleiului incins cu care ne.doftoriceau vand eram mici sau poate modul de curatare al romanilor este mai excesiv decat la alte popoare. Sau chiar caciula fara de care de mici nu suntem lasati sa iesim afara ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Poate nu suntem nici foarte căliți, într-adevăr. Ciudat este că și italienii par să aibă aceeași sensibilitate la vreme.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?