Deodorant versus Antiperspirant


Deodorant vs. Antiperspirant

In scopul evitarii mirosului neplacut, industria cosmetica pune la dispozitie deodorante si antiperspirante din ce in ce mai puternice, care ofera "protectie" pentru 24ore sau chiar 48ore. Destul de convenabil daca calatoresti in interes de serviciu, dar nu exista cumva si dezavantaje ?

In primul rand trebui sa facem o diferenta intre deodorant si antiperspirant.

Deodorantul "simplu" este cel care nu incearca blocarea transpiratiei, ci doar efectul ei. De fapt mirosul neplacut nu este al transpiratiei, ci al substantelor generate de bacteriile care se dezvolta in acea transpiratie dupa un timp de la emitere. Astfel deodorantele contin substante antibacteriene si parfum pentru a lupta cu mirosul neplacut.

Antipespirantul este substanta care blocheaza efectiv transpiratia la sursa, blocand canalele de scurgere a transpiratiei (cel putin pentru o vreme). De obicei antiperspirantul contine si componentele obisnuite ale deodorantului. Pare mai eficient (si chiar este pe moment) sa blochezi problema de la radacina cu un antiperspirant. Totusi, antiperspirantul este mult mai agresiv decat deodorantul simplu, insasi prin faptul ca "infunda" canalele de transpiratie, iar corpul nu isi mai poate elimina toxonele pe calea obisnuita.

Apoi mai este ceva, substanta care blocheaza transpiratia este un compus bazat pe aluminiu (il gasiti in lista de ingrediente in orice antiperspirant). Diferite persoane manifesta alergii la compusii de aluminiu, care creaza iritatii locale.

Alzheimer ?
Substantele pe baza de aluminiu din antiperspirante pot fi absorbite in corp prin piele. Acumularea de aluminiu a fost pusa in evidenta ca fiind unul din factorii importanti in declansarea maladiei Alzheimer, alaturi de factori genetici. Maladia Alzheimer este o grava boala degenerativa a sistemului nervos, culminand cu dementa. Cineva imi povestea ca antiperspirantele pot cauza inflamatii grave ale ganglionilor nervosi din zona aplicarii. Unele studii gasesc corelatii intre folosirea antiperspirantelor pe baza de aluminiu si cancerul de san.

Informatii mai in detaliu puteti citi aici (in engleza).

Studiile privind influnetele aluminiului sunt inca controversate, dar exista multe studii care avertizeaza asupra pericolului antiperspirantelor. Doar faptul ca acel antiperspirant infunda canalele de transpiratie mie imi da fiori, nu are cum sa nu aibe efecte negative folosit zilnic.


Ce este de facut ?

Eu am cautat astazi deodorant simplu, care sa nu fie antiperspirant. A fost un pic complicat, majoritatea sunt si antiperspirante. Dupa un timp am gasit un criteriu mai rapid de excludere decat lista de ingrediente. Toate care se lauda cu protectie 24/48ore sunt antiperspirante (bazate pe aluminiu). De obicei in locul cel mai ascuns se pun si deodorantele simple, care nu se pot lauda cu astfel de performate.

Incercati sa folositi pe cat posibil deodorante simple combinat cu dus mai des. Deodorantul simplu ar trebui sa fie suficient 10 ore (serviciu+drum) daca nu carati saci. Daca chiar trebuie, tineti antiperspirantul pentru cazuri extreme in care dusul nu este o optiune. Nu garantez ca va imbolnaveste, dar de ce sa riscati ?


Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului

Comentarii

  1. Q: Astea care au Zinc sunt OK ?
    Dintr-o cautare sumara : "Zinc phenosulfonate - an antimicrobial and astringent". Deci protejeaza si de bacterii, scade si transpiratia, presupun ca fara sa "infunde" canalele, dar nu sunt sigur.

    Am mai gasit ca "parabens" sunt agenti antimicrobieni care ar fi pusi in legatura cu cancerul. Sunt compusi similari cu hormonul estrogen.

    Q: Poti sa-mi spui ce deodorant ai gasit si daca functioneaza bine pentru tine?

    Am luat un Gillette "Deodorant Spray", arata similar cu un Gillette "Antiperspirant". Din lista de compusi nu este nici aluminiu, nici zinc, nici "parabens". Nu pot sa spun exact ce eficacitate are, eu am metabolism ceva mai incet. Pot sa spun ca de dimineata pana seara, inclus un pic de sport, imi pot suporta mirosul axilar, dar "your mileage may vary".

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?