Umiditatea din cameră iarna
Iarna se spune că trebuie să pui un recipient cu apă pe calorifer pentru că aerul devine prea uscat. Ce se întâmplă de fapt ?
Umiditatea iarna
Umiditatea relativă optimă în cameră este de 40-60% dar se acceptă și 30-60%. O umidatate prea mică tinde să evapore prea repede apa de pe corp, uscând pielea și în special mucoasele (nas, gât, plămâni și ochi). O umiditate prea mare îngreunează respirația și favorizează condensul, igrasia.
Umiditatea relativă mică face transpirația să se evapora mai rapid, ceea ce face temperatura să pară mai mică. Pe de altă parte, iarna, umiditatea foarte mică face aerul să izoleze mai bine termic, ceea ce face temperaturile foarte mici ceva mai suportabile. Există o formulă complicată pentru "indicele de confort termic".
Iarna umiditatea din cameră este de obicei prea mică, dar nu este o regulă absolută. Uscatul rufelor în casă, folosirea aragazului și dușul pot crește umiditatea din casă până la favorizarea igrasiei. Chiar respirația tinde să crescă puțin umiditatea, proporțional cu numărul de persoane.
Este important de știut și că umiditatea depinde de temperatură. La aceeași concentrație de vapori în aer, umiditatea este mai mică acolo unde temperatura este mai mare. De asemenea, dacă casa nu este bine izolată și are pereți mult mai reci decât temperatura din cameră, în acea zonă umiditatea relativă poate crește foarte mult până la punctul de condens/igrasie.
Cauza scăderii umidității
Iarna temperatura de afară scade, iar vaporii de apă tind să condenseze mai mult, iar în aer rămâne o cantitate mai mică de vapori de apă (în valoare absolută). Chiar dacă umiditatea relativă a aerului de afară ar rămâne ok (40-60%), în momentul în care aerul este încălzit în cameră, umiditatea relativă scade. Aerisirea iarna provoacă de obicei scăderea umidității relative din cameră, pentru că în camera neaerisită sunt și vaporii acumulați prin respirație și transpirație. Pe de altă parte lipsa aerisirii duce la pericole mai mari (lipsa oxigenului, igrasie).
Ce este de făcut ?
În primul rând ar merita să supravegheați nivelul umidității din cameră, să nu scadă sub 30%. Există pe piață multe modele de stații meteo cu senzor digital de umiditate la prețuri modice. Am găsit inclusiv senzori de stație meteo cu temperatură și umiditate la 10RON. Senzorii de umiditate fără baterie nu sunt de loc exacți, dar pot fi folosiți totuși pentru a urmări variația umidității (crește sau scade).
Odată supravegheată umiditate, puteți știi când trebuie scăzută (prin aerisire) și când trebuie crescută. A crește umiditatea relativă iarna este destul de greu, la mine acasă stă în jur de 30% chiar dacă funcționează destul de des sterilizatorul cu abur. Recipientele cu apă agățate pe calorifer ajută un pic, dar nu vă așteptați la miracole.
Există și pulverizatoare electrice de vapori de apă (cu ultrasunete) dar eu nu le-aș recomanda. Nu am încercat, dar am auzit o poveste în care pulverizatorul pulveriza inclusiv mineralele din apă rezultând un praf fin prin toată camera. Prefer un abur clasic "testat" față de particule mici de apă care să-mi intre în plămâni.
O temperatură mai mică în cameră crește un pic umiditatea. Teoretic la o cameră etanșă, o scădere de temperatură cu 10 grade dublează umiditate (nu peste 100% bineînțeles). Experimental la o diferență de 8 grade (de la 24 la 16 grade) umiditatea a crescut cu doar 3 procente (de la 22% la 25%). Dacă nu reușiți altfel să creșteți umiditatea și vă deranjează somnul, puteți încerca și o temperatură cu câteva grade mai mică în cameră.
P.S. Despre umiditate am mai scris cu mai multe detalii la:
https://mihvoi.blogspot.com/2011/02/despre-umiditatea-aerului.html
https://mihvoi.blogspot.com/2010/09/aerul-conditionat-umiditate.html
P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:
Philosophy of everything
Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :
Munca dumneavoastra este apreciata. Felicitari si multumiri pentru articol.
RăspundețiȘtergereMihai
Multumesc si eu
RăspundețiȘtergereFoarte binevenita aceasta tema! Si eu ma lovesc de problema asta de mult timp. Copiii mei au multe probleme de sanatate din cauza uscaciunii aerului. Chiar din ziua cand au pornit caloriferele, doi din copii au inceput sa tuseasca sec in timpul somnului. Daca nu as fi stiut din anii trecuti as fi zis ca au luat un virus de la scoala sau gradinita. Sunt in cautarea unei solutii eficiente. N-am stiut ca scaderea temperaturii creste umiditatea. Atunci de ce cand aerisim iarna nu se compeneseaza iesirea vaporilor cu cresterea umiditatii datorata scaderii temperaturii?
RăspundețiȘtergereO metoda aplicata de noi care a imbunatatit cat de cat situatia: desi nu avem repartitoare, ne-am montat robineti la caloriferele vechi de fonta ca sa putem regla caldura si implicit uscaciunea aerului. Vasele de ceramica atarnate de calorifer nu sunt prea eficiente dar e mai bine decat de loc. Mai eficient a fost sa punem un vas de apa cu suprafata mai intinsa pe calorifer sau aproape de locul unde dormim. Acceptand riscul ca un micut il va rasturna a doua zi :-).
Scăderea temperaturii crește umiditatea relativă, dar atunci când temperatura crește la loc umiditatea scade un pic mai jos decât înainte de aerisire, până se adună alți vapori de apă. Ideea este că o temperatură puțin mai mică în cameră noaptea poate ajuta. Noi însă nu am luat în considerare recomandarea medicală de 19 grade pentru copil, pare groaznic de frig.
RăspundețiȘtergeresalut
RăspundețiȘtergereeu locuiesc in finlanda de 10 ani, mereu avem iarna problema cu umiditatea, toata iarna pun prosoape pe calorifer, folosesc si un umidificator super destept ( cica:)) care are si abur rece si abur cald, dar mai sus de max 30% umiditatea nu urca.Il spal o data pe satamana, filstrul de asemenea, ceva de la OBH Nordica. Hainele umede cresc umiditatea si sunt super ok, simti efectiv cum se schimba aerul in camera. Dar pe termen lung, efectiv nu mai am nici o solutie, oare marirea numarului de plante in casa poate afecta umiditatea sau devine prea prea?
Multumim pentru articol. Nu am pulverizator, dar de asemenea am citit ca cele cu ultrasunete emana in aer mineralele din apă. De aceea se recomanda sa se utilizeze apa distilata si nu cea de robinet si nici cea filtrata. Astfel unii zic ca pulverizatoarele sunt recomandate chiar, dar numai la o utilizare adecvata si exploatare corecta.
RăspundețiȘtergere