De ce sa nu pacalesti repartitoarele de costuri caldura?

Repartitor costuri căldurăDacă păcălești repartitorul de costuri căldură de fapt furi de la vecini. Multă lume crede că ar păcăli Radet, dar nu este așa. Radet va încasa factura pentru toată căldura livrată în bloc, pe baza ceasului de la subsol. Ceea ce nu este înregistrat la unul din locatari se va distribui la factura vecinilor săi.

De fapt nu ar trebui să conteze de la cine se fură. Totuși, probabil din pricina comunismului, mulți oameni sunt mult mai sensibili la proprietatea vecinului decât față de proprietatea "de stat". Această introducere este adresată lor.

Tuturor care doresc să plătească ceva mai puțin la căldură fără să fure de la vecini sau din altă parte, câteva sfaturi utile:


Cum să consumi / plătești mai puțin cu repartitoare
Repartitoarele de costuri caldura, cum funcționează?
Merită renunțat la repartitoare? 

P.S. Nu cunosc metode de a păcăli repartitoarele și nici dacă aș știi nu aș publica. Am auzit oameni care afirmă că se mai practică. În general însă vecinii observă când cineva plătește mereu foarte puțin la căldură dar stă iarna în tricou prin casă...

P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:

Philosophy of everything


Comentarii

  1. Cristian Mocanu21/10/13 17:53

    Vecinii ar plati mai mult doar daca nu au repartitoare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar dacă au repartitoare, tot vor plăti mai mult vecinii hoțului.

    Repartitorul nu este aparat de măsură al căldurii cedate. Repartitorul înregistrează doar niște unități de intensitate consum pe baza temperaturii, urmând ca factura bocului să se "repartizeze" proporțional cu aceste unități. Dacă te uiți pe factura detaliată, prețul unei unități este mult mai mare în lunile geroase.

    Dacă unui locatar nu i se înregistrează unitățile, ceilalți vor plăti mai mult per unitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristian Mocanu22/10/13 14:50

    Acum am inteles, dar totusi costul unitatii ar trebui sa fie constant, de ce ar fi mai mare in lunile geroase ?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cristian: Unitățile se bazează pe temperatura caloriferului. În funcție de temperatura din cameră, căldura cedată poate fi mai mare sau mai mică. Chiar și dacă ar lua în considerare temperatura ambiantă tot nu pot fi foarte exacte, măsoară un singur punct pe calorifer.

    Repartitoarele folosite în mod similar la toți locatarii, reprezintă totuși o aproximare destul de bună pentru procentul relativ de căldură de care a beneficiat fiecare locatar. Este însă o măsurare relativă și nu una absolută, de aceea este nevoie de minim 80% din locatari ca să aibă sens calculul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristian Mocanu23/10/13 10:57

    OK, in lunile geroase se cedeaza mai multa caldura. Dar nu inseamna ca si caloriferele sunt mai reci, deci repartitoarele n-ar trebui sa inregistreze mai putine unitati ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Temperatura caloriferului depinde aproape în exclusivitate de temperatura agentului termic. Iarna este chiar mai fierbinte de obicei.

    Cantitatea de căldură este o funcție de diferența de temperatură între calorifer și cameră. Dacă de exemplu caloriferul are 25 grade iar în cameră sunt deja 25 grade, atunci caloriferul nu va mai ceda de loc căldură în cameră. Pe de altă parte repartitorul va continua să înregistreze la fel ca atunci când în cameră sunt 15 grade și se cedează căldură. Acesta este un motiv pentru a regla robinetul termostatat corect (detalii în articol), pentru a întrerupe agentul termic când s-a făcut cald.

    Am înțeles că există și repartitoare care citesc și temperatura camerei, dar acelea se pot păcăli ușor, deci nu sunt de preferat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristian Mocanu23/10/13 14:39

    Aha, si fiind mai fierbinte apa, chiar daca cedeaza mai multa caldura ramane totusi suficient de calda incat contorul sa inregistreze cel putin acelasi numar de unitati (poate chiar mai multe) decat in lunile mai calde.

    Pe mine nu cred ca m-ar ajuta prea mult un termostat, deoarece niciodata nu se incalzeste suficient in casa.

    Cat despre repartitoarele care citesc temperatura camerei, nici n-ar fi corect, trebuie platita caldura primita prin calorifer, ce face fiecare cu caldura lui e irelevant. Poti sa deschizi geamul si sa irosesti toata caldura daca vrei, dar tot trebuie s-o platesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este adevărat că de obicei se înregistrează mai multe unități când este ger, dar și costul lor este ceva mai mare. Asta este deoarece la aceeași temperatură a caloriferului, căldura cedată este mai mare când în casă este mai frig.

    Cu oarecare aproximație, căldura cedată în unitatea de timp este direct proporțională cu diferența de temperatură dintre calorifer și cameră. Astfel, aceeași unitate înregistrată pe baza temperaturii caloriferului va avea în spate ceva mai multe (giga)calorii cedate în apartamentele ceva mai reci, deci și un preț ceva mai mare.

    Căldura care nu este cedată în cameră se întoarce în sistem și nu trebuie plătită. Contorul blocului măsoară debitul și diferența de temperatură a apei la intrare și ieșire pentru a calcula exact căldura cedată.

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant scenariul cu cel care lasă geamul deschis și caloriferul la maxim, aici apare o mică anomalie. El va înregistra același număr de unități precum cineva cu caloriferul la maxim și geamul închis. Practic însă, deoarece camera lui este mai rece, va consuma mult mai multă căldură decât cel cu geamul închis, totuși vor plăti la fel.

    Bineînțeles că nu există niciun avantaj pentru el, va plăti oricum inutil în plus. Merită însă popularizată problema, eliminarea risipei este benefică tuturor, nu doar celui care o produce.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fiindca la un moment dat toate furaciunile pe care le-ai facut le vei plati

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiti ce nu inteleg la faza cu repartitoarele? Spre exemplu apanova nu trimite angajati sa citeasca apometrele locatarilor pt ca sunt niste apometre separate undeva sub o canalizare din fata blocului pe care vin sa le citeasca lunar si stiu cat trebuie sa incaseze de la fiecare bloc, iar fiecare locatar da consumul la administratie cat a consumat asa cum banuiesc ca se procedeaza in tot Bucurestiul si-n toata tara, iar pierderile de apa se impart si le suporta toti locatarii in mod egal. In schimb la caldura in fiecare luna vin angajati de la firma furnizoare sa citeasca repartitoarele la toti locatarii. Asta inseamna ca nu au un retartitor universal pt tot blocul sa inteleg, fiind nevoiti sa vina la fiecare locatar in parte. Gresesc cu ceva in aceasta deductie sau...?

    RăspundețiȘtergere
  12. Există un ceas general pentru căldură la subsolul blocului. Repartitoarele nu măsoară efectiv căldura, înregistrează doar niște "puncte consum". Factura blocului se împarte proporțional cu acele puncte, inclusiv orice pierderi/furturi. Teoretic ai putea să faci autocitire ca la apă, însă sumele sunt mai mari și calculul ceva mai complicat.

    Am explicat mult mai detaliat în link-urile din articol, am cam obosit să explic fiecăruia...

    RăspundețiȘtergere
  13. Un lucru nu inteleg: pretul pe unitate al repartitorului. De ce este atat de variabil de la luna la luna. Un exemplu oarecum absurd: un bloc, un singur locatar, un singur calorifer.
    Repartitorul general: o gigacalorie consumata, pret/gigacalorie=180, unitati inregistrate pe repartitorul caloriferului=180. Deci reiese 1 leu/unitate repartitor. Buna asa. Daca este o luna mai calduroasa sa presupunem ca se consuma 90 unitati, deci si repartitorul general va avea cu aproximatie 0.5 gigacalorii. Daca este o luna mai friguroasa se vor consuma mai multe gigacalorii, dar in consecinta se vor inregistra proportional mai multe unitati pentru ca locuinta se va incalzi mai greu. Deci pretul pe unitate ar trebui sa fie relativ constant. In schimb in blocul unde locuiesc variaza foarte mult. Astept idei...

    RăspundețiȘtergere
  14. Repartitorul vede doar temperatura caloriferului, nu câtă căldură cedează el.

    Un exemplu la limită, dacă caloriferul are 25 grade și în casă sunt tot 25 grade, atunci consumul este zero, deși caloriferul înregistrează ceva unități. Dacă însă în casă sunt 19 grade iar caloriferul are 25, atunci unitățile acelea au in spate un consum.

    Când este ger, în casă tinde să fie frig mai mult timp iar caloriferul va ceda mai multă căldură la o temperatură dată.

    In general cu cât este mai frig afară cu atât este mai scumpă o unitate.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Când este ger, în casă tinde să fie frig mai mult timp iar caloriferul va ceda mai multă căldură la o temperatură dată. In general cu cât este mai frig afară cu atât este mai scumpă o unitate."

    Cu prima afirmatie sunt de acord, cu a doua nu. Consider ca daca este mai frig afara atunci caldura cedata de calorifer camerei este mai mare si in consecinta numarul de unitati este mai mare, iar unitatea ar trebui sa aiba aceeasi valoare considerand exemplul meu de mai sus.
    Cald afara=putine unitati=plata mica;
    Frig afara=unitati mai multe=plata mai mare. Deci cred ca pretul pe unitate ar trebui sa fie cam acelasi.E buna logica mea??? Asta am dedus la cat am citit de repartitoarele de costuri.

    RăspundețiȘtergere
  16. Repartitoarele obișnuite nu știu ce temperatură ai in camera. Dacă robinetul este la maxim iar în cameră este cald deja, vei înregistra în continuare unități ca și când încălzești o cameră rece. În acest caz căldura înregistrată la ceasul general va fi mai mică, însă unitățile la fel. De aici poate rezulta o "ieftinire a unității" când e cald.

    Normal că pe ger vor fi și mai multe unități, e și agentul termic mai fierbinte. Spun doar că e foarte probabil să crească și prețul unității din cauza camerelor mai reci.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?