Și cu asta ce-am făcut? - după demisia lui Victor Ponta

Victor Ponta trebuia să demisioneze mult mai demult. Totuși, mi-e greu să fiu entuziasmat că a făcut-o acum, o să vă explic și de ce.



Dar mai întâi să inventariem lucrurile pozitive care s-au întâmplat:

- oamenii au ieșit spontan în stradă, în număr foarte mare, după o lungă perioadă de apatie
- există în societate dorința de schimbare a tarelor vechi (nepăsarea, corupția) care s-au dovedit că pot și ucide
- politicienii văd că există un curent puternic care dorește o țară mai... "ca afară" și sunt mult mai atenți, se tem că ar putea rămâne pe dinafară la viitoarele alegeri
- o demisie la presiunea străzii este un semnal că politicienii sunt mult mai deschiși la doleanțele celor care i-au ales
- chiar și în următorii ani, sper eu, politicienii vor fi mult mai atenți cu călcatul electoratului pe bombeu
- probabil românii vor înțelege un pic mai bine că respectarea unor reguli nu este doar un moft, ci poate face uneori diferența dintre viață și moarte
- se pot obține anumite concesii punctuale de la clasa politică, poate o re-echilibrare a forțelor politice în Parlament
- este o bună șansă pentru partidele mici și independenții anti-corupție să intre în Parlament și primării la alegerile viitoare

Acum lucrurile care mă fac mai puțin entuziast:

Politicienii nu vor învăța mare lucru. Din păcate, demisia lui Victor Ponta nu a avut legătură directă cu activitatea lui ca premier și nici cu suspiciunile de ilegalități/imoralități comise înainte de a deveni premier. Practic politicienii nu vor învăța din asta decât că: "poți să faci orice dacă nu ai ghinionul să moară mai mulți oameni la un loc, pe tura ta". Întrucât catastrofele sunt mai greu de controlat, politicienii cel mult vor da ceva acatiste ca să nu aibă și ei "ghinionul lui Ponta"

Parlamentul rămâne același. PSD nu va dori alegeri anticipate și probabil va clama "interesul național" votând premierul PNL/PDL-ist propus de Iohannis. Legile vor fi făcute de aceeași parlamentari și nici în guvern nu văd să apară niște oameni cu adevărat onești și competenți. Dacă s-ar face alegeri anticipate anul aceasta, atunci PSD ar putea pierde multe voturi pe fondul emoțional, însă nu este nici asta sigur.

Guvernarea PSD/Ponta a părut bună pentru omul de rând. Privită pe termen scurt, guvernarea PSD a părut una de succes. S-au redus taxe, s-au crescut salarii, nu au fost crize majore. Puțini vor analiza efectele pe termen lung ale diferitelor măsuri. Lipsa investițiilor se va vedea cel mai devreme de anul viitor. Dezechilibrarea bugetului se va vedea tot de anul viitor, când probabil va fi altcineva la guvernare. Per ansamblu PSD va marca lucrurile bune iar noul guvern va trebui să deconteze re-echilibrarea bugetului. Din acest punct de vedere era mai corect ca PSD să guverneze și anul viitor, în condițiile pe care le-au creat singuri. Ar fi corect ca PSD să deconteze și eventualele excese făcute.
 
PNL/PDL va deconta populism-ele PSD dacă vine la guvernare. Mi-am dorit mult să avem în România un partid care să se întreacă de la egal la egal cu PSD. După unirea PNL cu PDL ar fi posibil să avem cu adevărat o contrapondere la PSD. Nu sunt nici ei "ușă de biserică", însă ca și în economia de piață, concurența reală crește calitatea. Chiar nu aș vrea să o dea în bară precum CDR.

Situația internațională este complicată. O perioadă de instabilitate politică poate deschide porțile diferitelor interese externe care să influențeze decizii strategice (economice și politice) în defavoarea României.

Posibilă capcană întinsă de PSD. De anul viitor bugetul va fi probabil foarte strâmtorat după reduceri de taxe și creșteri salarii - inclusiv la profesori, unde chiar este nevoie. Oricine va prelua conducerea guvernului va trebui să strângă cureaua, posibil să mărească taxe. Este posibil ca PSD să fi plănuit de mult o ieșire strategică de la guvernare, lăsând un cadou otrăvit în mâna actualei opoziții (PNL) care ar putea să plătească electoral excesele PSD. E greu de explicat electoratului că trebuie să iei pentru că ceilalți au dat.

Ce (nu) este de făcut
  • Alegerile anticipate ar fructifica energia străzii, însă partidele noi nu cred că sunt încă pregătite pentru asta. Ar putea să intre în Parlament și cine știe ce extremiști care vor execuții publice cu oricine pare vinovat. 
  • Guvernul de tehnocrați nu pare o variantă în România actuală. Am încercat manageri privați la companii de stat și au fost ori politruci ori mâncați de vii de către politruci. Cred că prefer totuși un guvern de oameni politici competenți în domeniu lor care să fie asumați politic iar partidele lor să știe că vor fi judecate în alegeri în funcție de performanța guvernării.
  • Un nou guvern PSD cred că ar nemulțumi profund strada și pe toți alegătorii lui Iohannis. PSD ar putea în continuare clama că nu a fost lăsat să își ducă la îndeplinire programul de guvernare, având în plus și avantajul de a organiza alegerile.
  • Un eventual guvern PNL va trebui să drămuiască bugetul foarte bine, poate se va fura mai puțin în felul ăsta. Dacă nu prestează bine, s-ar putea să rămână la anul din nou în opoziție.
Poate că tot răul spre bine. Cel mai important este că au înțeles oamenii că nu mai merge cu "merge și așa" iar corupția la toate nivelurile poate face mult rău, inclusiv să ucidă. Dacă societatea se reformează, politicienii vor fi nevoiți să o facă și ei - altfel vor ieși pe ușa din dos, precum au făcut deja destui.

Comentarii