Cum începi automatizarea casei? - casă inteligentă

O să prezint recomandările mele pentru cei care doresc să înceapă în domeniul automatizărilor casei, așa numita "casă inteligentă".

Există foarte multe tehnologii pe piață și este greu să alegi la început. Nume precum Zigbee, RF 433Mhz, BLE, Tuya, Home Assitant, Smart Home, Tasmota, ESP32, ESPHome pot fi un pic intimidante. 

Recomandările sunt din experiența mea și nu încerc să fac reclamă vreunui produs. O să prezint tehnologiile în ordinea crescătoare a complexității, fiecare nou nivel adresează cerințe noi. O să pun link-uri la produsele pe care le-am folosit, nu garantez că nu există ceva mai bun/ieftin.

Pe scurt (TL;DR)

  • Prefer Tuya față de Sonoff
  • Prefer Zigbee față de BLE, RF 433Mhz sau z-wave

Recomand device-uri pe care scrie că sunt compatibile Tuya, pentru că există foarte multe device-uri compatibile Tuya. Toate device-urile tuya se pot controla la alegere cu una dintre aplicațiile tuya: Tuya Smart sau Smart Home - sunt aproape identice. 

Am folosit de exemplu prize WiFi Gosund. Gosund au și aplicația lor, însă cel mai bine este să le conectezi la aplicația Tuya Smart sau Smart Home. Atenție că merg pe WiFi 2.4Ghz, nu se conectează pe 5Ghz și deseori nici pe WiFi care suportă sub acelasi nume 2.4Ghz si 5Ghz.

Dacă aparatele conectate la curent merg ok pe WiFi, când începi să folosești senzori și alte device-uri pe baterie ai nevoie de un protocol care consumă mai puțin decât WiFi. Recomand senzori și alte aparate compatibile Zigbee pentru că în general sunt compatibile între ele. Nu recomand BLE pentru ca au range mai mic și sunt în general legate de aplicații de telefon.

Pentru Zigbee poți începe cu un HUB Zigbee, ideal compatibil Tuya ca să îl legi tot la Tuya Smart sau Smart Home. Acest HUB îți leagă rețeaua locală Zigbee de WiFi și de acolo în Cloud-ul Tuya. Astfel, poți face automatizări între device-uri Tuya WiFi si Zigbee (nu neapărat compatibile tuya).

Orice priză Zigbee funcționează ca un repeater care permite extinderea rețelei Zigbee pe zeci de metri -  mult peste range-ul WiFi. Din experiența mea, multe prize nu funcționează foarte bine ca repetoare Zigbee. La mine cel mai bine au mers prizele Zigbee BlitzWolf unde am putut să pun 3 prize în linie ca să extind semnalul.


Nivelul 1: Tuya WiFi

Cel mai simplu poți începe folosirea de device-uri "inteligente" cu un bec sau o priză WiFi. Pentru asta nu ai nevoie de niciun HUB sau alt device suplimentar.

Priza sau becul se conectează la WiFi 2.4Ghz și de acolo în Cloud. Telefonul se conectează și el la Cloud și poți da comenzi de pe telefon prizei sau becului - de oriunde te-ai afla.

De exemplu, pornind priza de la distanță poți porni un aparat care să facă o anumită treabă, sau să oprești un aparat de la distanță. Unele prize au și funcționalitate de măsurare consum sau pornire/oprire automată la o anumită oră, deși pentru asta există și alte soluții.

Cum spuneam, dacă priza/becul sunt compatibile Tuya le poți conecta la aplicațiile Tuya Smart sau Smart Home. Unele device-uri se pot conecta și direct la Google Home sau alte sisteme. 

E mai strategic însă să le legi la Tuya și apoi să faci share din aplicația Tuya către Google Assistant/Home. Cel puțin eu așa folosesc.



Ce poți să faci pe WiFi?

- să controlezi prize de la distanță
- să variezi culoarea și intensitatea becului
- există și device-uri WiFi de raportare a temperaturii, însă sunt ceva mai mari și au nevoie de baterii mai mari gen AAA
- am găsit chiar si un senzor de inundație WiFi, cu baterii AAA care poate opri pompa de apă dacă se detectează inundație în beci
- poți conecta la WiFi diverse camere Web cu care poți supraveghea casa când ești plecat. Eu am folosit camere Tapo că erau mai ieftine la început, încearcă să ia bani pe înregistrare cloud. Posibil să existe alte variante mai convenabile în acest moment. Camerele Tapo nu sunt direct integrabile cu Tuya - au altă aplicație, însă am reușit să iau un stream video de la Tapo în Home Assistant (va apare într-un episod viitor).


Ce NU are rost să faci pe WiFi/Tuya?

Pornirea automată a unui bec când intri în cameră se poate realiza mult mai ușor cu un senzor pe fir. În primul rând nu prea se găsesc senzori de prezență (PIR) pe WiFi. Oricum, este mult mai sigură o soluție pe fir. Variante wireless punct-la-punct există, de exemplu de la Ikea. Tehnic aparatele Ikea sunt bazate tot pe Zigbee, însă nu merg în orice configurație. Avantajul soluțiilor punct-la-punct Ikea este că vor funcționa și dacă nu îți merge routerul WiFi.

Din păcate automatizările WiFi/Tuya funcționează doar dependente de Internet și Cloud. E o șansă bună să meargă internetul când ai nevoie (gen inundație), însă nu e garantat. E totuși o șansă în plus. La fel pentru un senzor de fum/incendiu, nu poți fi sigur că te anunță la nevoie.

Pentru o soluție independentă de Internet trebuie să folosești un server local de automatizare, ceea ce ne va duce și la Zigbee.

Însă despre asta într-un episod viitor, dacă există cerere.