Si eu m-am intrebat o data in copilarie de ce nu imprima statul bani cat mai multi, sa dea la toata lumea, sa fie toti oamenii bogati. Bineinteles ca mi-am dat seama rapid ca trebuie sa existe un motiv pentru care nu se face asta. Am avut si ocazia sa vad pe pielea mea efectul tiparirii de bani fara acoperire : inflatia. Am asistat "dupa revolutie" cum economiile de o viata ale parintilor au ajuns sa valoreze de 10.000 de ori mai putin in decurs de 15 ani.
Ciudat este ca pentru multi oameni maturi, dintre care unii inteligenti, staruie inca aceasta fantasma a politicianului bun la suflet care da bani la toata lumea, fara sa ia de la nimeni.
De fapt, orice bani veniti de la stat (pensii, salarii bugetari, ajutoare) sunt colectati prin impozite si taxe de la cetatenii cu venituri. In sine, si eu mi-as dori ca pensionarii si profesorii sa o duca mai bine, dar stiu ca nu este posibil decat daca se iau impozite mai mari, inclusiv de la mine.
Salarii si pensii mai mari cu scaderea impozitelor nu se poate pe termen scurt decat prin imprumuturi, pe care statul va trebui in anii urmatori sa le plateasca prin impozite si taxe mai mari.
Mai exista intr-adevar economia "subterana" care nu plateste impozite. Teoretic gasirea acestor evazionisti ar putea aduce bani mai multi, fara a creste impozitele celor corecti. Realitatea arata insa ca in nici o tara nu s-au realizat succese rapide in acest sens.
Impartirea banilor din buget ramane pana la urma o chestiune de prioritati. Bugetul statului este limitat si relativ constant de la an la an. In general creste in ritmul cresterii economice (sub 10%), si scade in momente de criza precum anul acesta.
Daca luam cheltuielile statului de anul trecut, si scadem din buget efectul crizei, ce ar trebui sa faca statul ?
In primul rand, banii sunt mai putini la buget in 2009 fara de 2008, iar salariile, pensiile chiar ceva mai mari. Pentru a creste salariile bugetare si pensiile, eventual scazand impozitele, de unde s-ar putea reduce din cheltuieli ?
Din pacate de 20 ani statul face foarte putin pentru partea lui principala de responsabilitate fata de economie. Investitiile in infrastructura au fost minimale, pentru ca este mai ieftin sa castigi voturi cu mici pomeni electorale si cresteri de pensii. Cert este, de la infrastructura nu prea mai este ce sa reducem.
Salariile si pensiile sunt greu de scazut, nimeni nu accepta sa i se scada salariul sau pensia. Alternativ ar trebui sa se reduca numarul de bugetari, dar si aici nimeni nu doreste sa ajunga in somaj. Atunci ?
Situatia nu e roz de loc, si nu ne mai permitem demagogia politica ieftina. Statul trebuie sa-si reduca cheltuielile si sa se concentreze pe stimularea sectorului productiv. Politica strutului si amanarea masurilor dureroase va agrava boala si va face recuperarea mult mai dificila.
O, da. O tema mereu actuala, dar pe care o pricep doar 1% dintre concetateni. Felicitari!
RăspundețiȘtergere