Repartitoarele de costuri caldură
"Repartitoarele de costuri căldură" sunt acele mici aparatele montate pe calorifer, care te ajuta să plătesti mai putin la "căldură" dacă ții caloriferele închise. Alternativa este ca toți locatarii să platească la fel, indiferent de cât consumă - de fapt proportional cu suprafața apartamentului.
Cum funcționează
Fiecare bloc sau grup de scari are montat un contor general de caldura, care masoara caldura cedata in bloc (in gigacalorii), iar pe baza inregistrarii Radet emite o factura. Factura se poate repartiza in functie de suprafara apartamentelor sau pe baza unui calcul bazat pe "repartitoarele de cost".
In oricare dintre cazuri, locatarii trebuie sa acopere (insumat) acea factura masurata de ceasul general. Repartitoarele contorizeaza aproximativ cata caldura a consumat fiecare locatar si permit impartirea facturii proportional cu consumul : mai putin la cei care tin caloriferele inchise, mai mult la cei care le tin tot timpul deschise. In cazul repartitoarelor, factura generala scade de obicei ca efect al motivarii oamenilor sa inchida caloriferele.
Radet nu poate incasa mai mult sau mai putin in functie de repartitoare. O consecinta este ca cei care incearca sa pacaleasca repartitoarele nu pacalesc Radet ci fura de fapt de la vecini, pentru ca ceilalti vor trebui sa plateasca mai mult pentru a acoperi factura contorizata de ceasul blocului.
Pro repartitoare:
Teoria in spatele repartitoarelor este ca oamenii care platesc la fel indiferent de cat consuma nu sunt motivati sa faca economie. Daca exista un stimulent financiar, atunci oamenii vor inchide caldura cand nu au nevoie sau cand tin geamurile deschise. Exista si un efect ecologic al acestui sistem, per ansamblu se arde mai putin combustibil.
Cu sistemul de repartitoare instalat si oamenii motivati, factura de caldura per bloc va fi mai mica, deci majoritatea locatarilor vor plati mai putin. Exista totusi (ne)sansa ca unii locatari care tin robinetii la maxim sa plateasca mai mult decat plateau "la comun".
Un apartament nelocuit va plati la caldura doar ?10-20% din consumul mediu (partea comuna).
Dezavantaje repartitoare:
Sistemul de repartitoare vine cu un cost suplimentar pentru citire si calcul, care la mine ajunge pe la 10% din factura. Daca sistemul de repartitoare nu aduce macar 10% scădere consum (ei se lauda cu 30%) atunci singurul avantaj este cel ecologic.
Firmele care asigura citirea si calculul (precum Ista) formeaza un cvasimonopol, intrucat nu poti schimba firma fara sa schimbi si aparatele de inregistrare. Astfel, schimbarea firmei se poate face doar cu acordul intregului bloc de a investii in montarea altor alte aparate (in jur de 100RON per aparat)
Am auzit oameni care se plangeau ca platesc mai mult dupa instalarea repartitoarelor. Cele mai probabile cauze ar fi : tin caloriferele deschise cand nu este nevoie, a crescut pretul gigacaloriei sau diferenta vine din pretul citirii (consumul locatarilor nu a scazut).
Mai exista o ipoteza legata de schimbarea ceasului general de bloc. Posibil ca ceasul vechi sa fi fost mai putin exact, iar cel nou sa inregistreze mai mult. Exista si oameni care afirma ca in conditiile in care debitul de apa este variabil ca urmare a inchiderii caloriferelor, ceasurile generale de bloc ar avea erori de inregistrare. Nu stiu suficient ca sa emit o parere.
Citirea lunara necesita de obicei permiterea unei persoane in apartament. Exista insa repartitoare care se pot citi radio din afara apartamentului.
Cum functioneaza tehnic
Repartitoarele se numesc aparatele din centrul caloriferului, nu robinetii (termostatati). Principiu este simplu : aparatul din centrul caloriferului inregistreaza niste unitati pe minut, mai multe daca caloriferul este mai cald, mai putine daca caloriferul este mai rece, zero daca temperatura caloriferului este sub o anumita temperatura (probabil 20-22 grade).
Unitatile inregistrate pe fiecare repartitor de pe calorifer se inmultesc cu puterea in Wati a caloriferului (mai mare la caloriferele mari). Puterea este declarata de producator la caloriferele noi sau este stiuta de firma care face calculul. Se mai aplica niste coeficienti de 1,... pentru a ajuta pe cei care au multi pereti exteriori si prin caldura consumata de ei protejeaza celelalte apartamente de pierderea caldurii.
Dupa insumarea unitatilor pe fiecare apartament, factura contorului general se imparte in mare proportional cu numarul de unitati per apartament. Mai apare o diferenta insa : un apartament chiar si cu caloriferele inchise, beneficiaza de caldura venita prin pereti de la vecini, temperatura nescazand sub 15grade de obicei. Apoi mai exista spatii comune (scari) care trebuiesc platite la comun. Din acest considerent, o parte de 10-20% din factura se imparte proportional cu suprafata apartamentelor, iar resultul facturii se imparte proportional cu numarul de unitati. Procentul se stabileste de catre asociatia de proprietari.
Mai multe detalii
"Repartititoarele" nu masoara efectiv caldura cedata de calorifer in apartament. Un astfel de aparat este mult mai scump, si se foloseste ca si contor general.
La contorul general, principiul de functionare este : daca a intrat in bloc un litru de apa la temperatura de 50grade si a iesit la temperatura de 40grade, caldura cedata este (50-40)*c, unde c este un coeficient cunoscut (caldura specifica a apei).
Repartitoarele trebuie sa se bazeze doar pe temperatura caloriferului, pe care o testeaza undeva spre centrul suprafetei, la o treime de partea de sus. In functie de puterea caloriferului si diferenta de temperatura intre calorifer si mediu, se poate estima caldura cedata.
Robinetii termostatati
Teoretic repartitoarele ar putea functiona si fara robinetele termostatate, dar in acest caz trebuie oprita manual caldura. Avantajul robinetilor termostatati este ca se pot seta la o temperatura tinta, si pornesc caldura atunci cand temperatura din camera scade sub acea temperatura. Cand in casa este suficient de cald, ei inchid caldura, economisind la factura. Bineinteles daca robinetii sunt pe maxim nu apare nici o economie.
Robinetii termostatati nu foarte exacti, de aceea nici nu au scrisa temperatura la gradatii. De obicei intre 2 numere sunt aproximativ 6 grade. Totusi se poate descoperi legatura intre gradatii si temperatura in mod experimental la fiecare calorifer, astfel : se lasa robinetul spre maxim pana cand temperatura din casa devine optima. Se roteste usor robinetul spre inchidere pana cand se aude oprirea circulatiei apei prin calorifer. Practic, acea gradatie este corespunzatoare la temperatura pe care o citeste un termometru in acea camera.
Daca dupa un timp se observa ca temperatura a scazut prea mult iar caloriferul nu a deschis circulatia apei, se roteste usor robinetul spre deschis pana se aude apa circuland in calorifer. Acea gradatie se memoreaza ca si "optim" sau se face un mic semn pe robinet.
Robinetul deschide treptat intr-un interval de 1-2grade, deci pentru incalzire rapida se poate da o gradatie mai spre deschis fata de temperatura optima, dar nu apare nici o diferenta daca se deschide robinetul mai mult decat atat.
Se pot monta robineti termostatati chiar si in blocurile fara repartitoare, sau in apartamentele cu centrala. Scopul lor in acest caz ar fi sa inchida caldura atunci cand in camera s-a facut prea cald. La centrale de apartament se pot monta in camerele mai calduroase, urmand ca centrala sa fie oprita de camera cea mai rece. Cred ca la centrale de apartament trebuie lasat cel putin un calorifer pe "deschis tot timpul" pentru a nu defecta centrala.
Update 2015: au apărut robineți termostat-ați electronici la prețuri rezonabile (de exemplu la Lidl). Au avantajul că declanșează mai repede și se poate seta temperaturi diferite pe diferite perioade orare și chiar pe zile ale săptămânii. Ca mic dezavantaj, au un motoraș care face un pic zgomot când deschide/închide robinetul.
Cât de corectă este măsurarea repartitoarelor?
Repartitoarele sunt de doua tipuri : cele care tin cont de temperatura exterioara si cele care tin cont doar de temperatura caloriferului. Caldura cedata de calorifer este proportionala cu diferenta de temperatura dintre calorifer si aerul din camera - daca aerul ajunge la aceeasi temperatura cu caloriferul, nu se mai cedeaza deloc caldura.
Teoretic repartitoarele care tin cont si de temperatura exterioara sunt mai exacte, practic ele pot fi mai usor "pacalite" de catre rauvoitori, care sa simuleze o temperatura mai mare in jurul repartitorului. Repartitoarele care tin cont doar de o temperatura de referinta (20-22grade) sunt mai greu de pacalit, intrucat temperatura caloriferului este transmisa direct prin suportul sudat, din cate stiu orice incercare de racire este inutila. Racirea la repartitoarele care masoara temperatura exterioara duce la efectul contrar - repartitorul inregistreaza mai mult.
In functie de formula repartitorului, anumite temperaturi pot fi un pic mai economice decat altele. Pentru aceeasi caldura cedata in mod real, repartitorul poate inregistra ceva mai multe unitati daca caldura este cedata brusc (calorifer la maxim) sau daca este eliberata lent (calorifer tinut langa temperatura de inchidere). In mare, aceste anomalii nu ar trebui sa produca mari inechitati. Fara sa fi testat, inclin sa cred ca este mai putin economic cand caloriferul este la temperatura maxima.
Sfaturi pentru economisire cu repartitoare
Camerele nefolosite trebuie sa aibe caloriferul la o temperatura mica, eventaual la minim. Robinetul deschide oricum daca prin absurd temperatura din camera se apropie de zero grade (porneste in jur de 6 grade).
In camerele folosite robinetul trebuie setat sa inchida la temperatura optima de confort. Cu cat temperatura din casa este mai mare, cu atat camera va pierde mai mult in exterior din caldura inregistrata pe repartitor.
Daca casa ramane goala cand sunteti la serviciu, merita lasata maxim o camera cu robinetul deschis. Acea camera poate fi folosita imediat pentru a te incalzi dupa frigul de afara si a te schimba de haine. Restul camerelor se pot incalzi intre timp dupa ce au fost deschise robinetele.
O mare importanta o are circulatia aerului in jurul caloriferului. Daca caloriferul este acoperit cu prosoape la uscat, aparatul va inregistra o temperatura mare, dar de fapt foarte putina caldura este cedata in apartament. La fel este important sa exista spatiu sub calorifer, pentru a intra aerul rece spre a fii incalzit.
Atunci cand aerisiti (deschideti fereastra) inchideti caloriferul, pentru ca altfel va functiona si inregistra la maxim. Merita inchis caloriferul cu 15minute inainte de a aerisi, pentru ca acea caldura se va pierde oricum. La repartitoarele care citesc si temperatura din apartament este important sa nu se deschida caloriferul imediat dupa inchiderea ferestrei ci dupa egalizarea temperaturii (15minute).
Atentie la sursele alternative de caldura. Chiar daca robinetul caloriferului este oprit, daca radiatorul bate in calorifer, acesta va inregistra ca si cum ar fi incalzit de catre agentul termic Radet. Pentru lunile de vara, situatia se regleaza prin resetarea automata a ceasului la inceputul toamnei (in jur de 1 Octombrie), dar dupa resetare orice incalzire artificiala a caloriferului se contorizeaza.
Update 2011-11-26 :
Mai nou factura de căldură se compune din trei părți în loc de două:
- părți comune (scări, pierderi subsol) - distribuite după numărul de metri pătrați ai apartametului (cotă parte indiviză)
- căldură înregistrată ca unități pe fiecare calorifer, distribuită după unități înregistrate înmulțite cu putere calorifer
- căldură cedată de țevile verticale care trec prin apartament - se calculează puterea calorică în funcție de material, lungime și grosime (cel puțin așa ar trebui)
Ca principiu, calculul se face similar cu ce am descris mai sus, doar că factura blocului se împarte la început în trei părți în loc de două și apoi se distribuie între locatari după cele 3 metode.
P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:
Secular philosophy
"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului
Salut Mihai, sunt Chris, am gasit blogul tau de pe linkedin.
RăspundețiȘtergereApropo de repartitoarele astea de caldura, parerea mea este ca sunt o mare teapa, de cand mi le-am instalat am platit mai mult, cateodata chiar mult mai mult decat inainte cand plateam la comun desi nu le tin porninte non stop.
In opinia mea repartitoarele INCARCA factura cu 30 - 50 % !!! singurul profit e pentru firmele care le citesc, si pentru administratori, care primesc comision de la firmele respective. Locuiesc cu chirie si am locuit si in apt cu repartitoare si in apt fara repartitoare. Fara repartitoare ai caldura suficienta si platesti mai putin.
ȘtergereNu tb sa ma credeti pe cuvant, intrebati-va prietenii, rudele, colegii care n-au repartitoare si o sa vedeti. Pana si Opaina, ala de la Federata Asociatiilor de proprietari a recunoscut ca a gresit cand a militat pt instalarea repartitoarelor...
Daca ceasul nu s-a schimbat, factura cumulata vine la fel sau mai mica (unii fac economie acum). Inainte plateai media consumurilor. Acum platesti 10% la mediu consumului + 90% consumul tau + pretul citirii. Ori pretul citirii este mai mare decat suma economisita sub media de dinainte de repartitoare, ori ... s-a scumpit gigacaloria fata de reperul tau.
RăspundețiȘtergereNu am costuri de citire (cred) fiindca citesc eu contorul si il depun la administrator (nu am termonstati ci robineti simpli)
RăspundețiȘtergereS-a scumpit foarte mult gigacaloria, aste e clar.
Dar de exemplu la caloriferul meu din sufragerie, care este de marime medie, numarul de unitati raportate de contor mi se inmulteste cu un factor de marime al caloriferului care este in jur de 1.3 parca, si astfel iese mai mult in factura.
Iarna asta dupa ce mi-a venit factura la caldura peste 250 de lei numai pentru caloriferul din sufragerie si mai am si alte calorifere, am decis sa folosesc aerul conditionat pentru incalzire, si a fost mult mai ieftin, mi-a crescut factura la curent doar cu vreo 50 de lei.
"Baietii destepti" de la Ista taxeaza si daca nu citesc ei, pretinzand ca taxeaza calculul iar citirea este gratuita. Daca nu aveti voi un sistem de calcul personal, se plateste o suma per calorifer de aproximativ 2RON, inclusa in foaia detaliata de calcul al caldurii. Eu calculasem ca asta ma duce la 4 camere undeva spre 10% din factura.
RăspundețiȘtergereUnitatile se inmultesc cu puterea caloriferului (exemplu 750 wati).
Daca nu ai robineti termostatati pierzi mult la cost. Cand in camera se face foarte cald si uiti sa inchizi caloriferul, aparatelul continua sa inregistreze temperatura mare a caloriferului, desi caldura cedata este foarte mica.
Buna seara,
RăspundețiȘtergereAm si eu o mare problema cu aceste apometre. Locuiesc singura intr-un ap. de 2 cam care are majoritatea peretilor exteriori si in aceasta iarna am tinut doar un calorifer deschis, cel in camera in care dorm, este adevarat de obicei la maxim. Facturile mele din aceasta iarna nu au fost mai mici de 300 ron pe luna, unele ajungand si la 600 ron din care 450 doar caldura.Mi se pare exagerat de mult, tinand cont si de faptul ca apuc sa stau acasa 2,max. 3 saptamani dintr-o luna acasa, deci cand sunt plecata, caloriferele stau inchise. Cum as putea afla metoda de calcul concreta pentru a intelege aceste facturi exagerate sau cum pot indrepta aceasta problema?
Va multumesc!
Daca sta la maxim caloriferul, aparatul inregistreaza unitati continuu, chiar daca in casa este suficient de cald.
RăspundețiȘtergereTrebuie gasita pozitia corespunzatoare temperaturii optime. De exemplu se pune robinetul la maxim, iar cand temperatura in casa a ajuns la 24 grade se inchide usor pana cand nu se mai aude apa circuland. Robinetul va deschide automat caldura cand temperatura scade 1-2grade.
Si izolatia termica ar ajuta ca termometrul termostatat sa nu deschida atat de des. Izolarea este eficienta si prin interior, facuta la peretii care sunt exteriori, dar ia din spatiu si costa.
Aparatul are de abicei un mod in care se citesc unitatile. La aparatul meu apas usor cu degetul pe partea de jos si apare afisajul, schimbandu-se la fiecare afisare, si revine dupa un timp la loc.
La mine prima afisare are un A stilizat si numarul de unitati inregistrate. Cat costa o unitate variaza in functie de consumul general, dar pretul este sigur proportional cu numarul de unitati inregistrate intr-o luna.
Puteti face diverse experimente pentru a vedea in ce conditii se inregistreaza mai putine unitati in 24 ore.
Firma care face calculul ar trebui sa ofere o hartie cu calculul detaliat din care se poate deduce formula exacta (in care intra si puterea caloriferului).
de unde as putea cumpara 20 repartitoare .....cu citire prin radio.......recunosc ca sunt pentru ...chiriasi!...
RăspundețiȘtergereVa multumesc!
Sincer nu stiu, poate convingi Ista sau alta firma sa iti vanda unele, mie mi-au schimbat unul contra cost.
RăspundețiȘtergereMai trebuie si montate (sudate de preferinta). Vezi ca pentru a face repartizarea corecta trebuie sa existe la toate caloriferele si sa masoare dupa acelasi standard. Nu poti contoriza doar cateva, nici combina repartitoare de la firme diferite. Vrei sa faci calculul singur ? Cum le citesti radio ?
salut!
RăspundețiȘtergereiti urmaresc blogul de ceva vreme...interesant
am si eu repartitoare(am pus cu "baietii destepti":))..sa fiu sincer sunt multumit,am inteles rostul robinetilor,am izolat balconul,iar la 3 camere din 150ron/luna la caldura nu ies...deci fac o economie de cel putin 40-50 ron(pe luna)
mare problema ar fi subventiile,se scot sau nu se scot??este undeva scris ceva definitiv?asta ar fi de mare ajutor,deocamdata prin presa apar numai speculatii,nimic oficial
Si eu am auzit din presa ca eliminarea subventiilor ar fi in acordul cu FMI. O sa se cam cunoasca la factura...
RăspundețiȘtergereCineva imi spunea ca daca s-ar elimina subventiile, ar deveni mai rentabil sa iti pui centrala de apartament. Mie unul nu mi se pare foarte convenabila contrala, pentru ca ocupa loc, are costuri de instalare, intretinere, etc. Daca s-ar pune in subsolul blocului ar fi mai bine ca spatiu, dar tot ar exista risc de explozie.
Revenind la Ista, o firma de administrare asociatii de proprietari (Technodal) se lauda ca are un soft agreat de primarie si poate sa faca calculul la jumatate de pret daca isi citesc locatarii, si eventual un comitet de initiativa verifica la 6 luni indexii. Nu stiu daca softul e suficient de "omologat" daca un locatar ataca in judecata calculul, dar atata timp cat locatarii accepta calculul ar insemna o economie insemnata. Cum spuneam calculul este relativ simplu, l-as putea face si eu, greu este sa te omologhezi.
cunosc cateva asociatii care au avut repartitoare,au renuntat ,si acuma isi fac ei singuri calculul.Nu este legal,iar marea majoritate a locatarilor habar nu au despre treaba asta,dar deh,asa este la noi...
RăspundețiȘtergereFirma despre care spui ,o avea soft agreat de primarie"sa plateasca mai putin locatarii",dar calculul il defalca tot in baza unei facturi emise de furnizor...daca factura este mare...cum platesc locatarii mai putin??suporta ei diferenta??:))
centralele de apartmanet nu se mai aproba...sau nu or sa se mai aprobe...pentru ca vor sa privatizeze RADET..deci nu or sa se mai piarda clienti prin debransari sau prin alt fel de contorizari individuale(centrale electrice sau gaz),tocmai din cauza asta vor sa scoata si subventiile...ca sa privatizezi o firma ..trebuie sa fie cel putin pe zero sau cu un profit minimum...1 ban:)) daca e pe minus..nu cumpara nimeni..
Eu sunt in conflict cu firma ELSACO, evident motivul este legat de aceste repartitoare. Pe scurt, le-am comunicat ca refuz sa le achit orice factura daca nu-si schimba formula de calcul. Aceasta este, actual, urmatoarea: X/n= y, unde X reprezinta valoarea inregistrata de contoarul general, care masoara gigacaloriile, n reprezinta valoarea inregistrata de repartitor, iar y reprezinta valoarea in RON a unei unitati inregistrate de repartitor. Se poate usor vedea ca pretul unitatii calculat dupa aceasta formula este variabil, ceea ce eu nu vreau sa accept. Motivul? Deoarece nu mi se garanteaza nicicum ca vecinii dau citirea corecta (este valabil si in sens invers!), nu am garantia ca platesc DOAR ce am consumat eu. In plus, mi se refuza dreptul de a primi factura pentru serviciile pentru care ar trebui sa platesc, ceea ce este, din cate stiu eu, ilegal.
RăspundețiȘtergereLe-am comunicat sa ma factureze la pausal, dar nici asa nu le convine: mi-au comunicat ca am de plata o suma egala cu costul cel mai mare al unui apartament plus 10%. Cum au ajuns ei la aceasta valoare? Ramane un mister. Deoarece nu mi-au dat si factura pentru costurile pretinse, refuz si eu sa le dau vreun ban. Punct. Imi platesc regulat toate costurile de intretinere, si-i astept sa ma dea in judecata. Pana atunci, le-am trimis o notificare prin avocat cu lamuriri referitoare la refuzul meu de a mai plati pretinsele costuri. In plus, am intrebat si la RADET si acestia mi-au spus ca ei nu au nici o treaba cu ELSACO, aceasta firma prestand un serviciu doar catre asociatie, in speta de a citi si calcula.
Va invit pe toti cei nemultumiti sa faceti la fel, poate se trezeste cineva si pe la aceste firme-capusa.
@Eugen : sistemul de "repartitoare de costuri" functioneaza precum le spune si numele, iar toate firmele procedeaza similar : distribuie factura proportional cu numarul de unitati inregistrate. Unitatile se inmultesc si cu puterea caloriferului, pentru ca repartitorul nu vede decat temperatura intr-un punct.
RăspundețiȘtergereUn ceas care sa masoare exact cantitatea de caldura cedata de un calorifer ar costa probabil minim 500E, si ar fi destul de mare ca volum. Ar trebui practic sa treaca prin el conduca pe care vine apa calda si conducta pe care pleaca apa calda.
Teoria repartitoarelor este ca eventualele erori nu sunt atat de mari cat sa se amortizeze o asemenea investitie in ceas. La fel este cu gazul platit la pausal, chiar daca nu folosesti de loc, costul contorizarii este echivalent cu a plati la pausal cativa ani (estimez), plus deranjul de a sparge peretii.
Plata caloriferelor la pausal are o norma de aplicare, nu mai stiu unde am citit. In teorie e intotdeauna convenabil sa platesti la consum fata de pausal. Avantajul repartitoarelor este ca fiecare incearca sa consume mai putin, deci factura globala vine mai mica. Daca este la pausal, toata lumea va consuma la maxim.
Repartitoarele ar trebui verificate la 6 luni cel putin, si atunci se poate vedea daca cineva a declarat in minus. Crezi ca vecinii pacalesc repartitoarele ? Cum ?
FRATILOR SE POATE FURA LA CALORIMETRE CU AJUTORUL CELOR DE LA ISTA
RăspundețiȘtergereSE POATE PACALI CU AJUTORUL CELOR DE LA ISTA
RăspundețiȘtergereUn articol interesant ridica problema celor care beneficiaza de caldura prin pereti de la vecini. Acestia platesc doar partile comune, dar pot primi pana la 40-50% din caldura medie consumata in bloc.
RăspundețiȘtergerehttp://www.habitaturban.ro/?p=1098
am si eu o intrebare va rog-imi doresc foarte mult sa imi instalez repartitoare dar vecinii nu vor.eu mai am o casa undeva aproape in provincie si practic folosesc apartamentul doar in situatii de extrema urgenta(blocarea drumurilor,alarme fii nd militar etc).imi pot instala doar eu?mi-au zis ca legea nu imi permite.care lege?va multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereNu stiu ce numar de lege este, stiu insa ca trebuie un anumit procent minim de locatari (vreo 80%?) ca sa se poata aplica calculul repartitoarelor.
RăspundețiȘtergereEste si logic, nu se poate "repartiza" factura la o singura persoana, calculul este corect cand aproape toti au repartitoare.
Poate ii convingeti totusi pe vecini ca scumpindu-se gigacaloria (probabil se va dubla), i-ar ajuta pe toti sa isi instaleze repartitoare.
Salut,
RăspundețiȘtergereAm si eu nevoie de un sfat :doresc montare de calorimetre in apartament in acest sens am luat de
o luna legatura cu firma care a asigurat pentru toti vecinii mei acest " serviciu" dar pana in momentul actual nu au venit pt montaj. Din cate stiu termenul legal pentru montare este 30.09. Ce pot face? Nu pot sa imi montez cu o alta firma pentru ca acasta detine acel cvasimonopol de care ai vorbit iar pe de alta parte ei nu sunt capabili sa isi onoreze cererile. Mi se pare absurd ce se intampla.
Astept raspunsul tau...
Multumesc!
Hmm, cred ca puteti sa faceti contract cu oricare dintre firmele din cvasimonopol, doar ca pretul va fi cam mare, nu exista concurenta reala.
RăspundețiȘtergereInteleg ca te ingrijoreaza intarzierea montarii. Teoretic puteti incepe distributia facturii dupa repartitoare si in mijlocul iernii (sau din a doua luna de livrare caldura). Trebuie notat indexul pe ceasul general la inceputul lunii. Trebuie citit si indexul pe repartitoare in cazul in care le monteaza in mijlocul lunii si apuca sa inregistreze o jumatate de luna pe care o platiti tot la pauşal.
Nu stiu daca exista vreo restrictie legala, dar logic nu e nevoie sa inceapa totul din prima luna in care se livreaza caldura.
Cauta si alta firma si cere termenul de montare, apoi suna-i pe neseriosi si spune-le ca daca nu vin in 2 zile reziliezi contractul pentru neonorare din partea lor si semnezi cu firma Y. Se vor misca mult mai cu talent.
Vezi si aici, despre efectele repartitoarelor:
RăspundețiȘtergerehttp://www.daciaclub.ro/Repartitoarele-de-caldura-o-inventie-malefica-t57938.html
Ce li se reproşează ? Că opreşte lumea căldura şi se face igrasie, sau că primesc căldură de la ceilalţi ? Poate ar trebui mărită partea distribuită la comun de la 10%, ca să nu le mai convină sa facă frigul platind 30% din media celorlalţi. Cota distribuită pe suprafată este menită sa acopere căldura primită prin pereţi de la vecini dacă nu deschizi caloriferul.
RăspundețiȘtergereEu le reproşez costul de citire care creşte factura cu vreo 10%. Adică as putea să fac cu 10% mai cald dacă nu aş plăti "cititul şi calculul Ista". Pe de altă parte dacă s-ar plati la comun ar veni factura cu cel puţin 20% mai mult, nimeni nu ar face economie. Totuşi 10% este enorm pentru citire şi calcul.
Buna Mihvoi,
RăspundețiȘtergereEu locuiesc in strainatate dar am o garsoniera in Bucuresti si cand vin in tzara ma folosesc de ea. Am repartitoare dar din pacate sunt de parere ca sunt o excelenta metoda de extrocare de bani de la cetatzeni. Ma explic : am lasat cu titlu de "imprumut" pentru un an aceasta garsoniera unei prietene care, desi a platit sume enorme ( intre 400 si 500 de lei lunar perioada de iarna), nu a avut aproape deloc caldura, vorbesc aici de iarna 2008/2009. Caloriferele sunt model vechi, fonta, dar nu fac fatza, desi bine aerisite, probabil pentru ca agentul termic are o temperatura prea scazuta.
Eu am ceva probleme de rezolvat luna aceasta in tzara si tare as dori sa nu ma "fraieresc". Am un mare calorifer electric pe care as prefera sa-l folosesc, macar platesc ceva ce am . Te rog mult sa-mi spui daca, folosind sursa de încalzire electrica, repartitoarele vor înregistra vreun consum, evident robinetele lor vor fi închise.
Multzumesc mult
Daca sursa de caldura nu incalzeste direct repartitorul nu ar trebui sa inregistreze nimic.
RăspundețiȘtergereDaca pui sursa de incalzire spre calorifer astfel incat caloriferul trece de o anumita temperatura (probabil minim 35 grade), o sa inregistreze. Se poate vedea pe ecran daca inregistreaza sau nu.
Totusi incalzirea electrica este de cateva ori mai scumpa decat incalzirea cu gaze, mai ales daca e si subventionata. Caloriferele trebuie dimensionate dupa camera, cele vechi se mai si infunda.
Multumesc mult pentru raspuns. Problema draga Mihai este ca, din câte am auzit sau citit, cea mai mare parte a "fericitilor" posesori de repartitoare sunt foarte nemultumiti de functionarea lor si în cosecinta de sumele platite. Din acest motiv, eu ca mai tot filologul sunt o atehnica, spun ca acest sistem reprezinta o forma de furt organizat, etatizat si/sau binecuvântat de autoritati. La asta adaugam un mare nivel de incompetenta si iata-ne, cum spunea cineva putin mai sus pe aceasta pagina, repetând ca niste robotei acceasi bine cunoscuta axioma " asa este la noi". Concluzie : aceste aparate ar trebui, daca este posibil, sa masoare exclusiv temperatura emanata de calorifer si nimic mai mult. Ar trebui deasemenea, ca ele se existe pe piata sub forma unui prototip cu parametrii identici, chiar daca produse de firme diferite, în masura în care sunt impuse de o lege. Astfel, poate ca cheltuielile de încalzire la garsoniera mea de 37 m2 din Balta Alba nu ar reprezenta trei sferturi din cele pe care le plateste o prietena în Calea Dorobanti pentru 4 camere. Si ar mai fi ceva. Spui: " se poate vedea pe ecran daca înregistreaza sau nu", ei bine te informez ca am fost avertizati sa nu cumva sa verificam îregistrarea asa când avem noi chef, ci numai la sfârsit de luna înainte de a preda "biletelul parfumat" administratiei. Uite vezi, de asta nu-mi miroase mie bine. Ce parere ai ? Daca ai timp si chef.
RăspundețiȘtergereMultumesc
Verifica cat platesc vecinii la caldura. Daca ei platesc mai putin, atunci repartitorul lor inregistreaza mai putin consum decat al tau.
RăspundețiȘtergereDaca toti platiti mult, nu are legatura cu repartitorul, ci cu ceasul de caldura al blocului, singurul care conteaza la calcularea facturii blocului per ansamblu.
Repartitorul doar imparte factura per apartamente dupa unitatile inregistrate si puterea caloriferului
In afara de pretul cam piperat pentru citire/calcul, repartitorul nu poate fura. In cel mai rau caz ar putea sa fure vecinii, daca cumva pacalesc repartitorul sa nu inregistreze. In acest caz factura s-ar distribui mai mult la tine si mai putin la ei.
Daca tu platesti mai mult decat media, cauze ar putea fi:
1. toti opresc des caloriferul (improbabil)
2. multi pacalesc repartitorul (improbabil)
3. caloriferul tau sta fierbinte si cand e suficient de cald in camera. Regleaza robinetul termostatat la minimul necesar, opreste-l cand nu sta nimeni acasa.
Iata cum se regleaza robinetul termostatat pentru a nu plati mai mult decat necesar cand ai repartitoare:
RăspundețiȘtergere1. dai robinetul la maxim
2. cand in camera este suficient de cald, inchizi robinetul usor pana nu se mai aude apa trecand prin calorifer
3. daca in camera se face prea frig dar caloriferul nu porneste, dai foarte putin mai tare, pana auzi apa circuland prin calorifer.
4. notezi pozitia optima cu un marker la fiecare calorifer - poate sa fie usor diferita intre calorifere, la mine este in jur de gradatia 3 din 5.
5. cand esti la serviciu poti da caloriferul mult mai incet (1-2), urmand sa-l re-aduci la pozitia notata cu markerul cand stai acasa
Explicatie:
Trebuie gasita pozitia robinetului astfel incat termostatul da drumul la caldura doar cand se face prea frig in camera.
Daca robinetul este prea tare, repartitorul va contoriza unitati inutil. Daca este la prea mic, va deschide caldura doar cand in camera este foarte frig.
Referitor la montajul corect al acestor repartitoare. Un prieten care a lucrat in acest sistem, mi-a comunicat ca un repartitor trebuie montat la intersectia diagonalelor caloriferului. ce este montat mai sus de acest punct, taxeaza mult mai mult decat consumul real de caldura. Ma poate lamuri cineva cu mai multe detalii referitoare la acest subiect ?
RăspundețiȘtergereMultumesc.
Eu zic că atâta timp cât sunt montate la toţi locatarii în acelaş fel, sistemul este echitabil.
RăspundețiȘtergereFactura se împarte proporţional cu numarul de unităţi, deci dacă fiecare aparat înregistrează cu exact 10% mai mult, distribuţia proporţionala a facturii va fi aceeaşi.
De exemplu dacă avem un bloc cu apartamentele A, B, C iar factura totală a blocului este 1200RON.
Cazul 1 :
Montate la mijloc, repartitoarele ar înregistra 100, 200 si 300 unităţi. În total 100 + 200 + 300 = 600 unităţi.
A va plăti 100/600 * 1200 = 1/6 * 1200 = 200RON
B va plâti 200/600 * 1200 = 1/3 * 1200 = 400RON
C va plâti 300/600 * 1200 = 1/2 * 1200 = 600RON
proba : 200 + 400 + 600 = 1200RON (factura s-a împărţit)
Cazul 2 :
Montate la o trime faţă de partea de sus, repartitoarele ar înregistra pentru A,B,C cu 10% mai mult, deci 110, 220, 330 unităţi.
Suma uniţăţilor este 110 + 220 + 330 = 660.
A va plăti 110/660 * 1200 = 1/6 * 1200 = 200RON
B va plăti 220/660 * 1200 = 1/3 * 1200 = 400RON
C va plăti 330/660 * 1200 = 1/2 * 1200 = 600RON
După cum vedem, dacă toate repartitoarele înregistrează mai mult cu acelaş procent, factura este identică.
Pe de altă parte, montat mai sus descurajează pe cei care ar încerca să fenteze aparatul încălzind doar jumătatea de sus a caloriferului, astfel încât centrul să rămână rece iar consumul lui să fie plătit de către vecini.
Dezavantajul este că dacă caloriferul este înfundat şi nu se încălzeşte jos, plăteşti ca şi cum ai fi avut întreg caloriferul cald.
salut, imi puteti spune si mie cam cate unitati ar trebui sa inregistreze in 24 ore un repartitor dat la maxim. sa fiu mai clar: iarna trecuta am locuit intr-un apartament in care majoritatea timpului, am avut un calorifer tinut la maxim-din cauza de bebelus. acel calorifer a avut un consum, pe toata iarna adica din noiembrie pana in martie, de 940 unitati. iarna asta locuiesc intr-un alt apartament cu alte tipuri de repartitoare si in numai 8 ore-noaptea,pt ca inca mai este relativ cald ziua-caloriferul tinut aproape la maxim, tot din cauza de bebelus, imi inregistreaza cam 30 unitati in fiecare noapte. fat de ce am avut dincolo mi se pare cam foarte mult.acum eu nu stiu daca repartitoarele aste sunt diferite in functie de producator, nicu nu am inca prieteni in blocul asta sa- i intreb cum e la ei, administratorul ma trimite la firma, firma nu poate fi contactata-deocamdata. ma gandesc cu groaza la ce valoare va avea factura de caldura. stie cine cam cu e treaba cu aceste unitati? va multumesc/
RăspundețiȘtergereIn principiu, marci diferite de repartitoare ar putea să înregistreze unităţi "mai mari" sau "mai mici", de aceea toţi locatarii trebuie să aibe acelaşi tip de repartitoare.
RăspundețiȘtergereRepartitoarele nu măsoară efectiv căldura ci temperatura. Exemplu forţat : 1/unitate pe minut la 40 grade, 2 unităţi pe minut la 45 grade, 3 unităţi pe minut la 50 grade, etc.
Este un fel de integrală matematică a temperaturii în timp, faţă de o referinţa - că tot ne-am întrebat tot liceul la ce folosesc ;)
Atenţie :
Pentru consum rezonabil, caloriferul trebuie să NU fie ţinut la maxim, ci la 3-4. Robinetul termostatat trebuie reglat cum spuneam mai sus, astfel încât caloriferul să se răcească când este destul de cald în cameră, să nu înregistreze degeaba.
Mai trebuie spus că în perioada caldă unităţile costă mai puţin. Caloriferul va sta fierbinte precum iarna şi va înregistra acelaşi număr de unităţi. Factura blocului însă va fi mult mai mică, întrucât contorul blocului contorizează exact câtă căldură s-a cedat în bloc.
Schimbare în calculul facturii la căldură:
RăspundețiȘtergereIarna aceasta am observat că pe "nota de consum individual" apare că s-a aplicat "Ordin ANRSC 343/201".
Conform noilor reglementări factura ar trebui împărţită în 3 părţi :
- pierderi subsol şi părţi comune - scări, etc (repartizat pe cotă parte indiviză - suprafaţă apartament)
- caldura cedată de tevi care trec prin apartament (chiar dacă nu deschizi caloriferul)
- consum înregistrat de repartitoare
DAR
Ordin 343/2010 spune că dacă societăţile care administrează repartitoarele nu finalizează inventarierea conductelor (şi probabil majoritatea n-au făcut-o), pentru iarna 2010 se va plăti partea comună:
30% în lunile decembrie, ianuarie şi februarie
50% în rest (septembrie, octombrie, noiembrie, martie, etc)
În general cota comună era de 10-20% din factură, luna asta cei care nu deschid caloriferele plătesc oricum jumătate din consumul mediu al celorlalţi.
Eu am plătit parte comună (50% din factură distribuită pe suprafaţă) de 6 ori consumul repartizat pe repartitor (50% din factură distribuită după unităţi repartitor). Practic am plătit de vreo 3 ori mai mult decât dacă nu ar fi existat parte comună.
daca scot de pe calorifer aparatule de masurat(repartitorul)si ramane doar robinetul, e se poate intampla
RăspundețiȘtergeredaca faci asta se cheama ca furi de la vecini
RăspundețiȘtergereblogul tau e plin de informatii utile. de aceea imi permit sa-ti pun o intrebare: in ce conditii poate fi schimbata firma care 'citeste' repartitoarele? in aceasta luna au facturat 2,6600 lei/calorifer. "citirea" costa exagerat de mai mult, comparativ cu serviciul oferit. firma marioval top nu se deranjeaza sa citeasca valorile, le transmite asociatia, iar ei fac calculul si repartitia pe apartamente. multumesc!
RăspundețiȘtergereLa Ista plătesc 2.79 + TVA = 3.45 de fiecare calorifer (am 6), pentru calcul şi opţional cititrea (în Bucureşti). E jecmăneală pe faţă, plătesc mai puţin administratorul cu tot cu contabilitate.
RăspundețiȘtergereDin câte am înţeles fiecare firmă are autorizaţia pe aparatul ei, dacă schimbi firma trebuie montate alte aparate, fiecare costând 100+ RON. Tot blocul trebuie să aibe acelaşi tip de repartitoare.
Dacă te uiţi pe nota de consum, formulele sunt simple, pot să fac şi eu calculele în Excel, nu depinde de tipul repartitorului dacă sunt la fel. Problema apare dacă trebuie să stabileşti puterea unui calorifer necunoscut şi aici au fost eliminate de pe piaţă firmele mici care au vrut să se bage.
Nu ştiu dacă este perfect legal, dar am auzit că unele blocuri s-au apucat să-şi calculeze singure. Problema apare dacă îţi contestă un locatar factura, nu poţi demonstra că eşti certificat să faci calculul.
Am citit aici cum ai explicat sa se regleze pozitia optima a repartitorului. Daca fac acest lucru si nu inchid deloc caloriferul nici ziua, nici noaptea pana la sfarsitul iernii, o sa ma rupa factura la caldura?? Adica e mai bine sa fixezi asa cum ai zis tu sau sa pornesti si sa opresti caloriferul, atunci cand consideri ca e prea frig in casa?
RăspundețiȘtergereDacă-l şi opreşti când nu eşti acasa nu poţi decât să câştigi la factură.
RăspundețiȘtergerePe de altă parte dacă-l dai la maxim sigur vei uita de el şi vei plăti mai mult. Termostatul este menit tocmai să oprească consumul când se atinge o anumită temperatură, şi funcţionează dacă este reglat la o temperatură rezonabilă.
Eu când plec de acasă il dau o unitate mai puţin decât "normal" şi aşa nici nu consumă foarte mult, nici nu se face foarte frig. O unitate (între 2 şi 3) are vreo 6 grade. Dacă "normal" este 24 grade, cu o unitate mai puţin va porni când temperatura scade sub 18 grade. Vezi şi tu beneficii versus costuri, eu doar spun să nu il laşi la maxim.
Apropos, cu Ordin 343/2010 plăteşti cel puţin 50% respectiv 30% din consumul mediu în bloc, chiar dacă opreşti caloriferul permanent.
Ok,mersi de raspuns. Ideea e ca peste 2 saptamani vom avea un bebe si pt bebe trebuie sa facem in camera o tempetratura constanta de aprox 22 de grade si ziua si noaptea. Acolo n-o sa pot opri caloriferul...Oricum e o hotie de zile mari toata faza cu repartitoarele! Noi ne-am mutat in toamna asta in acest apartament si repartitoarele erau deja montate. Unde am locuit pana acum, tot la 2 camere, nu aveam repartitoare, toata iarna trecuta am avut efectiv sauna in casa si cel mai mult am platit 330 ron in ianuarie, in care a intrat absolut tot, AC, AR, gunoi etc. etc. Aici deja in noiembrie am platit 280 de lei si am stat efectiv in frig, abia am facut cate 18, maxim 20 de grade in camera, si asta numai in weekend.E revoltator pt ca ma gandesc cat o sa platim cand va veni bebe si trebuie caldura tot timpul!!
RăspundețiȘtergerePentru temperatură _constantă_ este ideal robinetul termostatat, nici prea cald nu este sănătos. Un coleg belgian s-a plâns ca nu a putut dormi astă noapte la hotel din cauza căldurii. Robinetul era simplu, putea cel mult să oprească căldura de tot iar dimineaţa să se trezească îngheţat.
RăspundețiȘtergereE drept că poţi avea robinet termostatat şi fără repartitor de costuri.
Chiar având centrală, un robinet termostatat în camerele călduroase poate egaliza temperatura. Camera cea mai răcoroasă trebuie să aibă senzorul şi să oprească centrala când s-a încălzit şi ea. Celelalte vor fi oprite de robinetul termostatat. Cred că trebuie lăsat cel puţin un calorifer fără robinet în cazul centralei ca să nu se defecteze (nu am testat).
Salut,
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare: datorita faptului ca radet nu trimite agent de incalzire destulde cald, caloriferele mele sunt vai de ele ca si temperatura si nu fac fata, fapt pt care am fost nevoit sa cumpar un calorifer electric pt incalzire. Intrebarea este daca repartitorul (Techem) instalat ma va taxa daca sesizeaza ca e cald in camera cu toate ca,caloriferulnormla este inchis fiind folosit doar cel electric?
Şi la noi e agentul termic cam rece. Dacă pui caloriferul elecric aproape de calorifer/repartitor (la 1m de exemplu) sunt şanse mari să te taxeze.
RăspundețiȘtergereVezi că probabil poţi citi unităţile pe ceas, dacă în câteva ore nu vezi crescând unităţile atunci este suficient de departe.
Dacă ţii şi caloriferul clasic pornit e mai complicat de verificat, regula este să nu devină mai cald repartitorul de la cel electric decât de la apa din calorifer.
Salut
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare . IN luna Noiembrie am fost plecat din localitate , avand caloriferul inchis. M-am intors candva pe la mijlocul lui decembrie , am stat doar cateva zile folosind foarte putina caldura , am citit contorul si am avut un total de vreeo 60-75 unitati pe repartitoare ( baie+bucatarie+1 camera) . Acum am revenit dupa sarbatori si sunt afisate cheltuielile pe luna Noiembrie , iar eu am 130 RON pentru caldura... si nu prea inteleg de unde a aparut aceasta suma. Administratoarea spune ca asa e normal , ca cica nu mi-am citit contorul ... dar nu inteleg cum as putea sa-l citesc daca nu sunt in tara .
Merci
Salut, la ce interval de timp se inregistreaza consumul la repartitoarele sa vad daca imi inregistreaza ceva daca il LAS SEARA ( la treapta 1 jumate )
RăspundețiȘtergereas dori sai u sa intreb...daca repartitorul de cost nu mai afiseaza nimic,ce fac:D....s-a stricat si trebuie sa il cumpar sau ce?:D..vreau urgent un raspuns te rog!
RăspundețiȘtergereRepartitorul aduna intern continuu, dar trec minute sau ore pana se aduna o unitate. De seara pana dimineata sigur se aduna ceva unitati.
RăspundețiȘtergere@margetlam : la mine apare afisajul cand apas foarte usor pe lartea de jos a repartitorului.
Daca este defect ar trebui sa il detecteze firma cand citesc data viitoare si sa il schimbe. De obicei sunt construite sa tina bateria peste 10 ani, ar trebui sa aibe garantie.
buna ziua .. repartitorul din baie nu mai afiseaza nimic ce trebuie sa fac?eu nu folosec caldura in baie sper sa nu trebuiasca sa platesc ceva... multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereScuze de întârziere. Daca nu mai merge repartitorul, trebuie schimbat. Verifică poate este chiar în garanţie.
RăspundețiȘtergereCu plata căldurii o să fie la mica înţelegere cred, dacă te cred pe cuvânt şi văd că nici lunile trecute nu l-ai folosit ar trebui să te creadă.
am repartitor de caldura si pe luna decembrie a venit doar caldura 650 roni,e posibil? nici un vecin nu a mai platit asa.se pot face fraude/
RăspundețiȘtergereSună improbabil ca toţi vecinii să fraudeze în afară de tine. Eu am păţit-o luna trecută că nu mi-au luat în considerare citirea trimisă pe email şi mi-au pus mult din oficiu. Scria pe foaia de la Ista.
RăspundețiȘtergereVezi mai sus sfaturile cum să reglezi robinetele termostatate astfel încât să reduci înregistrarea de unităţi atunci când deja este cald în casă.
Nu trebuie să fie lucruri pe/sub calorifer. În jurul caloriferului aerul trebuie să circule liber, altfel plăteşti 700W şi beneficiezi doar de 200W ca şi căldură degajată.
Foarte interesante discutiile pe marginea repartitoarelor...Parerea mea este ca daca la intrarea in bloc a caldurii exista gigacalorimetru, asociatia este OK cu factura in raport cu RADET-ul, nimeni nu fura pe nimeni. Gigacalorimetrul masoara exact caldura consumata de catre bloc (scara, asociatie, etc). De aici incolo intra in scena repartitoarele, adica face repartizarea costurilor in functie de consum. Ceea ce trebuie sa stim este insa ca aceste repartitoare nu masoara caldura, ceea ce masoare nu are nici o unitate de masura, de aceea nu pot fi etalonate. Daca toata lumea din bloc este corecta si foloseste caldura pentru incalzirea apartamentului sistemul functioneaza OK, erorile sunt acceptabile. Aceasta este teoria, practica intotdeauna este alta. In realitate repartitoarele folosesc la " a fura caciula vecinului".In realitate se urmareste ca sa incalzim casa fara ca aceste repartitoare sa functioneze, adica mai clar, sa incalzim casa si sa plateasca vecinii...si cred ca sunt tot felul de metode de a pacali aceste repartitoare de costuri, in special cele cu citire radio...Vorbesc de cele radio pentru ca pentru a le citi nu intra nimeni in casa. In aceasta situatie repartitoarele, daca nu sunt fixate nedemontabil,...pot fi demontate. In acest mod se consuma energie termica si platesc vecinii...cand se anunta controlul (la 3 luni) se lipeste foarte simplu la locul lui cu "Picatura". Dupa control se dezlipeste. In felul acesta, intr-un apartament cu 5 calorifere se pot dezlipi 2 repartitoare, caloriferul consuma energie pe care o platesc vecinii. O posibila explicatie in fata comisiei de control la intrebarea "de ce nu folositi cele 2 calorifere (consum zero pe repartitoarele dezlipite)? cred ca il banuiti...nu folosesc cele 2 camere!!! In felul acesta unele apartamente au un consum foarte mic, iar unele foarte mare...Se intampla asta, dar asta nu inseamna ca nu sunt si oameni cinstiti!
RăspundețiȘtergeresi ca sa continui...ce se intampla de exemplu daca in camara mai am 2 calorifere identice cu cele montate deja, dar care nu au repartitoare...simplu, se demonteaza caloriferele (1...2...3) din cele cu repartitoare si se monteaza altele fara repartitoare...credeti ca se poate? Eu sunt sigur ca da, daca exista robineti in coloanele principale...
RăspundețiȘtergereAstea sunt cele mai simple metode prin care se poate transfera consumul unui apartament, celorlalti vecini.
Ganditi-va ca sunt si alte metode mult mai rafinate...care nu pot fi detectate...
in concluzie: cat toti consumatorii sunt cinstiti, corecti, sistemul este OK!
Practica, cum va spuneam, este alta, fiecare incearca sa-si minimizeze costurile cu incalzirea. Pentru asta unii folosesc motode corecte, cinstite, altii NU...Este realitatea!!!
si ca sa intram in detalii un pic mai tehnice...
RăspundețiȘtergereExemplu practic: incalzesc un apartament de 70 mp cu agent termic RADET. Fisa de plata de la firma care face repartizarea costurilor spune ca am consumat 2Gcal=250 lei. Incalzind acelasi spatiu in conditii de temperatura exterioara aproximativ egale, de data aceasta electric, s-au consumat 1000 Kw = 400 lei. Clar mai scump. Dar putem face o observatie deosebit de interesanta: 1 Gcal = 1163 Kw (asta spune fizica). Deci, daca incalzesc cu RADET cosum 2 Gcal=2326 Kw, iar daca incalzesc electric consumul este de 1000 Kw= 0,86 Gcal. Cand am facut testul, am incercat ca sa pastrez cu o acuratete cat mai mare conditiile de temperatura interioara, in conditii de temperatura exterioara similare.
Poate cineva sa-mi explice diferentele de consum de energie?
Doi factori ar putea explica mare parte din diferenţă de energie consumată:
RăspundețiȘtergere1. tevile de la subsol pierd şi ele căldură, în special dacă sunt neizolate după ceas. Subsolul este aproape un etaj suplimentar care este încălzit şi căldura aceea trebuie şi ea plătită. Dacă la subsol este cald este clar că asta se întâmplă.
2. când încălzeşti electric primeşti şi destul de multă căldură de la vecini prin pereţi/podea. Deci nu porneşti de la temperatura exterioară ci de la o temperatură ceva mai mare, dată de transferul de căldură între vecini. Mai sunt şi ţevile verticale care se comportă ca un calorifer mic. De aste nu este moral ca cei care îşi pun centrală să nu plătească şi o parte comună.
La punctul 1 partial adevarat...subsolul tehnic este cat 4 apartamente, iar incalzirea acestuia este suportata de 40 de apartamente, deci as suporta 10% din incalzirea subsolului - tevile sunt izolate.
RăspundețiȘtergerePunctl 2. De ce daca ma incalzesc electric si am in permanenta 22 grade in casa, caldura vecinului care este de numai 20 grade (cheltuieli de incalzire pentru vecin 47 lei/luna decembrie 2011) ar trece prin pereti catre mine? doar pentru ca eu am caldura de provenienta electrica si el are energie de la RADET? Oare ai un rationament corect? Eu stiu ca una din legile termodinamicii spune astfel: caldura trece de la sine de la corpul cald la corpul rece si nu aminteste nimic despre combustibilul sau sursa de energie ce a incalzit corpul respectiv. La mine este 22 de grade, la el 20 grade (banuiesc). De ce crezi ca daca folosim alta sursa de caldura decat cea "agreeata", de fapt avem frig in casa si nu caldura, ca de fapt luam caldura prin pereti?
Si in cele din urma, tevile ce strabat apartamentul sunt izolate cu izolatie din neopren (cauciuc buretos) si aluminiu - izolatie standardizata pentru tevi, si apoi inchise in masca de zidarie.
Cred ca in acest caz esti intr-o mare eroare.
Iti spun eu de unde provin diferentele de consum de energie: platesc si consumurile altor vecini care au in mod constant cheltuieli de incalzire intre 40 si 50 lei/luna de iarna friguroasa (nu cred ca se pot incalzi la limite normale cu 0,4 Gcal/70 mp).
Asa cum spuneam mai sus, daca toata lumea din bloc este CORECTA sistemul functioneaza OK.
Si inca o precizare: cine locuieste la casa si nu are vecini, porneste cu incalzitea de la temperatura exterioara, cine locuieste la bloc si are temperatura interioara a apartamentului mai mare decat a vecinilor, cedeaza caldura vecinilor, daca are temperatura apartamentului mai mica decat a vecinilor primeste caldura de la acestia, NU CONTEAZA DE UNDE PROVINE CALDURA - electric, centrala de apartament sau RADET!!!
In practica un apartament si primeste si cedeaza caldura apartamentelor din vecinatate!
Corect, dacă temperatura este mai mare la tine, cedezi tu căldură vecinilor. Chiar nu știu cum ar putea fi estimat acest transfer dacă nu există aparate de contorizare și la cel cu centrală.
RăspundețiȘtergereDacă țevile verticale sunt izolate rămâne consumul de la subsol și pe scări de care indirect beneficiază tot blocul.
Nu se poate găsi o formulă perfect echitabilă, dar se pot găsi aproximări suficient de bune în cele mai multe cazuri.
Spuneti-mi si mie va rog, daca se poate rezilia contractul cu ISTA si in ce conditii, pt. ca ei au pus in contract perioada de 10 ani.Am citit pe un alt forum ca este o clauza absolut abuziva. In Legea 230 scrie ca repartizarea chelt.cu caldura se face in functie de suprafata utila a fiecarui apartament(daca nu ai repartitoare) multumesc
RăspundețiȘtergereContractul cu Ista este facut intre asociatia de proprietari si Ista. Nu poate fi reziliat de un locatar doar, ci de tot blocul.
RăspundețiȘtergerePentru cei necontorizati se aplica o grilă care de obicei este mai dezavantajoasă decât citirea, intrucât respectivul poate ţine caloriferul la maxim.
Poti sa treci la necontorizat daca nu permiti citirea de exemplu, dar trebuie platit în continuare calculul. În principiu ieşi mult mai prost decât cu contorizare.
Ca să clarific puţin ipoteză că s-ar plăti mai puţin fără repartitoare. Per ansamblu bloc se plateste :
RăspundețiȘtergereInregistrare_Ceas_Subsol + Calcul_Ista
Daca se renunta la Ista, se economiseste Calcul_Ista, dar ce Inregistrare_Ceas_Subsol nu se schimbă, trebuie plătit în continuare integral de către locatarii blocului (distribuit pe suprafaţă).
Dacă consumul ar rămâne constant s-ar face o economie cu calculul Ista (vreo 10% la mine), dar există riscul ca odată necontorizaţi, locatarii vor consuma mai mult, deci Inregistrare_Ceas_subsol va creşte.
Cei care consumă mai mult decât media sunt avantajaţi de calculul fără repartitoare. Cei care consumă puţin sunt dezavantajaţi.
Per ansmamblu bloc fără repartitoare se poate consuma un pic mai multă căldură cu aceeaşi sumă de bani (în loc de calcul, poţi plăti căldură). Şansele sunt mari totuşi ca risipa locatarilor ajunşi necontorizaţi să depăşască economia făcută prin lipsa Ista.
De ce nu au pus in aplicare acesta lege Ordin 343/2010 pt toti cetetenii din Bucuresti si numai cei care apartin de Ista platesc asa? Cum pot contesta neregulile acestea(consumul real al caloriferelor din ap cu 2 camere este de 23 ron iar consumul pe tevile blocului este de 60 ron)Ce pot face ? Ex;3 camere in Bucuresti fara repartitoare ,caldura non stop 220ron. Iar cei cu Ista platim 600 ron plus TEVILE BLOCULUI CINE dracu a mai auzit sa platim caldura de la subsol mai mult decat in casa .Atunci de ce sa mai economisim in casa daca platim caldura de pe drum .MA INTERESEAZA CUM POT FACE SA RENUNT LA ACESTI HOTI DE LA ISTA?
RăspundețiȘtergereÎnsumat, blocul plătește căt facturează Radet, Ista nu poate umfla factura decât prin costul citirii/calculării.
RăspundețiȘtergereCalcului cu 343/2010 face doar ca împărțirea să fie mai "comunistă", adică cei care consumă mai puțin sunt dezavantajați prin partea "comună" mai mare.
Diferența între blocuri ... poate acolo unde este mai ieftin sunt mai multe apartamente, blocul mai "pătrat" și cu pierderi mai mici. Poate ceasurile înregistrează diferit gigacaloria. Dar Ista nu poate schimba cât plătesc însumat locatarii unui bloc.
Mai pe scurt, Ista doar repartizează factura Radet a blocului pe locatari și adaugă costul citirii/calculului.
Nu prea e concludent raspunsul...Atunci de ce ni sa spus ca o sa platim ce consumam si 10%parti comune,de ce nu ne-au facut un alt contract in care sa aduca la cunostinta modificarea adusa.
RăspundețiȘtergereMai intreb inca o data ;intr-un ap de 3 camere (6calorifere)consumul este de 220 caldura zi si noapte .Iar intr-un ap de 2 camere contorizate(3 calorifere)caldura non stop se plateste o suma mult mai mare .DE CE unde e greseala ?Nu e acelasi furnizor de caldura (RADET) asta vreau sa inteleg nu e acelasi sistem de calcul in Bucuresti,de ce pt uni e altfel.Legea asta o putem contesta?
am si eu o intrebare.am o matusa care sta singura intr-un apartament cu 2 camere.S-au pus repartitoare in vara trecuta dar nu au fost niciodata pornite,adica nu au indicat niciodata nimic.Administratorul spune ca se citeste de afara.Pot sa stiu daca e posibil sa se faca vreo citire de afara daca ele in casa nu arata nimic si nici nu au aratat vreodata?multumesc anticipat
RăspundețiȘtergerevreau sa mentionez:caloriferele au mers la 2-3 toata iarna si intretinerea a venti in jur de 350 ron,ma interesa doar daca e posibil sa se faca citirea de afara fara ca repartitoarele sa fi indicat vreodata ceva.Multumesc
RăspundețiȘtergereExista repartitoare care se citesc prin radio de la distanta medie (de exemplu de pe scara blocului).
RăspundețiȘtergereNu am de unde sa stiu modelul, dar eu banuiesc ca daca sunt atinse cu degetul intr-o anumita zona, aparatele afiseaza contorul de unitati. Unitatile nu spun exact pretul, dar se poate vedea cum/cand cresc.
La mine apasari repetate afiseaza diferite informatii, prima fiind contorul de unitati, care este apropiat de cel care apare pe ultima fisa de calcul Ista.
Salut Mihai
RăspundețiȘtergereSpune-mi te rog daca am declarat mai putin cu 3000 de unitati cand am citit repartitoarele( in ideea ca vroiam sa mi le reporteze in luna in care RADET nu mai furniza caldura)ce se poate intampla acum cand vin cei de la firma sa le citeasca si gasesc diferenta?
Nu știu ce se întâmplă în acest caz. Dacă consumul blocului a fost zero, nu au cum să calculeze căți bani trebuie dați pentru cele 3000 unități, pe care practic le-au plătit vecinii.
RăspundețiȘtergereDaca va asteptati ca cineva sa faca ceva, orice, pentru ca sa cheltuiti mai putin nu pot decat sa va compatimesc. Daca vorbim despre caldura trebuie sa stiti ca o gigacalorie se obtine din 13 mc gaze naturale, adica vreo 140 lei cu tva inclus. Restul ...
RăspundețiȘtergere@Olaru :
RăspundețiȘtergereMda, am căutat și eu și am găsit că gigacaloria românească este mult mai scumpă decât gigacaloria în Europa sau SUA, probabil în principal din cauza pierderilor de pe traseu și a firmelor căpușă.
Am găsit că "Pretul real al gigacaloriei in Bucuresti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei pretul producatorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termice in Capitala), la care se adauga 124,72 lei pretul de distributie si transport al RADET.Din acest pret, populatia in prezent doar plateste 119 lei"
http://www.ziare.com/articole/cost+gigacalorie
Deci cu subvenție, gigacaloria de stat este încă mai ieftină decât cea produsă de centrală de bloc/apartament, dar dacă se elimină subvenția va deveni rentabilă centrala proprie.
În funcție de reducerea subvenției și consum, investiție în centrala proprie se poate amortiza în câțiva ani prin economia de cost.
Buna ziua
RăspundețiȘtergereSunt din Mangalia si as dori sa imi montez repartitoare personale. Ceilalti vecini nu isi doresc si unii dintre ei sunt chiar scosi de la caldura. As dori sa stiu fac o reala economie sau numai ma aflu in treaba. Pana acum am avut caldura de o scoteam pe geam afara si am platit cel ami mult 300 de lei la un apartament cu 3 camere si 57 mp. ma puteti sfatui cum sa procedez. cei din conducerea asociatiei spun ca nu am voie sa imi doar eu repartitoare ci tebuie toata lumea. multumesc Mihaela
@Mihaela:
RăspundețiȘtergereCalculul bazat pe repartitoare nu funcționează dacă nu sunt instalate la majoritatea apartamentelor (limita legala știu că este min 80% din apartamente).
Debranșarea unora aduce o altă problemă, consumul din spații comune și subsol se va împărți la mai puține persoane. În mod normal și cei debranșați ar trebui să plătească un procent din factura blocului (exemplu 20%) pentru a acoperi subsolul, scările și eventual țevile neizolate care le trec prin apartament. Trebuie să verificați dacă este așa.
Ca și economie, fără repartitoare economia nu se poate face decât scăzând factura blocului.
- ar trebui neapărat izolate foarte bine conductele de la subsol (după ceas), neizolate acestea pot consuma în plus cât încă un etaj de apartamente, cost care se împarte la locatari.
- convingeți vecinii să oprească caloriferul când este prea cald. Nu zic că sunt mari șansele să reușiți, deși este în interesul tuturor.
- montarea unui robinet termostatat (fără repartitor) reglat ca mai sus, poate păstra o temperatură constrantă în casă evitând consumul excesiv. Totuși nu veți economisi foarte mult dacă vă montați doar dumneavoastră, însă oricum îmbunătățiți confortul termic.
La noi s-a propus renunțarea la contractul cu Ista. Ideea ar fi să folosim repartitoarele existente și să facem calculul noi, pe baza autocitirii verificată la 3 luni. Repartitorul are și istoricul din fiecare lună (A este luna curentă, B este luna trecută, etc...).
RăspundețiȘtergereDacă citiți descrierea de mai sus și citiți o factură o să vedeți că este foarte simplu de calculate.
Costul actual Ista este de 3.6RON/calorifer/lună, ceea ce înseamnă pentru 4 camere (5 calorifere) un cost de 18RON/lună, ceea ce reprezintă deja un procent însemnat peste factura Radet. Teoretic putem economisi acești bani.
Să vedem ce iese, presimt scandal, dar să nu anticipăm.
Salutare!
RăspundețiȘtergereSunt doua probleme majore in treaba cu repartitoarele, o spun in calitate de utilizator nemultumit de mai multi ani:
1. Corectitudinea calculului depinde de corectitudinea citirilor, fapt de care s-au prins de vreo trei ani o parte din onorabilii mei vecini si ne shmeneaza sistematic; firma prestatoare in cauza (elsaco) evita sa-si asume responsabilitatea pentru corectitudinea calculului ca urmare a citirilor potential eronate, cu toate ca macar la sfarsit de sezon ar trebui sa verifice consumul anual, dar fara concursul clientilor(adica omul nu deschide usa) reprezentantii acesteia dupa o timida incercare renunta definitiv, fara sa aplice nici o penalizare ca eh, toti platesc taxa de mentenanta, daca nu sunt suparati de firma;
2. Sistemele de incalzire centralizate au fost optimizate la vremea lor, e o chestie de debite (hidrodinamica fluidelor), in momentul in care dupa marea pocnitura s-au apucat toti sa schimbe calorifere, instalatii, au mai desfiintat si diafragmele de pe coloane, totul s-a dat peste cap; nu este o legatura proportionala intre scaderea debitului prin inchiderea robinetului si economia de caldura, cresc pierderile exponential. Pe de alta parte, robinetii termostatati au eficienta la caloriferele cu inertie termica mare, cum sunt cele din fonta, la cele de aluminiu ar putea da fluctuatii de temperatura la cuplare si decuplare, care sa fie sesizate de cititorul termic de pe calorifer.
Mai nou se poarta o oferta de reechilibrare a sistemului termic care mi se pare o solutie mai eficienta, adica dupa ce toti locatarii s-au hotarat ce calorifere folosesc, se face din nou optimizarea debitelor pe coloane, din cate am inteles eu.
Hmm, dacă nu se permite verificarea caloriferelor ar trebui puşi la "necontorizat", care ar trebui să-i dezavantajeze.
RăspundețiȘtergereEchilibrarea instalaţiei ar trebui să asigure că fluxul este relativ egal pe coloane şi dacă o scară deschide la maxim nu rămâne fără căldură altă scară. Nu văd cum ar influenţa cantitatea de căldură cedată care se înregistrează la ceasul general din subsol, singurul care decide factura totală a blocului.
Cred că erorile se compensează, adică un calorifer de oţel va atinge mai repede temperatura maximă, dar se va şi răci mai repede decât unul de fontă. Va începe mai repede să înregistreze şi se va opri mai repede din înregistrare.
Cantitatea de căldură depinde de puterea caloriferului şi temperatura lui medie. La repartitoare e vorba de aproximarea unei integrale cu pas mai mare sau mai mic, pot apare mici erori dar nu într-o singură direcţie.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergerebuna seara
RăspundețiȘtergerefoarte interesant,pe mine m-ar interesa daca exista un termostat mai mare care as putea sa-l pun pe teava de caldura care intra in bloc ,si asa elimini furturile ,il reglezi pe o temperatura si toata lumea are la fel caldura in apartamente, daca stie cineva de asa ceva si unde se gaseste
cu stima
@Cornel :
RăspundețiȘtergereUn termostat mai mare poate există, dar unde măsori temperatura ca să decizi să se oprească încălzirea ?
Chiar si dacă instalația ar fi perfect echilibrată, dacă Gigel a deschis geamul, acum are nevoie de mai multă căldură decât Costel care a ținut geamurile închise și care are și un calculator pornit care face și acela căldură ca un mic radiator de 350W.
La un singur apartament se pune termostatul în cea mai rece cameră, dar la bloc e cam imposibil să echilibrezi încălzirea cu un singur termostat...
Deci ... fiecare ar trebui să aibe termostat. Dacă toți au închis căldura, nu mai înregistrează nici contorul general de la subsol.
Spune-mi te rog daca in cazul in care eu practic nu am contract semnat cu Elsaco (vechiul proprietar banuiesc ca avea)eu nu am vrut sa semnez un nou contract deorece stiu ce fac magarii de la elsaco am vreo obligatie legala fata de acestia?
RăspundețiȘtergereAs mai vrea sa stiu daca ma hotarasc sa semnez totusi elsaco nu are obligatia sa schimbe repartitoarele fiind abonat nou sau daca aceste aparate au vreo reglementare metrologica sau vreo perioada de functionare
Contractul este între asociaţia de proprietari şi firma care face repartizarea facturii. Posibil să se poată trece cel mult la "necontorizat" dar nu cred că este mai convenabil.
RăspundețiȘtergeresi atunci de ce ma chemau sa semnez nu stiu ce la sediu la ei?
RăspundețiȘtergereNu știu, eu nu-mi amintesc să fi semnat, poate când mi-au re-sigilat repartitoarele pe noile calorifere.
RăspundețiȘtergereLa mine au încercat să rezilieze dar nu prea au reușit încă, oricum sigur contractul este semnat cu asociația nu cu proprietarii individual. Nu se poate contoriza un individ cu apărățelele aplicate pe calorifer, ci doar repartiza factura asociației proporțional cu unitățile înregistrate.
Firma nu poate "fura" asociația decât prin costul citirii+calcul. Poate eventual să repartizeze incorect per apartamente factura blocului.
IMI CER SCUZE AM SI EU O INTREBARE din motivele enumerate de ceilalti mai sus adica costul citirii impartirea partilor comune ma rog tot ce scrie mai sus unii locatari de la noi din bloc doresc rezilierea contractului cu ISTA.Dar numai cei de pe o scara blocul avand mai multe scari intrebarea este--POATE REZILIA CONTRACTUL DOAR O SCARA sau toate scarile obligatoriu MULTUMESC astept raspuns.
RăspundețiȘtergereTehnic, pentru ca o parte a blocului să nu mai folosească ista este necesar ca acea parte a blocului să aibe contor separat de căldură, astfel încât să nu influențeze factura celorlalți.
RăspundețiȘtergereApoi mai vin probleme gen contract, șicane, etc.
Am inteles ..Multumesc mult Culmea este ca daca anul trecut si eu doream sa nu mai fim contorizati acuma ALTFEL gandesc dupa ce am vazut facturile la caldura ale unor prieteni cu apartament similar cu al nostru si fara repartitoare Cu exceptia lunii oct 2010 restul lunilor ei au platit cu 1 milion jumate chiar 2 milioane IN PLUS FATA DE NOI dar in apartament aceleasi 19-20- 21 de grade Celsius nu mai mult Astfel incat eu doresc sa ramanem la fel ca si anul trecut ca a fost relativ ok va trebui sa gasesc argumente f solide pt ca se va supune la vot--a cerut asta cineva cu consum mare-si i-a convins ca daca renunta la repartitoare VOR AVEA MULTA CALDURA ori eu stiu de la acei amici ca nu i nici o diferenta doar ca vom plati toti MAI MULT MULTUMESC pt raspuns oricum A! si da scarile sunt separate intre ele
RăspundețiȘtergerenu sunt multumita de firma elsaco ce se ocupa cu citrirea repartitoarelor mai mult nu primesc factura din care saa reiese consumul si calcul lor - stie care va daca la minunile astea de repartitoare se pun bateri ceva ca la caloriferu din bucatarie sa inchis nu mai indica nimik -am inteles ca tre sal schinb cu totul si e contracost nu au si o garantie oare la minunile astea ?
RăspundețiȘtergereSalut Mihvoi!
RăspundețiȘtergereFoarte intersant articolul, am si eu o nelamurire si sper sa ma poti informa tu....Cred ca am acelasi tip de repartitoare exact ca cele descrise de tine " La aparatul meu apas usor cu degetul pe partea de jos si apare afisajul, schimbandu-se la fiecare afisare, si revine dupa un timp la loc.
La mine prima afisare are un A stilizat si numarul de unitati inregistrate.",
problema este ca cel din sufragerie inregistreaza un numar de unitati mai mic decat cel din dormitor, desi camera este mult mai mare decat dormitorul si repartitoarele sunt deschise la acelasi nivel, respectiv 3, si nu prea inteleg de ce, plus ca robinetul termostat din sufragerie la un anumit moment opreste alimentarea cu agent termic, pe cand cel din dormitor nu. La inceput am crezut ca este defect, dar daca il dau cu un grad mai incet, adica la 2, se aude cum se opreste circulatia agentului termic.... chestia este ca langa numar de unitati inregistrate intr-o camera imi apare un 3 mic in dreapta, iar in cealalta unde consumul este mai mare apare un 4....Ce reprezinta aceste numere? poate poti sa ma lamuresti si cum functioneaza repartitoarele, pe diferenta de temperatura sau doar pe temperatura radiatorului? pe repartitoare scrie "doprimo" sunt albe si de forma unei brichete mai mari, citirea o fac cei de la ista...Am incercat sa obtin niste informatii de la vecini dar am impresia ca sunt toti cuc apul in galeata, pt ca toti dau din umeri si spun ca se citesc automat, plus ca administratorul este un om groaznic, care s-a mutat din bloc si trece pe acolo doar cand are chef de scandal..... multumesc anticipat...Adrian
Bogdan
RăspundețiȘtergereEu am o intrebare simpla :
Am repartitoare de la ISTA ( modelul nu il stiu ).
Repartitotul afiseaza 2 lucruri :
prima data un A urmat de niste cifre ( 1066 azi dimineata) dupa care la 2 secunde se schimba afisajul si afiseaza un mic termometru in partea de stanga jos urmat de alte cifre (1322 azi dimineata ). Puteti sa ma lamuriti va rog ce inseamna afisajul ! Va multumesc anticipat pentru raspuns !!!
Bogdan
RăspundețiȘtergerementionez ca in ultimul timp am observat ca afisajul din dreptul termometrului micut creste mereu iar cel din dreptul literei A stagneaza !!!
Ma puteti lamurii mai exact cum scriam si mai sus ce inseamna cele 2 afisaje ?
Multumesc inca o data
@ Bogdan, nu sunt sigur, dar cred ca cel care stagneaza reprezinta unitatile consumate anul trecut, iar cel care se schimba reprezinta consumul curent, eu am tot de al ista dar afiseaza altfel, deci tind sa cred ca sunt alte modele, poti face o proba, spre exemplu, cand pleci de acasa inchizi caloriferul, dupa ce s-a racit notezi ceea ce afiseaza, cand te intorci verifici daca varorile sunt la fel, daca da inseamna ca cel care se schimba cand calorifelul este cald inregistreaza nr. de unitati consumate pe minut (cu cat nr e mai mare cu atat consumul e mai mare si o sa platesti mai mult)....sper ca am fost de folos...Adrian
RăspundețiȘtergerespuneti-mi cum se poate pozitiona repartitorul pe calorifer incat sa platesc mai putin
RăspundețiȘtergerefiind sudat nu cred ca e bine sa umbli la el,,eu unul nu-ti recomand...dar ca pozitie ca sa pacalesti consumul sa zicem asa, ar trebui pozitionat cat mai aproape de partea de jos a caloriferului....
RăspundețiȘtergere@Adrian : nu am exact același tip de repartitor, dar în principiu:
RăspundețiȘtergere- repartitorul ține minte valorile pe cateva luni in urma. Valoarea care se modifica reprezinta luna curenta
- robinetii termostatati nu sunt identici, depinde și cât de tare sunt strânși la montaj. Fiecare are temperatura de 24 grade puțin în alt loc, la mine variază între 2.5 și 3. Am mai spus cum se reglează, dai la maxim iar când temperatura din cameră este ok îl închizi ușor până nu se mai aude apa, faci un semn pe robinet și ții robinetul la acel semn.
- unitățile nu depind de puterea caloriferului, sunt înmulțite cu aceasta abia când se face calculul. O unitate de la caloriferul mic costă mai puțin decât o unitate la un calorifer mare.
- cel mai probabil repartitorul nu citește temperatura camerei, ci face diferența între temperatura caloriferului și o temperatură de referință, gen 20 grade C
@Bogdan : nu știu modelul, dar probabil numărul care se modifică este luna aceasta iar numărul fix este luna trecută. Verifică pe factura/calculul de luna trecută, probabil vei găsi un număr similar la acel calorifel.
RăspundețiȘtergere@Anonim : cine păcălește repartitoarele nu păcălești Radet sau firma care face calculul pe repartitoare ci ... fură de la vecini.
RăspundețiȘtergereFactura de la Radet vine după ceasul de la subsol și apoi se împarte la locatari pe baza repartitoarelor. Dacă cineva înregistrează mai puțin decât a consumat, ceilalți vor plăti mai mult.
Repartitoarele împart factura echitabil doar dacă sunt montate identic la toți locatarii. De obicei se pun ceva mai sus de centrul caloriferului (la 2/3 înălțime).
Dacă am înțeles greșit întrebarea : pentru a plăti mai puțin, robinetul termostatat trebuie poziționat la cât mai puțin (între 2-3 de exemplu). Dacă se pune mult peste 3, caloriferul merge și înregistrează consum continuu, chiar după ce în cameră s-a făcut cald.
Bogdan
RăspundețiȘtergerementionez ca cifra din dreptul literei A ramane mereu neschimbata iar cea din dreptul termometrului micut creste cu cate 5 unitati pe zi ( caloriferul este mereu pe 2 iar temperatura in camera cam de 20 grade ) . Cred ca litera A reprezinta consumul de anul trecut deoarece la mine se face citirea o data pe an la apometre si repartitoare iar intretinerea se plateste pausal pana la inceput de an urmator cand vine regularizarea . As fi interesat sa aflu daca repartitorul meu ISTA este cu 1 senzor sau cu 2 sa stiu cum se face calculul de catre firma sau ce model este .Am cautat pe net dupa poza modelul dar nu gasesc . Am devenit interesat de lucrul asta deoarece la regularizare a venit fff mult de platit in plus ceea ce nu gasesc normal sa fie asa mult deoaree familia de langa cu aceeasi suprafata de ap si nr de persoane au primit chiar bani inapoi iar noi in ap nu ne-am lafait deloc in caldura anul trecut .
Bogdan
RăspundețiȘtergerePot sa fac o poza repartitorului dar nu stiu cum sa pun poza aici :)
Buna ,
RăspundețiȘtergereAm cumparat un apartament in iulie 2011 . Nu are repartitoare . Luna aceasta ( pt octombrie ) ne-au venit cheltuielite in suma de 750 de lei din care 400 caldura , si nu a fost caldura de la inceputul lunii. Cel mai mult la caldura are un alt apartament 140 de lei ,
Am inteles ca numai noi nu avem repartitoare si ca cei dinainte plateau pausal - de la ei am aflat asta - dar nu au platit niciodata atat , ei plateu cu 10% in plus fata de consumul cel mai mare din bloc . Nu am reusit inca sa dau de administrator sa-mi explice cum a calculat dar nu trebuia sa ăastreze calculatia de anul trecut , cum aveau vechii locatari ? Sau nu trebuia sa ne spuna ca numai noi nu avem repartitoare si sa ne intrebe cum vom proceda ? Ce pot sa fac acum ?
Cu ce argumenre sa merg la el ? Pot sa fac ceva sa-mi recalculeze factura si sa nu ma trezesc ca pt noiembrie voi plati vreo 1200 lei ? Multumesc.Cristina
@Cristina : ar trebui să existe o firmă care face calculul și care să ofere baza de calcul și modul de calcul. Dacă face administrația ar trebui să existe o hotărâre a adunării generale, consemnată în caietul de procese verbale, despre algoritmul de calcul. Este posibil ca de anul acesta să se fi schimbat modul standard de calcul, sigur s-a schimbat la cei contorizați.
RăspundețiȘtergereLegal aveți dreptul să contestați factura de întreținere (în maxim 10 zile de la afișare dacă nu mă însel) și să cereți lămuriri. O cerere în scris către președinte are mai mare efect.
Dacă algoritmul de calcul nu vă avantajează, sigur se pot monta repartitoare chiar de iarna asta, probabil costă undeva sub 100RON per calorifer.
Salut,
RăspundețiȘtergereAm o intrebare legata de repartitoare.
Stau in chirie intr-un apartament cu doua camere, 55 mp, impreuna cu inca doua persoane. Pe luna octombrie a acestui an a venit factura la caldura de 166 lei.
Apartamentul meu are cea mai mare suma din tot blocul. Urmatoarea suma, in ordine descrescatoare, este de 66 lei. Un apartament are chiar 9 lei la caldura.
Mentionez ca blocul in care locuiesc are apartamente cu 2, 3 sau 4 camere.
Aceasta diferenta la factura mie mi se pare revoltatoare. Administratorul mi-a spus ca nu are ce explicatii sa imi dea, din moment ce eu citesc repartitorul. A spus ca eu platesc ce scriu la citire.
Totusi, aceasta diferenta intre facturi mi se pare exagerata.
Ce pot sa fac? Ce sfaturi imi poti da pentru a rezolva aceasta problema?
Multumesc mult!
@Catalina: daca s-a citit și calculat corect, înseamnă că repartitoarele tale au înregistrat mult mai multe unități decât la alte apartamente (presupun că sunt calorifere similare). Încearcă să reglezi robinetele termostatate astfel încât să închidă automat căldura când nu mai este nevoie : http://mihvoi.blogspot.com/2011/11/cum-sa-consumi-platesti-mai-putin-cu.html
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Locuiesc cu chirie intr-un apartament de 3 camere, impreuna cu 2 colegi. Mentionez ca doar eu deschid caloriferul cand sunt acasa, colegii deloc. Intrebare: factura la termoficare/apartament o platesc doar eu, sau exista o parte comuna din factura care se imparte la 3? Am inteles de mai sus ca 10% din factura ar fi parte comuna. Multumesc
RăspundețiȘtergereSalut . Considerand ca am plecat de acasa si am uitat caloriferul deschis... imi poate spune si mie cineva aproximativ cam cat o sa coste factura avand in vedere ca la citire mi sa zis ca am consumat 330 de unitati?
RăspundețiȘtergere@Anonim : partea comună (exemplu 10%) se distribuie după metrii pătrați ai apartamentului, se consideră că este căldura pe scări, pierderi subsol, căldura cedată prin pereți.
RăspundețiȘtergereFactura blocului se împarte de exemplu în 90% + 10%. 90% se împarte după unități, 10% după metri pătrați.
Mai nou a mai apărut o a treia rubrică, căldura dată de țevile verticale. Partea comună mică avantajează pe cei care țin caloriferele închise și primesc căldură de la vecini (prin pereți).
330 unități nu înseamnă nimic în mod absolut. Unitățile se înmulțesc cu puterea caloriferului, apoi factura blocului se împarte proporțional cu rezultatul. Unitățile pot diferi și în funcție de tipul aparatului.
RăspundețiȘtergereIarna 1 unitate costă mai mult decât toamna, pentru că la aceeași temperatură a caloriferului, iarna se cedează mai multă căldură în bloc.
Buna ziua va rog frumos o intrebare Exista undeva o lege prin care persoanele plecate din tara pe termen lung sa fie obligate sa si incalzeasca apartamentele lasate aici cu repartitoarele inchise pe motiv ca vecinii lor au peretii reci?? Blocul este contorizat si ei au plecat de mult(1 an )si platesc numai cheltuielile comune Acuma vecinii lor de bloc au hotarat sa renunte la repartitoare sa si calculeze cotele de caldura la pausal si sa i oblige si pe cei plecati sa revina in tara sa si deschida robinetii si sa plateasca la pausal chiar daca pleaca inapoi in State ?? este legal ca adunarea generala sa ii oblige sa plateasca la pausal atat vreme cat ei nu locuiesc acolo??
RăspundețiȘtergerenu exista asa ceva, nu locuiesti, nu consumi deci nu platesti. ce vor sa faca este ilegal, dar cel mai mult anormal! mi se pare pur si simplu o aberatie!
RăspundețiȘtergereDupă câte știu nu te obligă nimeni să lași caloriferul pornit dacă nu locuiești.
RăspundețiȘtergereDupă noul mod de calculare însă, cine nu locuiește trebuie să plătească totuși partea comună (subsol, scări) și căldura cedată de țevile verticale.
Și înainte era o parte comună de 10-20% dar acum este mai clar delimitat ce se plătește în "partea comună".
BUNA SEARA Am si eu o intrebare Cunoasteti persoane /cazuri concrete care sa fi avut reapartitoare cel putin 2 ani dupa care sa fi revenit la repartizarea cheltuielilor in regim pausal? Pt ca este acum un nou val ,acela de a se renunta la repartitoare Dar cineva care sa fi facut asta din iarna 2010 nu acum in toamna lui 2011 cand stim cu toti ce cald a fost Cineva care sa spuna din proprie experienta cum e mai bine cand avea repartitoare sau acum ca a revenit la sistem pausal? Are acuma mai multa caldura si cat plateste acum fata de inainte...Deci cineva care a facut macar lunile de iarna 2010 si a platiti in sistem pausal dupa ce avusese repartitoare Multumesc
RăspundețiȘtergerebuna seara!constantin este numele meu...am si eu o intrebare,am fost plecat din tara o perioada si am avut apartamentul inchiriat.de 3 luni stau iarasi in apartament si am observat ca unu din repartitoare nu mai indica unitatile consumate ca si celalalte,...luna trecuta s-au inregistrat niste valori dar acum sa blocat singurul lucru ce il are afisat este "P 2" ...e posibil sa fie defect,sau e din cauza ca de cateva saptamani caloriferul a fost oprit si a fost foarte rece in acea camera?presupun ca ar fi indicat sa-i contactez pe cei de la ista...
RăspundețiȘtergere@Constantin : nu stiu ce ar putea avea. Ar trebui anuntata firma care le administreaza.
RăspundețiȘtergerebuna seara !sunt acelasi constantin de aseara...m-am interesat si am aflat ca acel "P 2"reprezinta o eroare al repartitorului si trebuie anuntat in cel ma scurt timp administratia sau un reprezentant
RăspundețiȘtergere...poate mai sunt si alte persoane in aceeasi situatie ...
Salut Mihai,
RăspundețiȘtergereAm o nelamurire si sper sa ma poti ajuta.
Am un consum individual de 538 unitati iar firma care se ocupa nu detaliaza transformarea in Gcal. Cele 538 unitati le-au inmultit cu 0,718 ron si au rezultat 420 ron de plata.
Am vazut la alte blocuri transformarea in Gcal la 0,000746 care se inmulteste apoi cu pretul Gcal (169,88 ron). Dupa acest calcul, mi-ar fi iesit un consum de 68 ron.
420 ron corespund cu consumul a 2,5 Gcal, absurd pentru un mic apartament de 47 mp ca al meu.
Am mai mult de plata ca apartamente cu 4 camere in alte parti.
Ce parere ai?
Multumesc mult!
Addendum: consumul tevi si cel comun sunt separate, inca 40 ron. Cel individual mi se pare absurd.
RăspundețiȘtergere@Nelu: unitațile nu au echivalent direct în gigacalorie.
RăspundețiȘtergereSe înmulțește înregistrarea fiecărui calorifer cu puterea și rezultă unități calorice. Se ia factura blocului (gigacalorii), se scade partea comună (gen 20%) iar ce rămâne se împarte la numărul de unități. De obicei rezultă gigacalorie, dar poate rezulta și echivalent bani. Apoi se înmulțește cu unitățile fiecăruia.
Iarna o unitate are mai multă gigacalorii/bani în spate decât toamna, depinde si de la bloc la bloc.
Parere:
- veci cum au de plată vecinii. Dacă ei au mult mai puțin atunci cumva tu ai avut mult mai multe unitati decât ei. Daca au la fel atunci factura a fost prea mare per bloc si s-a împărțit egal.
- verifică câte unitati sunt la calorifer, de obicei are si istoric (B e luna anterioara la mine). Dar trebuie stiut calculul detaliat
- posibil să fie si o greseala, sa fi fost trecut din oficiu cu un nr. de unitati precum in cazul in care nu esti acasa.
La o intrebare mai veche:
RăspundețiȘtergereLa paușal, în medie locatarii plătesc la fel, minus costul citirii (2-3RON/calorifer).
Asta se întâmplă dacă consumă identic ca mai înainte. În realitate, fiind necontorizati vor face risipa deci e probabil ca factura să fie mai mare decât economia la citire.
Salut!
RăspundețiȘtergereTocmai ce am primit "nota" ISTA! Din pacate se pare ca trebuie sa-mi stric dispozitia si sa ma "duelez"cu asa-zisii specialisti de la firma amintita... Am centrala de apartament, iar tevile care strabat apartamentul nu sunt izolate termic(inca). Surpriza: suma pe care o am de plata este cu doar 30% mai mica decat a vecinului de mai jos care nu e debransat. Ordinul 343 face referire la suprafata echivalenta termic... Oare cei de la ISTA cred ca noi nu stim ce inseamna asta? Ca niste tevi de 1/2" nu pot concura la transfer termic cu suprafata unui calorifer care probabil a si fost marit dupa '89?! Mihvoi, te rog sa-mi spui daca stii ceva legat de izolarea tevilor ce traverseaza apartamentul (procedura, constatare Asociatie etc.)... Oricum un lucru este clar: repartitoarele sunt pentru oameni corecti, dar pe de alta parte cei care traiesc de pe urma lor vor sa profite de nepriceperea oamenilor... Nu toti au pregatirea necesara... Va voi tine la curent cu ce se va intampla...
@Cristian : doar 30% mai puțin mi se pare cam ciudat. Sunt curios cu sunt repartizati pe:
RăspundețiȘtergere- calcul/citire Ista
- parti comune si subsol (pe metri patrati)
- tevi verticale
Ar merita izolate conductele de la subsol dacă nu sunt, se pot pierde chiar și 20% pe acolo.
Banuiesc ca daca izolezi tevile verticale vei avea nevoie de o hârtie care să ateste puterea izolației. Baia mea e foarte mică și avea din proiectare ca si calorifer doar două țevi verticale de grosime normală. Nu știu exact care ar fi echivalentul ca putere in Wati.
Salut. Am un apartament de 2 camere ce nu mai este locuit de 6 luni. Caloriferele au repartitoare de costuri si robineti termostatati de la ISTA. Mentionez ca toate caloriferele au fost cu robinetii inchisi din primavara 2011. Ma trezesc ca ISTA mi-a bagat consum individual pe noiembrie 2011 vreo 442 de unitati la unul din calorifere(dormitor) in conditiile in care nu s-a consumat caldura. Cum au citit ei atatea uinitati daca apartamentul e gol, are 3 laturi exterioare, iar dormitorul unde au masurat ei(pe cale radio) are 2 pereti afara iar restul de 2 pereti ii are comuni cu baia si sufrageria(care au caloriferele inchise).Pe deasupra m-am uitat la afisajul repartitoarelor si niciunul nu indica nimic...E posibil sa nu mai functioneze? nu trebuia sa fie ceva afisat ceva pe ele? S-o fi consumat bateria? Cumva pe gat mi-au bagat cca 400 de unitati individuale si asta pentru mine se cheama furt. Pentru partile comune nu discut dar pentru un consum individual inexistent nu sunt de acord sa fiu furat. Administartorul a zis sa ma adresez firmei ISTA( exista un apartament in bloc ca are caloriferele desfiintate dar l-au facurat cu 250 ron consum individual ??!!).Momentan firma ISTA nu raspunde la email si telefon... Ai idee ce pot sa fac ca sa nu mai fiu furat? Multumesc anticipat.
RăspundețiȘtergere@Tony : ceasurile nu afișează permanent, probabil pentru economisire baterie. Au de obicei ceva care le activează, de exemplu o apăsare ușoară cu degetul într-un anumit loc. Ar trebui văzut cât a înregistrat într-adevăr ceasul, probabil au făcut o confuzie cu seria.
RăspundețiȘtergereDiscuția cu Ista ... poate să meargă, dar juridic nu ai contract direct cu ei. Asociația are contract cu ei, deci ar fi cea mai în măsură să ceară lămuriri. Pentru asta ar trebui o contestație scrisă a ta către asociație în 10 zile de la afișare. Nu am studii juridice, îți spun însă ce pot să invoce Ista. Poate se rezolvă totuși la sesizarea ta, nu vor scandal cu locatarii care plătesc practic factura.
Încearcă și bucuresti@ista.ro
Buna Mihai! In primul rand, iti multumesc pentru ca raspunzi la toate inrebarile care iti sunt adresate si pentru modul frumos de a prezenta toate lucrurile despre aceste repartitoate. Am citit cam tot ce s-a scris pe acest blog, dar tot am nelamuriri in privinta lor. Nu am avut pana acum niciodata repartitoare, deci nu stiu foarte bine cum functioneaza. Problema este ca mi-a venit de plata pentru luna noiembrie 300 RON. Intr-adevar, nu am acei robineti cu termostat montati pe calorifer, dar sincer nici nu le vad rostul, deoarece cu calorifele tinute la maxim, non stop, in fiecare camera sunt undeva la 21, 22 maxim de grade. Chiar daca as fi avut acei robineti nu as fi putut da la o temperatura mai mica, deoarece ar fi prea frig. Ceilalti vecini ai mei au de plata in jur de 100 ron.... Locuiesc intr-un apartament cu 3 camere. Ma poti lamuri in aceasta privinta? Multumesc mult, Bianca!
RăspundețiȘtergere@Bianca:
RăspundețiȘtergereÎn primul rând nu e normal ca la maxim să fie atât de puțin cald. Aș verifica:
- dacă nu se încălzește uniform caloriferul, poate avea aer (trebuie aerisit) sau poate fi chiar înfundat dacă este foarte vechi
- caloriferul trebuie să aibe spațiu în jur. Nu trebuie puse haine nici deasupra nici dedesupt, altfel nu mai dă căldură la puterea maximă (repartitorul ar înregistra însă la fel)
Nu mi-e clar dacă ai ceas de înregistrare fără robineți termostatați sau nu ai nici ceas.
Dacă nu ai ceas pentru înregistrare iar vecinii ai, calculul îți pune o valoare mai mare, consideră că tu consumi la maxim. Ar merita să-ți instalezi și tu.
Dacă ai ceas, atunci poți micșora factura închizând robinetul când nu ești acasă.
Dacă nu are nimeni repartitoare atunci factura ar trebui împărțită după suprafața apartamentului și nu s-ar justifica diferența.
Multumesc pentru raspunsul prompt! Toti locatarii blocului au montate aceste repartitoare de costuri de caldura, inclusiv eu. Administrtorul blocului mi-a spus ca din cauza ca nu am montati acei robineti termostatici, de aceea platesc asa de mult. Si mai mult, m-a asigurat ca daca i-as monta si as tine pe puterea numarul 3 de pe robinet, tot 21 de grade as avea in casa si mi s-ar reduce factura de la 300 la 100 de ron, asa cum platesc ceilalti. Aceasta situatie imi depaseste puterea de intelegere si nu stiu daca se merita sa fac investitia in acesti robineti. Tu ce parere ai? O zi buna, Bianca
RăspundețiȘtergereBuna ziua.Eu locuiesc la ultimul etaj iar la bucatarie si baie nu avem repartitoare fiind tur retur, parte trecuta la comun. Pentru ca daca eu opresc caldura baie, bucatarie nu mai au vecini.Dar acum numai pe cele 2 calorifere eu am platit 160ron. Vecinii mei de la 3 au platit 50 ron toata caldura. As vrea sa stiu daca s-a schimbat modul de calcul pentru ca cei mai nefavorizati au fost cei de la etajul 4 si cei cu centrale.Cum s-a calculat?
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergerelaurentiu
RăspundețiȘtergeresunt presedinte al Asociatiei de proprietari a Blocului 26 sc1+2, Stefan cel Mare 30, sector 2, si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC Fluidserv SRL contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC Fluidserv SRL care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC Fluidserv SRL efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC Fluidserv SRL poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC. Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale sunt obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC Fluidserv SRL.
@Bianca : merită robineți termostatați dacă ai repartitare. Să oprești manual căldura nu vei reuși cum o face robinetul termostatat.
RăspundețiȘtergereExplicația posibilă ar fi că agentul termic vine doar puțin peste temperatura camerei. Dacă în cameră sunt 22 grade iar caloriferul are 25 grade, atunci nu se va ceda prea multă căldură în cameră, dar aparatul va înregistra ca și când camera ar fi rece. Dacă robinetul oprește caloriferul la 22 grade vei avea doar un grad mai puțin în cameră dar vei plăti mai puțin.
Mai este și faptul că pe măsură ce crește temperatura în cameră, crește și pierderea prin pereți. Dacă ai camera mai caldă decât vecinul, căldura se scurge și spre el, dar se presupune că aceste variații se agalizează în timp.
@Dana : am avut ocazia astăzi să analizez factura Ista. La noi consumul comun a venit destul de mic, majoritatea consumului s-a distribuit pe unități.
RăspundețiȘtergereS-au considerat țevile ca și calorifere de aproximativ 40-50W (destul de mici, un calorifer obișnuit are de obicei 500-750W). Au montat undeva un repartitor iar unitățile respective le-au înmulțit la fiecare apartament, pentru fiecare țeavă.
În mod ciudat nu s-au repartizat separat (pe metri pătrați) pierderile de la subsol, care după socoteala mea pot atinge și 20% din factură, avantaj cei care țin calorifere închise, dezavantaj ceilalți.
La etajul 4 ar trebui să se aplice chiar un coeficient de reducere a facturii (gen *95%) pentru a compensa faptul că respectivul locatar îi protejează pe ceilalți de a fi direct expuși frigului. Pe de altă parte, un acoperiș neizolat poate pierde mult mai multă căldură decât reducerea.
Bănuiesc că la et. 4 (ultimul) există câte un calorifer mic pentru by-pass iar la celelalte etaje sunt doar țevi verticare (așa este la mine). Poate au supraestimat puterea caloriferului și l-au considerat că a funcționat continuu. La mine cel de la 4 a desființat by-pass și a trebuit să-mi pun eu calorifer, am pus și robinet termostatat. Ista a acceptat să-mi pună repartitor, plătesc. Cel de jos nu se plânge, pentru că înainte nu avea de loc căldură pe țevi, acum are cât de cât.
Poate fi o soluție să pună repartitor și la cele două, cu sau fără robinet. Atenție însă la ce putere l-au calculat. În extenso se poate cumpăra un calorifer mai mic și dovedi cu factura puterea corectă pentru un calcul corect.
am inchiriat 1 apart.pe 15 oct in bucuresti .d.na propriet. nu a citit repartit. caldura dar eu leam citit dupa plecarea ei scriindumi seriile din oct pina in 5 dec 130 gcal. ptr ca sint in fiecare zi la munca rareori aprind calorifer in o camera fara ami presenta factura propriet a cerut 388roni zicindumi ca am 1291 gcal am vazut fact ptr ca am gasit/o din intimplare la care d.na a fost f. suparata ce asi putea sa fac adm zice ca o sa contr. si sa scada luna viit .dar eu vreau sa plec
RăspundețiȘtergere@Maria: repartitorul nu măsoară gigacalorie, ci unități. Unitățile trebuie calculate în fiecare lună, și doar așa se transformă în gigacalorii. Retroactiv, dacă s-a greșit ceva, trebuie recalculată factura fiecăruia.
RăspundețiȘtergereDacă crezi că ești păcălită, pleacă, e plin Bucureștiul de oferte de închiriere.
@Laurențiu : nu sunt la curent cu ultimele acte normative în vigoare.
RăspundețiȘtergereDin ce am studiat la un moment dat cred că sunteți într-o situație nespecificată legal. De obicei calculul cu repartitoare funcționează când majoritatea au repartitoare. La înființare se cere 80%, dar cred că nu se specifică cum poți ieși din contorizare.
La bunul simț, cei care nu sunt contorizați trebuie să plătească ceva mai mult decât media, întrucât ei, teoretic, poate au ținut caloriferele la maxim. Totuși 1000RON mi se pare uriaș chiar și pentru calorifere ținute la maxim, este sigur o greșeală. Trebuie ca firma să poată explica modul de calcul !
Un calcul care ar avea sens după noul regulament ar fi folosirea unui repartitor montat pe un calorifer deschis mereu (gen scară). Aceste unități se înmulțesc cu puterea fiecărui calorifer al proprietarului necontorizat, ca și când el ar fi înregistrat acele unități. Nu este neapărat perfect (omul poate mai oprește caloriferul), dar este o variantă în care nu devine mai rentabil să fii necontorizat și să faci risipă.
P.S. mesajul se clasificase ca spam, acum l-am găsit
Unde/cum pot sti daca mi se aplica vreo reducere avand in vedere ca sunt la ultimul etaj si desi caloriferele sunt mai mereu la maxim tot este frig in camera (cand este f frig afara tin si un calorifer electic in priza) iar de platit platesc cel mai mult la caldura de pe scara? Ca si vecin am o spalatorie care normal ca este rece, deci doar 2 pereti cu vecini si podeaua.
RăspundețiȘtergeremultumesc.
@Nemulțumitu : la hârtia cu calculul detaliat apare pe o coloană "Factor amplasare" unde este trecut un factor gen 1 sau 0.90, 0.96, etc. 1 înseamnă făra reducere.
RăspundețiȘtergerePana iarna trecuta acel indice era 0.81 la toate caloriferele, desi in mod normal trebuia sa fie 0.72 (conform Norma tehnica de aplicare). Acum am aflat ca am platit in plus de 5 ani de zile!
RăspundețiȘtergereOricum incepand din iarna asta vad ca s-a schimbat modul de calcul dar si acesti indici care sunt acum diferiti pe camere (0.805 si 0.766) care tot nu sunt corecti.
Ce nu inteleg este de ce platesc asa mult avand in vedere ca cu toate caloriferele deschise abia reusesc sa fac 20-21 gr.C in ap. Daca e sa o luam logic cei care platesc mai putin (unii au chiar si de 3 ori mai putin pentru acelasi apartament)de la etajele inferioare credeti ca stau si tremura? Eu trebuie sa bag caloriferul electric pentru a nu raci si totusi sa platesc cel mai mult de pe scara. Trebuie neaparat sa aflu formula de calcul si de unde au bagat acei indici, macar sa stiu cum/de ce dau o gramada de bani degeaba.
@nemultumitu : în principiu totul se reduce la unități x putere_calorifer.
RăspundețiȘtergereDacă acoperișul este prost izolat și mai există și "vecini" fără căldură, atunci factorul de amplasare nu acoperă dezavantajul locației.
Eu am descoperit de exemplu că în sufragerie unde nu stau prea des tot mergea caloriferul și am plătit mai mult decât în dormitor (caloriferul din sufragerie este mai mare).
Poate merită izolați anumiți pereți mai reci iar când se repară acoperișul pusă și o izolație ca lumea. Vecinul de la 4 a plătit el suplimentar pentru izolație ca să fie protejat, deși ar trebui să fie cheltuială comună.
Pentru calculul exact am de gând să fac un articol detaliat, dar va mai dura probabil câteva săptămâni pe puțin. Ce am scris deja mai sus ar trebui să ofere o idee destul de bună despre calcul, am reformult și în comentarii...
Buna seara , am o intrebare legata de repartitoare : am cumparat un apartament intr-un bloc care nu are repartitoare , pot pune doar eu singur asa ceva , oare firmele sunt interesate de asa ceva fiind singur pe scara ? multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereDin câte știu trebuia minim 80% din proprietari pentru a trece la sistemul de repartitoare.
RăspundețiȘtergereUnele blocuri foarte noi au la fiecare apartament un ceas care nu măsoară unități (precum repartitoarele) ci măsoară gigacalorii (precum ceasul general al blocului). Prin acest ceas trece tur și retur, existând un singur punct de intrare în apartament din proiectare. Un astfel de ceas ar putea contoriza direct căldura primită, fără a depinde de ceilalți. Pentru a folosi un astfel de ceas însă ar trebui o linie separată de la Radet.
Răspunsul scurt este "nu se poate" decât dacă pun repartitoare 80% din proprietari.
Toate comentariile, inclusiv articolul, nu fac precizarea ca din octombrie 2011, prin decizia ANRSC calculul caldurii nu se mai face la suporafata utila ci la suprafata radianta. Aici, pentru partile comune se iau in calcul toate tevile care trec prin apartamente inclusiv plasa tevilor de distributie din subsol si cele de pe scari. Cei care cred ca desfiintand repartitoarele vor plati mai putin, se inseala amarnic fiindca toate radiatoarele vor fi considerate a functiona la puterea radianta nominala, plus suprafata radianta a partilor comune. Daca am avea creiere nemtesti si nu romanesti am intelege sensul si rostul repartitoarelor. Nemntii, ca sa nu-i mai amintesc pe olandezi, suedezi, danezi, norvegieni etc., nici nu-si imagineaza un condominiu care sa fie incalzit fara repartitoare de caldura. Cand se vor mai lumina si romanii la minte se va putea aplica proverbul: "Da-mi Doamne mintea romanului cea de pe urma".
RăspundețiȘtergere@Profesorul : vezi "Update 2011-11-26". Puterea radiată de părțile comune (gen subsol) trebuie împărțită după cotă parte indiviză, deci metri pătrați.
RăspundețiȘtergereFără repartitoare rămâne de împărțit aceeași factură măsurată de ceasul general al blocului. Dispare doar costul citirii/calculului și eventual crește risipa.
Vezi și http://mihvoi.blogspot.com/2012/01/merita-renuntat-la-repartitoare-de.html
salut ! am o problema si te rog sa ma lamuresti daca poti ; in prezent am un apartament cu trei camere unde sunt puse repartitoare ista . nu locuieste nimeni acolo, caloriferele sunt inchise. consum zero. cu toate acestea administratorul a afisat la intretinere cost caldura 218 RON iar luna trecuta 209 RON. este posibil sa se ajunga la asa ceva ? cand i-am cerut explicatii mi-a zis ceva de genul ca el a spus celor de la ista cate tevi de calorifer am eu in casa si asa a calculat el suma. este legal ? cum pot contesta asta ? multumesc !
RăspundețiȘtergere@mihai hotinceanu: da, noul mod de calcul distribuie factura în 3 categorii:
RăspundețiȘtergere1. consum individual calorifere
2. consum individual țevi verticale
3. consum spații comune (repartizat pe metri patrati)
2 și 3 apar și la un apartament nelocuit. La 2 s-ar putea izola țevile teoretic. La mine, 2 și 3 au reprezentat cam 25% din factură, sub 100RON. 200RON parcă e cam mult, vecinii care consumă au 800RON ? Mai degrabă în lipsa citirii au pus unități din oficiu. Mie mi-au pus din oficiu deși le-am dat citirea. Ce spune foaia de la Ista ?
Se mai întâmplă un lucru, puterea țevii verticale (aprox 50W) se înmulțește cu unitățile unui repartitor pus pe țeava principală uneori. Aceasta este ceva mai fierbinte decât țevile verticale și supraestimează puțin căldura de la țevi și subestimează căldura dată de calorifere. Pe de altă parte nu se contorizează căldura primită prin pereți de către un apartament locuit care nu deschide caloriferul.
marioval,face mari erori la calcularea s.e.t.Nu amasurat diam.tevilor la bl.re3,str.campineanca.s3 A pus din imaginatie.SA AVETI CALDURA IN CASA!
RăspundețiȘtergerecum se citesc ceasurile?...eu am pus un ceas altul si la consum am:00001:...cat e o gigacalorie?
RăspundețiȘtergere@popi78 : la ista apesi un pic in partea de jos si apare un numar langa un A. Acelea sunt unitatile curente, de obicei sunt câteva sute între-o lună. Nu se transformă direct în gigacalorii, vezi modul de calcul în articol.
RăspundețiȘtergereceasul meu de pe calorifer e marca"Brunata"si nu are buton pe care sa-l apas...imi arata:seria,scala,consum an precedent si consum:00001..la cat o sa fie 1 gigacalorie?. cineva mi-a spus ca,cand ajunge la 00100 o sa fie o gigacalorie
RăspundețiȘtergereGigacalorii poate să măsoare doar ceasul prin care trec turul și returul.
RăspundețiȘtergereDacă este doar un aparat pus pe calorifer, el măsoară doar niște unități temperatură pe baza cărora factura se va distribui proporțional. Abia când sunt adunate toate unitățile se află la câte unități se distribuie o gigacalorie.
În lunile mai reci, o unitate este mai "scumpă" decât vara pentru că la aceeași temperatură a caloriferului se cedează mai multă căldură în cameră.
Buna seara. Am mai vb cu d-stra si chiar nu stiu ce sa fac si unde sa ma mai duc.In luna ianuarie am facut o cerere catre presedintele blocului pentru a-mi prezenta prin facturi si documente(xerox-uri)cum s-a ajuns la suma afisata la intretinere.Domnul presedinte fiind de acord dar doamna administratora nu, ea trece peste cuvantul lui.Am facut o sesizare si la primarie si pentru ea si pentru firme de repartitoare.In sesizare am mentionat ca nu-am fost anuntati cu schimbarea modului de plata a caldurii si ca de 3 ani nu au venit sa verifice reparitoarele si nici sa faca masuratori.Surpriza la cateva zile este afisat modul de plata si suntem anuntati ca vine firma sa faca masuratori.La toti vecini le-au aparut pe lunile octombrie,noiembrie si decembrie sume fabuloase.Eu am observat ca am un repertitor defect, i-am anuntat au venit,au constat si dupa o luna au venit si l-au schimbat.El a inregistrat 80 de unitati pe care le-am paltit, ceea ce nu mi se pare normal,ce ma doare este ca am 83 de unitati consumate si 200 de lei de plata.Eu intgeleg ca s-a schimbat modul dar chiar asa??Cand am sunat la firma mi-au sugerat sa-mi izolez tevile dar am vecini care au centrala, le-au izolate si platesc 170 ron, caldura.Eu cred ca este un abuz.Ce putem face pentru ca nu vreau sa platesc ceva ce nu consum??Si mai ales ca stau la ultimul etaj si nu pot opri caldura la bucatarie si baie.Astep raspuns urgent. Va multumesc
RăspundețiȘtergereScuze daca apare cumva dublu post dar nu stiu de ce nu apare precedentul post.
RăspundețiȘtergereProblema este in felul urmator:
In urma cu catva timp unul dintre repartitoare a inceput sa nu mai afiseze nimic. Am sunat la firma care se ocupa cu mentenanta si mi s-a spus ca s-a terminat bateria si ca voi fi contactat de o echipa de-a lor care va veni sa remedieze problema si pana atunci sa dau la citire 00000 sau nimic. Dupa 3 saptamani nu ma contactase nimeni asa ca am sunat din nou si mi s-a spus acelasi lucru.
Asa ca acum astept.
Intrebarea este daca acel repartitor mai inregistreaza sau nu? Si daca nu consumul meu din aceasta perioada cum va fi calculat pentru ca, citind acest blog mi-am dat seama ca, involuntar, imi fur vecinii!?
@Dana : înțeleg că partea de țevi și spatii comune a fost supraestimată iar partea măsurată pe calorifere subestimată. Asta ar face ca cei care au calorifere să fie avantajați față de cei care au multe țevi prin casă.
RăspundețiȘtergereAsta se poate întâmpla dacă locatarii au ținut efectiv caloriferele închise și/sau a fost supraestimată puterea țevilor. De exemplu mie mi-au pus la calcul o țeavă de aerisire care este tot timpul rece.
Eu primesc o hârtie în care se vedea modul de calcul, am putut deduce care sunt țevile, care caloriferele și care părți comune.
Localizarea repartitorului de referința pentru țevile comune nu e foarte echitabilă, el măsoară apa mult mai fierbinte decât ajunge pe țevi. Din păcate dacă îmi amintesc bine cam așa e regulamentul de poziționare, dar dacă țevile ar fi izolate (casă și subsol) nu mai contează așa mult înregistrarea lui.
@Anonim : dacă i-ai anunțat și nu mai pot citi ... cred că nu ai ce face mai mult. Anunță și administratorul și câțiva vecini ca să nu zică apoi că n-ai spus.
Eu primesc in fiecare luna o hartiuta cu logo-ul Elsaco pe care administratora ne pune sa o completam cu informatiile referitoare la consumul inregistrat de repartitoare. Datorita costurilor incredibil de ridicate inregistrate la caldura in ultimele luni in comparatie cu vecinii (de 2-3 ori mai mari decat restul facturilor din bloc) am ridicat aceasta problema catre compania Elsaco deoarece adminstratora nu mi-a dat o explicatie concreta. Raspunsul acestora a fost ca nu mai au contract cu blocul nostru de locuinte de aproape 2 ani de zile.
RăspundețiȘtergereSa inteleg din raspunsul companiei ca administratora calculeaza ea singura cum vrea factura la caldura?
Ati putea sa imi sugerati ce actiuni ar trebui sa iau in cazul de fata?
Multumesc pentru raspuns!
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca firma care se ocupa cu calcularea costului caldurii nu se misca deoarece caldura consumata este oricum platita de cineva, se pare ca nu conteaza de cine... Voiam sa stiu daca acel repartitor mai inregistreaza ceva si cum imi vor calcula consumul, pentru a nu veni astia sa-mi spuna ca am consumat nu stiu cat, cand eu am tinut acel calorifer mai mult inchis deoarece blocul este proaspat reabilitat, cu exceptia ultimei perioade cand a fost ger. Daca se intampla asta, ce pot face?
... si scuze ca postez ca Anonim dar dar niciuna din celelalte variante nu-mi este la indemana...
RăspundețiȘtergere@Anonim : Radet facturează după ceasul blocului, nu îi interesează modul de împărțire. Teoretic se poate calcula și în regim propriu împărțirea, cu o hotărâre a adunării generale. Altfel ar fi cam ilegal să calculeze arbitrar împărțirea, se poate reclama la primărie.
RăspundețiȘtergere@AltAnonim: Ista pune uneori un indice din oficiu când nu poate citi. Apoi regularizează (în fiecare lună se calculează index_nou - index_vechi). Dacă mai funcționează cumva, ar putea să vină o diferență mare. Pe foaia de calcul de la firmă ce indexi apar la acel calorifer ?
Pe foaia de calcul nu este niciun index corespunzator acelui repartitor deoarece mi s-a spus sa nu trec nimic si nici ei nu au trecut nimic estimativ, de aceea ma nedumereste atitudinea asta pentru ca eu vreau sa fie clar ce am de plata nu sa puna cineva cat vrea el din lejeritate pentru ca ii este greu sa-si faca treaba, adica sa vina sa schimbe repartitorul...
RăspundețiȘtergerebuna,locuiesc intrun ap de 3 cam cu repartitoaresi tocmai a venit de plata intretinerea de 500 lei cel mai mult din bloc in timp ce vecinii mei au de plata sume intre 3lei si 50 lei.cum este posibil?cum se fac aceste calcule?unde ma pot informa?
RăspundețiȘtergererepartitoarele de costuri cea mai mare teapa posibila data oamenilor creduli din Romania. oricine poate face o comparatie simpla intre factura la caldura platita de un apartament dintr-un bloc cu repartitoare si unul fara repartitoare. cei cu repartitoare platesc mult mai mult in conditiile in care mai fac si economie,deschizind robinetul seara si inchizindul dimineata. intr-un bloc cu repartitoare cei care vor sa se incalzeasca platesc mult mai mult decat cei dintr-un bloc fara repartitoare care au caldura 24 din 24. repartitoarele nu reprezinta decat o debransare mascata,deoarece sunt utile doar celor care le tin inchise. nu mai spun ca pot fi fraudate,metoda de calcul este absolut aproximativa. un bloc care nu este incazit 24 din 24 se va deteriora mult mai repede. totodata aceste repartitoare afecteaza si randamentul sistemului centralizat de termoficare,a CET contribuind in final la o gigacalorie mai scupma. sper ca romanii se vor trezii oprind jocurile baietilor destepti.
RăspundețiȘtergere@Marin : firma de repartitoare nu poate încărca blocul per ansamblu decât cu citirea, care poate ajunge la 10%. Restul depinde doar de ceasul Radet.
RăspundețiȘtergere@Corina : ar trebui să primiți o foaie cu detalierea calculului. Studiind puțin articolul vă puteți da seama de calcul.
RăspundețiȘtergereSalut,Mihai
RăspundețiȘtergereAm citit aproape toate subiectele din blogul tau.Frumos,ceea ce faci,vad ca esti un sustinator al repartitoarelor,dai oamenilor chiar si unele sfaturi bune.Incerci sa raspunzi la tot felul de intrebari care se pun.Este forte bine.Dar trebuiesc cunoscute niste "mici" chestiuni
As putea raspunde la foarte multe din intrebarile care ti se pun.Cu acordul tau,bineinteles.
O zi cat mai buna,iti doresc
@Iulian: sigur, poți răspunde, nu am atât de mult timp pentru documentare pe cât mi-aș dori.
RăspundețiȘtergerecare numar se citeste pe repartitor? ca sunt doua !
RăspundețiȘtergere@Alrisha : la mine sunt chiar mai multe de două și se citește primul, "A". Este valoarea care se actualizează în general de pe o zi pe alta sau chiar la câteva ore.
RăspundețiȘtergereAceste aparate au creat f. multe probleme: de la igrasie apărută în camerele cu 2 pereți exteriori, sau în camerele încălzite la contactul cu cele neîncălzite ale vecinilor. Nu este normal ca o familie formată din 3 persoane care locuiesc cele 3 camere ale apartamentului lor - de doar 54 mp - și, deci, le încălzesc pe perioada șederii la domiciliu (închizînd robineții pe perioada absenței), să ajungă să plătească doar pentru căldură 450 Ron. Una dintre camere este deasupra holului de la intrarea în bloc - deci frig din planșeu -, iar în apartamentul de deasupra, locuit doar de o persoană se încălzește o singură cameră numai noaptea. Fam. de 3 pers. cedează din căldura pe care o plătește, apartamentului de deasupra (aerul cald este mai ușor și urcă spre plafon). Firma care face calculele nu citește repartitoarele, fiecare proprietar comunicând președintelui Asociației, cinstit, sau nu, numărul de unități de pe repartitoare. Sunt mulți proprietari (cu calorifere cu robineți deschiși permanent) care nu își comunică citirile și deci, cu acordul președintelui Asociației, ajung să plătească sume de 47 Ron - la ap. de 2 cam. locuit de 2 pers. - sau 63 Ron -la ap. de 3 cam. locuit de 5 pers. - în timp ce cei corecți plătesc pentru frigul în care stau sume cuprinse între 250 și 450 Ron. Unii plătesc consumurile altora, firma face calcule considerând - abuziv - părțile comune ca reprezentând 50% din consumul total pe scară. Sunt proprietari care, deși știu că au repartitoare defecte sau cu bateriile consumate, nu anunță firma să ia măsuri. Au fost situații când unii au fost găsiți cu repartitoarele demontate de pe calorifere tocmai la încheierea sezonului de furnizare a căldurii, când s-a făcut o verificare din partea Președintelui și a firmei care face calculul. Cei care locuiesc la parter și au șansa ca, pe sub apartamentul lor, să treacă țevile de căldură și apă caldă, se bucură de încălzire prin pardoseală - cea mai eficientă -, fără să aibă nevoie să deschidă caloriferele, dar căldura emanată de conductele din subsol face parte din părțile comune plătite de toți proprietarii (este corect, echitabil?) Sunt în nefericita situație ca apartamentul de sub ap. meu să nu fie locuit - proprietarul acestuia vine în ap. doar 2-3 zile pe lună -, iar în ap. de deasupra este încălzită doar 1 cam. numai noaptea. Ap. meu este cu 2 cam la nord, una dintre ele este și pe colț. Am 3 cam. M-au uscat la plată, chiar dacă am oprit caloriferele din când în când!! Condominiumul trebuie încălzit uniform, pentru a nu se deteriora apartamentele! Acolo unde se instalează igrasia la colțul camerelor, sapă până la armătura de fier din stâlpii de rezistență, fierul ruginește, distrugându-se încetul cu încetul structura de rezistență a blocului. În blocurile unde nu s-au instalat repartitoare, căldura este uniformă în toate apartamentele. Cantitatea de căldură cedată de apa ce trece prin calorifere este cu atât mai mică cu cât temperatura din camere este mai ridicată și uniformă, astfel încât reîncălzirea acesteia consumă mai puțin agent termic și astfel costurile sunt mai mici. Comparație: ap. de 54 mp. - paușal: 167 Ron căldura; ap. de 56 mp. - cu repartitoare (ore întregi calorifere închise): 450 Ron!!
RăspundețiȘtergereCategoric, repartitoarele nu duc la reducerea consumului, ci la probleme create blocurilor și la neînțelegeri între vecini. Reducere a costurilor se poate face fără repartitoare, închizând, pur și simplu, robineții caloriferelor atunci când în în ap. este suficient de cald și redeschizându-i pentru a beneficia de comfortul necesar, fără a gândi românește: eu de ce să închid dacă vecinul lasă caloriferul deschis? Astfel, totalul GKal înregistrat la contoarul de scară ar scădea, iar calculul s-ar face la paușal, fără atâtea inconveniente create.
Repartitoarele nu sunt aparate omologate și nici nu se pot verifica metrologic (2 aparate montate alături pe același calorifer, nu indică același nr. de unități). Se fraudează cu ajutorul lor și metodele folosite au fost amintite chiar în emisiuni televizate, iar folclorul a ajutat la popularizarea lor.
Ionut,
RăspundețiȘtergereBuna, as vrea sa te intreb daca functioneaza repartitorul de caldura (sau echivalent?) pe tevile de caldura din baie (unde nu sunt calorifere).
Sunt curios cum functioneaza, in sensul ca la un calorifer pot regla intensitatea dar la o teava (masoara incontinuu?)??? .
Multumsc anticipat
@Ionut : dacă țeava nu are robinet și dă permanent căldură, va înregistra continuu (e chiar normal). Partea bună este că puterea țevii este mică față de un calorifer, deci unitățile rezultate nu sunt atât de multe precum la un calorifer pornit continuu.
RăspundețiȘtergereIonut,
RăspundețiȘtergereBuna, multumesc pt. rapuns, dar raman cu incertitudinea daca are rost sa pun sau nu, functie de ce au vecinii. E totusi aiurea sa platesc ceva asupra caruia nu am un pic de control (sa-l inchid sau nu :D).
Multumesc.
Dacă nu are repartitor țeava, se plătește ca orice țeavă verticală. Din câte știu se pune un singur aparat pe țeava generală și se aplică pentru fiecare țeavă verticală în funcție de lungime, grosime, material.
RăspundețiȘtergereNu am auzit de repartitor pe fiecare țeavă, dar teoretic în acest caz temperatura ar fi un pic mai mică decât la țeava generală. Deci ar fi un mic avantaj cu repartitor pe țeavă față de cei care plătesc la repartitorul de pe țeava comună.
buna ziua, noi avem repartitoare montate de firma "cata-cata", de f, proasta calitate, si acum au inceput sa se termine bateriile, iar firma spune ca trebuie sa platim altele.este normal? nu inteleg de ce administratora blocului se cramponeaza de aceste repartitoare, si nu este de acord sa renunte la ele. noi avem doua camere,stam pe colt, oprim caldura dimineata cand plecam de acasa si ii dam drumul seara, si platim mai mult ca cei din blocul de langa noi care nu a montat repartitoare, si care au o caldura constanta in tot blocul. ma gandesc cu groaza ca vine iarna si vom plati din nou 4-500 roni ca sa stam in frig. sint de acord sa platesc ceea ce consum, dar la noi nu cred ca merge asa, repartitoarele sant o mare inselatorie.
RăspundețiȘtergereAzi toata ziua am citit aceste posturi (cu pauze de rigoare...) incercind sa gasesc raspuns la urmatoarea intrebare: este sau nu este necesar sa punem repartitoare la un bloc mic cu 12 apt si centrala proprie?
RăspundețiȘtergereDin cite vad, toate firmele de profil (ista, marioval, elsaco etc) produc bani din calculatia pe care o fac pentru asociatii...foarte bun businessul, dar noi nu avem nevoie de ei in situatia in care ne hotarim sa punem.
Deci...exista cineva care sa ne vinda si monteze aceste repartitoare dar sa ne dea si formula de calcul?
Multumesc pentru raspuns.
Sint Diana,sa nu iti pui Cristian, pentru ca merita doar daca ai vecini foarte corecti si care sa isi doreasca un comfort minim, vei ajunge sa platesti frigul in loc de caldura si pe deasupra sint multi smecheri care fura, deregleaza repartitorul sau ..ei stiu ce fac, dar fura, si e pacat sa platesti pentru altul.
Ștergere@Anonim : suma totală pe care blocul o plătește blocul la Radet nu depinde dacă ai repartitoare sau nu, ci doar de ceasul general al Radet, de la subsol. Repartitoarele doar repartizează această sumă pe apartamente.
RăspundețiȘtergerePlătești în plus totuși citirea/calculul X/calorifer, care la mine era cam 10%, vezi pe factură.
@Cristian : cu centrală proprie este aceeași situație ca la Radet. Prin repartitoare vrei să motivezi locatarii să consume mai puțin, punându-i să plătească după consum.
RăspundețiȘtergereCalculul este relativ simplu, cred că am descris deja, depinde ce variantă vreți să adoptați, ar fi bine să votați sistemul în adunarea generală. Sistemul vechi (mai simplu):
- Se ia factura la gaze pe centrală (RON)
- 20% din factură se împarte proporțional cu suprafață apartamentului (cotă indiviză) sau mai aproximativ cu numărul de camere
- 80% se distribuie după unități astfel
* pentru fiecare calorifer se calculează unități_repartitor * putere_calorifer(W)
* se adună rezultatele, se obține un număr de unități_consumate
* se împart cei 80% la unități_consumate și se obține prețul unei unități (preț_unitate)
* pentru fiecare calorifer se calculează unități_consumate * preț_unitate (bani)
* se adună pentru fiecare apartament se adună banii datorați pentru fiecare calorifer
* în final suma totală trebuie să dea 20% + 80% = 100% și să acopere factura
Se mai pot adăuga coeficienți pentru a-i ajuta pe cei de la parter și ultimul etaj care îi protejează pe ceilalți să nu piardă căldura. În loc de 20% se poate folosi 30-40% dacă vreți să se împartă "mai egal".
Multumesc mult pentru info calcul. A ramas o intrebare de care depinde totul: exista vreo firma care sa monteze repartitoare dar fara obligatia de a semna contract pentru citire si calcul ?
Ștergere@Diana: mi-e greu sa trag concluzii in ceea ce priveste onestitatea vecinilor de accea gindesc pozitiv; sper sa nu ma insel...
Problema este ca in bloc sint cam 5 firme cu activitate si tocmai de ei mi-e teama, in sensul in care "angajatul" va deschide geamul cind ii e cald in loc sa opreasca robinetul. Daca sint repartitoare cred ca situatia o sa fie altfel....
Nu cunosc, dar cred că poți găsi pe Internet o firmă care vrea să îți vândă aparatele, cu sau fără montare. În teorie se fixează cu sudură electrică, dar se mai practică și lipire cu adeziv.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereBuna,sint Diana, am cumaprat si eu un apartament cu repartitoare.Sint foarte suparata, deoarece am vindut un apartament de 120 mp pentru unul micut cochet de 75 mp, undeva intr-o zona cu multa verdeata, copaci, apa..etc si cind a venit iarna m-am speriat, eu imi doresc comfort minim, adica caldura constanta peste tot, macar 22-23 grade, cind colo fac economie si platesc cite 750 numai caldura in lunile de iarna si nu am mai mult de 21,5 grade. Acum sint mai suparata, deoarece de cind s-a dat caldura merg caloriferele non stop, dar nu la maxim, erau pe nr 4( ele au o numerotatie pina la cifra 6) si nu am in casa mai mult de 19 grade, astazi am pus pe 4,5, si am 20.Sub mine sint 2 apartamente goale cu calduar inchisa, asta doar din aceasta iarna, linga e uscatoria care mi-e jena de vecini sa ii dau drumu la maxim, iar eu locuiesc la etajul 4, si camera mare are 2 mereti afara. Toti chiriasii care au prins o iarna in blocul meu au disparut dupa o iarna, tevile siisie de numa, si toti economisesc, stau cu gazul aprins, si cica le ajunge, am apartament care plateste daca ii scadem partile comune in jur de 50 lei si zice ca la el in casa e cald, dar nu stiu ca un pic daca reduci apare mucegai pe perete si apoi pina se incalzeste e dimineata.Ce pot sa fac, ii urasc pe cei de la ISTA, mi-au spus "domnita draga, asta e repartitor nu contorizator",cind am spus ca eu platesc oricit dar vreau sa platesc ce consum eu.Vreau un raspuns, va rog! multumesc.
RăspundețiȘtergerePs Scuze, am corectat un pic, nu am mai scris pe blog, imi cer scuze domnule Mihai Voicu.
Diana, ce să spun, 750 RON este ENORM pentru orice apartament. Este ca și cum tu plătești o mare parte din părțile comune sau chiar consumul altora. Poziționarea cu majoritatea pereților spre rece are și el un mare rol în împărțirea disproporționată a facturii. Ista nu încasează de la tine decât citirea/calculul, pot cel mult greși la calcul. Ca să încerc niște mici sfaturi în ideea că nu vinzi apartamentul:
RăspundețiȘtergere1. Cred că te-ar ajuta mult să izolezi pereții "reci" ai apartamentului cu polistiren, pe interior măcar. Pe interior nu cred că este foarte scump, se poate face întâi la camera mai importantă, etc. Ajută în primul rând la confortul termic și la consum mai mic pe repartitor.
2. Aerisește caloriferele, mai ales dacă ești la ultimul etaj. Dacă se încălzesc neuniform ai putea plăti mai mult decât primești. Există și aerisitoare automate, am găsit la Lidl ieftine, nu le-am încercat încă.
3. Lasă la 2-3 caloriferele când nu ai nevoie neapărat (la serviciu), eventual lasă într-o singură cameră mai cald. Dacă e și polistiren riscul de igrasie scade mult.
4. Apoi verifică la calcul dacă nu cumva folosesc sistemul vechi de calcul, doar cu părți comune și calorifere, fără țevi verticale și subsol. Era un procent de "părți comune" care se împarte după suprafață apartament. Noi aveam 20%, dar unele blocuri aveau mai puțin, ceea ce îi avantaja pe cei care trăiau din căldura cedată de alții prin pereți. Mai echitabil, procentul ar merita să fie 30-40%.
În sistemul nou ar trebui să existe și țevile verticale și țevile de la subsol, contorizate de un repartitor comun. Pe tine te avantajează ca repartitorul să fie pe o țeavă cât mai caldă, ca să ia în considerare căldura primită prin țevi de cei care nu deschid caloriferul și pierderile din spații comune. Ar trebui să ai și un coeficient mai mic decât unu pentru ultimul etaj, perete nord, etc. Nu știu exact să-ți spun cât/când, dat îți mai reduce gen 5-10% din unități.
Dacă nu este, insistă să treacă la modul nou (știam că nu mai au voie cel vechi) și să folosească ca referință un repartitor de pe o țeavă care chiar se încălzește, de obicei se pune pe țeava principală.
Sper să te ajute micile sfaturi/păreri, nu sunt specialist, am studiat și eu pentru mine.
Buna , sint Diana. Multumesc mult pentru raspuns.Da, nuuu vreau sa vind apartamentul,pentru ca nu e asa usor sa tot te muti.(mie imi place mult ceea ce vad pe geam, eu zic ca in locul asta Dzeu are miros si culoare)
ȘtergereAm sa cer sa imi aplice modul de calcul mai nou, vreau vineri sa merg acolo la firma si sa cer in scris. Vreau sa va spun ca blocul meu are 4 scari, iar ceas de caldura era unul singur, avem 4 uscatorii si pina anul trecut numai la mine pe scara era oprita caldura in uscatorie(nimeni nu a spus ca la scara lor e deschisa caldura,iar eu cu vecina o tinem inchisa sa nu consumam si sa ne faca galagie restul vecinilor), si toate caloriferele de pe casa scarii si uscatorii nu au montate repartitoare pt ca s-au zgircit sa mai plateasca locatarii, tevile nici asa, deci e haos un pic. abia de anul trecut au montat un subcontor pe fiecare scara, dar un vecin tot imi explica si nu prea inteleg , ca l-au montat inainte de nu stiu ce robinet si ca nu ar fi ok nici cu subcontorul ala, nu stiu, oare pot cere o verifivare la cet sa vedem daca e pus in locul care trebuie ca sa indice corect? In primavara vreau sa imi pun termoteca, e bine oare? voi iesi mai ieftin? vecinii de sub mine au, mi-ar fi usor cu teava de gaz, dar anul acesta apart. e neincalzit deoarece s-au mutat temporar.
Multumesc inca o data pt raspuns.
Bănuiesc că ai deja termopan, contează mai mult decât izolarea pereților.
RăspundețiȘtergereCentrala de apartament poate fi o soluție dacă contorizarea Ista este inechitabilă. Altfel, de principiu, căldura Radet (încă) subvenționată este ceva mai ieftină.
Dacă subcontorul este un repartitor Ista, verifică să nu fie pe o țeavă mai rece decât părțile comune : țevi verticale, țevi subsol, calorifere părți comune. Dacă repartitorul ăsta înregistrează cald, căldura se împarte la toți locatarii, cum este normal. Dacă cumva nu înregistrează cald, atunci căldura din părți comune se împarte doar între cei care deschid caloriferele din apartament, ceea ce nu este echitabil.
Buna,
RăspundețiȘtergereAs dori va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Eu locuiesc la casa, cu chirie. Am pornit centrala pe 19 grd ziua si 19 grd seara, dar robinetii de la calorifere ii pun pe cifra 3, pt ca altfel se face prea cald. In unele camere nu am pornita caldura, pentru ca am incalzire si in dusumea. As dori sa va intreb cum sa procedez ca sa fac economie, pentru ca ma costa destul de mult incalzirea? Centrala este Klockner - kompact heissentrale.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
@Tudor Simona Teodora : Abordarea dvs. mi se pare foarte bună. Dacă plătiți tot ce consumă centrala, singura soluție de reducere a facturii este ca centrala să consume cumva mai puțin, deci să dea mai puțină căldură. Ori se reduce și mai mult temperatura în casă, ori se găsește o cale de reducere a pierderilor de căldură. Din păcate la chirie nu prea e practică vreo soluție de izolare termică, se poate cel mult reduce căldura când nu e absolut nevoie.
RăspundețiȘtergereSalut am si eu o intrebare. Mi-am montat doua calorifere unul de 60 cm si unu de 120cm. Am repartitoare si robineti termostanti. Cand le-am montat s-a stricat un robinet. Cel mic cu robinetul vechi la nivelul 3 se incalzeste bine cum era si la cel de fonta. In schimb la cel mare cu robinetul nou la nivelul 3 e semi-cald ca sa zic asa trebuie sa il deschid la maxim sa se incalzeasca ca cel mic.
RăspundețiȘtergereAerisirea a fost facuta, instalatia e ok. Acum nu stiu ce sa fac, mie ca daca o sa il tin deschis la maxim o sa ma usture. Sa schimb robinetul? E de vina marimea caloriferului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
@Unknown : sigur nu are legătură cu dimensiunea. E posibil ca aceeași temperatură să corespundă la el cu ceva mai mult de 3, gen 3.5-4, inclusiv în funcție de cât de mult este strâns la montare. Fă reglajul ca în link http://mihvoi.blogspot.ro/2011/11/cum-sa-consumi-platesti-mai-putin-cu.html și vezi la ce gradație închide. Dacă nu ține temperatura constantă poate fi defect, dar e puțin probabil.
RăspundețiȘtergereREPRTITORUL MEU DE CALDURA TECHEM A RAMAS BLOCAT PE F-7, CE INSEAMNA SI CE POT FACE
RăspundețiȘtergere@Anonim: nu știu, îmi pare rău
RăspundețiȘtergereRepartitoarele sunt o mare pacaleala. Atata timp cat agentul termic (AT) nu vine la temperatura constanta, efectul repartitoarelor este nul. Si temperatura AT este variabila, deoarece asa pleaca din CET sau din cauza ca mecanicul de la punctul termic (ce deserveste cvartalul de blocuri) are si el putina treaba si atunci lasa toate cele (pompe pt apa si ridicatoare de caldura)la jumatate si dispare. Verificati cat de calde sunt caloriferele de Craciun, de Revelion, in unele sambete sau cu ocazia unor sarbatori. Sau cand pur si simplu afara este soare si teoretic mai cald. Veti fi surprinsi. Multi cunoscuti de-ai mei au reusit si au renuntat la aceste aparate care creeaza numai necazuri: frig, mucegai (mucegaiul macina in beton precum rugina in otel si se scapa greu de el) cheltuieli pentru frig, nervi si griji in plus. Da, grija de a nu uita sa inchidem caloriferul si de a verifica asa zisul consum. Eu fac parte din categoria celor pacaliti si a celor care au ghinionul sa aiba peste 80% din vecini care nu inteleg sau se incapataneaza sa nu inteleaga ceea ce am explicat mai sus. Aceste aparate au, poate, eficienta, doar in cazul unei centrale care furnizeaza AT permanent cu aceeasi temperatura, iar locatarii sa aiba acelasi tip de calorifer. Si poate nu stiati, dar cei de la ista contorizeaza si caldura degajata de tevile ce trec prin apartamente, in functie de diametrul acestora. Sunt multe de explicat si de argumentat pe aceasta tema. Ar trebui facut un post la fel de mare ca al domnului Mihai Voicu si nu vreau sa ocup spatiu si timp. Cine intelege, intelege. Cine nu, nu. Daca m-am abatut prea mult de la subiect, rog ca postul meu sa fie sters.
RăspundețiȘtergerePostul este foarte la subiect. Eu sunt de acord că prețul per calorifer pentru citirea/calculul la repartitoare este umflat, pe o piață de cvasi-monopol.
RăspundețiȘtergereÎn același timp, sunt în comisia de cenzori a blocului și știu sigur că la Ista (sau altă societate care administrează repartitoare) nu se duce decât costul citirii/calculului. Restul banilor se duc la Radet.
Repartitoarele doar "repartizează" o factură venită de la Radet pe baza contorului general al blocului. Dacă sistemul de repartitoare nu ar exista, blocul tot ar trebui să plătească toată căldura înregistrată de ceasul Radet.
Dacă nu ar fi calculate țevile, atunci cei care țin caloriferele oprite ar plăti mai puțin (deși beneficiază de căldura țevilor) iar ceilalți mai mult. Suma este aceeași, împărțirea facturii diferă.
Agentul termic este enervant de rece uneori, dar nu afectează direct calculul, pentru că repartitorul măsoară temperatura caloriferului. Ar putea exista probleme de măsurare la ceasul Radet, asta nu am cum verifica, dar eventuale probleme ar exista oricum și fără repartitoare.
P.S. Și dimensiunea caloriferelor intră în calcul, cine are calorifer cu putere dublă va plăti dublul numărului de unități. Asta cere însă ca administratorul repartitoarelor să verifice că puterea caloriferului este înregistrată corect în sistemul de calcul. Este datoria lor să știe specificațiile caloriferului chiar dacă proprietarul nu are factura caloriferului.
RăspundețiȘtergereDaca agentul termic este mai rece inseamna ca pentru incalzirea lui au fost necesare mai putine Gcal, deci pretul facturii va fi mai mic.Noua generatie de contoare montate la fiecare scara de bloc, electronice cu citire radio, au acest sistem de inregistrare.Deci daca ai consumat 50 Gcal. de 30 grade, are un pret, iar in continuare consumi 50 Gcal. de 50 grade, are alt pret.La sfarsit se face media si ala este pretul facturii.
RăspundețiȘtergereAstia nu mai comenteaza niciunul ? Au intrat toti in "silentio stampa" ? Gata v-ati incalzit ? Nu va mai intereseaza ?
RăspundețiȘtergere@Anonim : nu există gigacalorie "la X grade"...
RăspundețiȘtergereCalorie : unitate de măsură egală cu cantitatea de căldură care ridică temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5 la 20,5 °C (dexonline.ro)
Dacă un gram de apă intră în bloc cu 30 grade și iese cu 29, atunci contorul trebuie să înregistreze teoretic foarte aproape de o calorie. În teorie sunt niște mici abateri, în practică nu există finețe atât de mare.
1 Gigacalorie este 1.000.000.000 calorii, trebuie să treacă 1000 metri cubi care să cedeze căldură cât să scadă temperatura apei cu un grad. Sau 100 metri cubi la care temperatura să scadă cu 10 grade, etc.
Sper că nu am greșit pe la multiplicatori, ideea este că gigacaloria depinde de diferența de temperatură a apei și de debit. Un aparat care măsoară gigacalorii trebuie să aibă senzori de temperatură pe "tur" și "retur" împreună cu măsurare de debit corelată. Cât de bine fac asta practic nu știu.
depinde de diferența dintre temperatura cu care intră apa în bloc și temperatura cu care iese, înmulțit cu volumul de apă.
Deci consum 1 calorie daca ridic temperatura la 1gr. de apa de la 19,5 la 20,5 grade C.Deci daca o voi ridica la 30 de grade voi consuma mai multe calorii iar daca o ridic la 50 de grade voi consuma si mai multe calorii.Deci exact ceea ce era de demonstrat !
RăspundețiȘtergereAi dreptate.Au senzori pe intrare si iesire facand diferenta dintre apa rece care intra si apa calda calculand cate Gcal au fost necesare pentru incalzirea apei X debit(cati m cubi).
Chiar tu in ultima fraza ai recunoscut ceea ce am scris eu mai sus ! Pretul final depinde de media diferentei de temperatura a agentului termic X metri cubi.
Cu stima
Mi s-a părut că știi ce zici, dar a fost cam nefericită formularea "50 Gcal. de 30 grade". Dacă apa intră cu 30 grade și iese la 25 este același lucru cu a intra la 50 și a ieși la 45. La aceeași diferență de temperatură se cedează aceeași cantitate de căldură (pe același volum tranzitat).
RăspundețiȘtergereDacă intră cu 50 grade însă poate să se întoarcă la 30 (diferență 20), dacă intră deja la 30 grade și în cameră sunt 20 nu mai poate să cedeze decât 10 grade diferență, factura e mai mică dar și apartamentul neîncălzit.
Sper că nu mai există contorizări fără diferență de temperatură...
O anomalie cred..
RăspundețiȘtergereCalorferul oprit de peste 2 ore, la jumatate de ora dupa ce s-a racit complet, deschis geamul, intr-o ora maxim caloriferul frigea... bineinteles ca inregistreaza..
Aveti idee de ce se intampla asa ?
Era oprit gen la 2, la 1 sau la minim (*) ?
ȘtergereChiar și la minim, caloriferul deschide pe la 6 grade, poate al tău deschide chiar la temperatură mai mare. Deschide la 6 grade ca să nu înghețe apa în el.
Era oprit de tot, rotit in dreapta pana in capat..
ȘtergereGigacaloria este scumpa si prețul ei va creste. Soluția este eficientizarea arderilor si utilizarea unor combustibili ieftini.
RăspundețiȘtergerePrivind eficientizarea arderilor, au fost înlocuite echipamentele cu randament inferior acesta însemnând o reducere a pierderilor de aproximativ 30% . (nu exista cazane cu randament supraunitar) Volumul rămas este trimis spre consumator dar marea pierdere are loc pe canalele de transport. Este vorba de jumătate din acei 70% ramași. Din jumătatea rămasă, jumătate se pierde in locuințe sau alte spatii cu izolația precara.. Reabilitarea termica, care este o investiție uriașe pare o reușita dar după câțiva ani când apare mucegaiul se vede ca nu este.
Alegerea combustibilului nu este la îndemâna oricărui consumator. Proprietarii de cazane murale din apartamente nu pot alege ca alternativa decât electricitatea care este mai scumpa. Sursele (centralele) mai mari, de scara sau bloc se pot adapta si la alt tip de combustibil. Combustibilul viitorului sunt peletii, nu pentru ca sunt mai ieftini ci pentru ca sunt inepuizabili. Ei reprezinta energia solara înmagazinata prin fotosinteza in biomasa, timp de un an.
In zilele noastre multi oameni foarte necăjiți se încălzesc cu ajutorul aragazului care produce mai multe gaze arse decât căldura. Eu am realizat, in urma cu mai multi ani un sistem, care cu ajutorul aragazului poate fi considerat o soluție de criza ce elimina gazele arse si reduce consumul de gaz cu 50%. Dacă tastați „cea mai ieftina căldura” puteți vedea despre ce este vorba. Tot acolo găsiți adresa blogului meu unde fac unele comentarii despre căldura si costuri.
Olaru.
Frumoasă analiză!
RăspundețiȘtergereBuna,am si eu o intrebare va rog.
RăspundețiȘtergereDaca apartamentul este nelocuit, cei de la ISTA la citire trec 0 sau pausal?
Si de unde stiu cei de la ISTA, cand vin sa faca citirea, care apartamente sunt nelocuite si care pur si simplu nu este nimeni acasa care sa permita citirea .
Cred că de obicei află de la vecini că este nelocuit și trec zero. Normal ar fi însă să verifice măcar în ultima lună că nu s-a consumat nimic (precum calorifer uitat deschis).
RăspundețiȘtergereDacă nu ești găsit acasă doar o lună cred că pun indexul de unități din oficiu, urmând să compenseze luna următoare. Nu este perfect echitabil, unitățile nu au același preț de la o lună la alta, dar e mai bine decât să fii trecut la necontorizat.
Astea sunt doar impresii bazate pe ce mi-a trecut pe la ureche. Cel mai bine vorbiți cu ei.