Se fură în România ?


Se fură în România ?

  Am vorbit cu un IT manager de la o multinațională și îmi spunea că se fură destul de des laptopuri, de exemplu în Ungaria, Polonia, Cehia - cele mai multe din mașini, foarte rar în Germania. L-am întrebat dacă și în România și mi-a spus că nu își amintește de vreun incident. Site-urile nu sunt exact comparabile, dar mie mi se pare totuși semnificativ.

 Un coleg își amintește că în Italia unde lucra s-au furat 2 servere foarte scumpe direct din datacenter. Care este experiența voastră, vi s-a furat ceva de la serviciu, ați auzit incidente ? Dar din mașină, în autobuz, metrou ?

  Eu unul sunt foarte atent în miloace de transport în comun (geanta în față), nu las în mașină lucruri valoroase, dar la serviciu chiar nu am avut frică că mi s-ar fura ceva din geanta lăsată nesupravegheată. Doar la RDS acum 8-10? ani mi s-a furat peste noapte un mouse wireless (era foarte special pe atunci), dar l-a furat fără partea care se lega la computer, deci presupun că a fost cineva foarte prost, nu un coleg.

 Un coleg din Venezuela (manager în Paris) a venit prin București și era curios cât de mare este criminalitatea. I-am spus că dacă îți lași portofelul pe masă și te duci la baie ... nu e chiar recomandat. El mi-a spus că în Venezuela ți se dă în cap ca să-ți ia pantofii...

 Ce părere aveți ?


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

Comentarii

  1. nu mi s-a furat de la servici sau mijloacele de transport in comun pt ca sunt f atent. de ex: geanta se tine le vedere, banii in buzunaru din fatza, ochii girofar, etc. probabil nici in germania nu se fura da aia stau relaxati. aici ca sa nu te ciordeasca trebuie sa stai tensionat. in schimb mi s-a furat din curte (zona gara d nord) un scuter, o bicicleta, oglinda de la alt scuter, gratarul, etc. plus ca daca iti uiti fatza de la casetofon in masina parcata pe strada riscul e ca la ... 1-2 luni sa ti-o sparga.
    concluzie: in romania daca depui un efort semnificativ (vigilentza, pus alarme, legat totu si batut in cuie ce e mobil) riscul e similar cu germania cand nu te intereseaza masurile anti-hotz ci doar iti platesti taxele (din care e platita politia sa prinda hotzul).

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi la serviciu, in Ro, a disparut in 2 randuri cate 1 macbook, pentru ca se permitea accesul "pizza-boy" chiar in birouri si laptopurile nu erau legate.

    RăspundețiȘtergere
  3. @bgoodforyou : Nasol ... nu mă așteptam, o să fiu mai atent și eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. De cele 2 laptop-uri furate de la eServ iti aduci aminte?
    Eu am o explicatie pentru rata criminalitatii mai mare in vest decat in RO : dupa deschiderea granitelor si mai apoi intrarea in UE "profesionistii" au emigrat.
    Un colaborator al politiei din Bruxelles mi-a confirmat partial explicatia prin 2007.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Corneliu - cred că vorbești de aceleași două laptopuri de mai sus, nu sunt altele. Oarecum uitasem de ele, de fapt aproape refuz să concep evenimentul.

    Firmele/țările de față se exclud, dar credeți că cineva ar îndrăzni să-și declare laptopul furat și să-l vândă ? Mă gândeam la diferența dintre Germania și Polonia/Ungaria, dacă "ai noștri" sunt în Germania, cine operează la vecini ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Madalina Voicu21/7/11 12:47

    Intre timp am mai identificat cateva modalitati prin care se fura in Romania, ceva mai indepartate de subiect, dar la fel de triste, cu care m-am intalnit numai in ultimele 3-4 zile (le scriu fiind proaspete, nu ca fiind singurele):

    - amenzi incorecte (vezi pe larg aici: http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2011/07/21/pastrati-toate-actele-doveditoare-ca-ati-platit-amenzi-contributii-fiscale-la-stat-samd-si-din-urma-cu-10-ani/#comment-13579)
    Si subliniez si aici: nu-s contra amenzilor, ba as da si mai multe, am gasit atatea situatii in care as incasa bani la bugeeettt !!! (de ex: claxonat la 2 noaptea ca sa-ti anunti amicul sa coboare, nu ca ai fi evitat vreun pericol, nici gand!)

    - nereturnarea banilor virati catre diverse institutii (de ex: virez anul acesta la sanatate pt PFA, anul urmator ar trebui sa imi dea inapoi o parte, pt ca venitul estimat a fost mai mare decat cel real; nu prea vor sa dea inapoi, "sa ramana in cont, pentru plati viitoare" - de ce, sunt banii mei, vreau sa-i folosesc ACUM; si daca vor sa ii dea inapoi, nici la sanatate, nici la fisc NU EXISTA TERMENE de returnare si, implicit, nici penalizari pentru depasirea lor - sistemul nu e corect, e unilateral: eu am termene si daca le depasesc platesc, invers de ce nu e la fel?!?!)

    - strans legat de returnare: concediul pre si postnatal (asimilat unui concediu medical) - banii sunt achitati practic de angajator, care fie ii compenseaza nemaivirand un procent de 0,85% din brutul celorlalti angajati, fie face cerere sa i se returneze banii. Apar mai multe probleme: 1) poate angajatorul nu are acesti bani, de ce sa fie el intermediar? In locul meu angajeaza pe altcineva, fostul meu salariu se duce acolo. Firmele mici se pot sufoca asa... 2) in cazul meu mai am o colega cu 4 ore pe zi, cu un salariu mic - am calculat cu contabila, daca alegem varianta cu compensarea dureaza 53 de ani ! Da, sti citit bine, CINCIZECI SI TREI ANI !!! 3) returnarea - contabila a facut cerere pentru alta firma inca de acum 1 an si jumatate, dar nu s-a returnat inca niciun leu (si sunt sigura ca nu se tine cont de inflatii si alte detalii din astea de economie fina...). Practic dupa mine statul baga mana in buzunarul angajatorului, iar cf definitiei de dictionar, a baga mana intr-un buzunar care nu este al tau este furt :(

    Ce mi se pare cel mai trist este ca in ce am descris hotul e cel care ar trebui sa ma apere... CINE ma apara, atunci?!?!

    RăspundețiȘtergere
  7. culmea este ca singura data cand am fost furat a fost in Italia si atunci mi-a fost furat ceva nesemnificativ niste pliante si suverniruri cam de 20 de euro.

    RăspundețiȘtergere
  8. la noi la serviciu am auzit multe tipuri de furat
    angat - angajat
    angajat - firma
    extern - angajat
    extern - firma


    ea din urma este chiar hilara ... la o saptamana dupa ce au fost livrate niste echipamente a venit cineva (fara sa se legitimeze) cu un camion a incarcat echipamentele promitand unele mai noi, dandu-se drept angajat si dupa inca 2 luni am fost intrebati cand aducem noile echipamente ... asa cum zicea si Mihai imi este greu sa cred dar colegii mei spun ca este reala si ca pol;itia chiar a fost implicata.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?