Omul sau mediul


Omul sau mediul ?

  În general sunt de părere că omul sfințește locul. Probabil este adevărat la nivel micro, dar nu mai sunt sigur de asta la nivel macro.

  Nu mai cred că un om poate schimba o organizație prin acțiunea lui. Un om poate clădi eventual o nouă organizație, poate revigora o organizație cu valori sănătoase, dar în general nu poate schimba o organizație existentă bazată pe anti-valori. Mai degrabă organizația modelează individul, de la potențialitatea sa în direcția culturii sale. Cel mult un individ poate virusa o organizație, de obicei cu efect preponderent distructiv.

   Probabil singura forță reformatoare poate sta într-un sistem coerent de valori care să se propage concentric prin adeziune de noi membrii. Propagarea are șanse mult mai mari dacă respectivul sistem de valori este aplicat în organizații bine delimitate, unde să își dovedească superioritatea, iar organizațiile să crească treptat. Mai este nevoie și de un sistem de excludere a celor care nu se conformează acelor valori.

  Exemplu : faci un club al patronilor care nu dau țepe. Apartenența la club îți conferă un avantaj competitiv în piață prin siguranța mai mare pe care o ai asupra promisiunilor furnizorilor. Dacă dai țeapă, ești exclus din club și pierzi acel avantaj. Pe de altă parte, dacă te apuci de unul singur să fii "mai corect decât media" cel mai probabil vei obține un dezavantaj competitiv. De asemenea, dacă accepți membri prea ușor se poate crea un grup corupt care să preia conducerea.

  Dacă considerați că sunteți într-o comunitate (de orice tip) care nu vă reprezintă valorile, căutați una care vă reprezintă mai bine. Este mai ușor să creezi o altă comunitate decât să schimbi valorile unei  comunități existente.


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

Comentarii

  1. Corneliu8/8/11 17:12

    Da, am inteles, deci imi recomanzi sa emigrez. Nu pot schimba societatea in care ma aflu, si cum nu pot sa nu fiu mai corect decat media, singura solutie este sa emigrez.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Corneliu :

    Ideea articolului mi-a venit văzând cum unii jurnaliști și-au pierdut coloana vertebrală intrând într-un mediu jurnalistic bolnav.

    Nu trebuie să schimbi neapărat țara. De exemplu dacă valorile firmei nu îți plac, probabil nu vei reuși să le schimbi și mai bine cauți un alt mediu, cu valori mai aproape de ale tale.

    Altă consecință era ca decât să încerci să schimbi o țară, mai bine faci o micro-comunitate care să te reprezinte.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mihai : nu imi pot face o microminoritate care sa ma reprezinte pe strada, la piata, la drumurile interminabile birocratice, si nici orasul murdar cu cladirile urate ... Dar microminoritatea despre care vorbesti exista si ma reprezinta, faci parte din ea ;).

    RăspundețiȘtergere
  4. @Corneliu : poți face parte din mai multe "minorități" care să te reprezinte.

    Mă întristează că oamenii corecți nu sunt uniți, pe când hoții da.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?