Funcționează vaccinul antigripal ?


Funcționează vaccinul antigripal ?

 Eu am răcit destul de rău în anii în care am făcut vaccin antigripal, apoi nu l-am mai făcut și parcă am răcit mult mai ușor sau deloc. Ca să elimin o suspiciune, răceam la mult timp după ce făceam vaccinul. Nu zic neapărat că mi-a făcut rău, dar în nici un caz bine :)

 De curiozitate, cunoașteți pe cineva la care vaccinul antigripal a funcționat sistematic câțiva ani la rând, dincolo de variațiile întâmplătoare? Cineva mi-a spus că nu a mai răcit de când a început să folosească apă de gură, alți oameni (inclusiv eu) tind să considere că usturoiul ajută la prevenirea gripei, dar nimeni nu mi-a spus până acum cât de bine s-a simțit de când a început să se vaccineze împotriva gripei.

  Oare asistăm la un fenomen de pur marketing? Vaccinul antigripal chiar funcționează? Și dacă funcționează, nu cumva tulpinile la care oferă imunitate nu prea au legătură cu ce se găsește pe la noi prin România? Se știe că virusul gripal suferă foarte rapid mutații, astfel încât imunitatea la o tulpină descoperită toamna nu te protejează de tulpina modificată la câteva luni după.

 Nu sunt împotriva vaccinării, consider că vaccinurile "clasice" care și-au dovedit eficiența sunt foarte utile. Sunt sceptic însă în privința vaccinurilor noi, care nu au trecut testul timpului și poate nici nu oferă exact beneficiile cu care se laudă.

 Sunt curios să aflu experiența ta, ai simțit că te-a ajutat în vreun fel vaccinul antigripal ?


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

Comentarii

  1. Cred ca s-ar putea sa amesteci raceala (eng. "common cold") cu gripa (eng. "flu" sau "influenza"). Vaccinul antigripal nu te fereste de raceala, si gripa chiar nu vrei sa ai. Pentru diferente:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Influenza#Prognosis

    De retinut ca diferentele sunt deci majore, spre exemplu un tip de gripa H1N1 este chiar mortal pe cand o raceala nu aduce decat cateva neplaceri temporare.

    Eu nu imi pot da seama daca vaccinul antigripal chiar ajuta, desi nu am vazut vreun studiu in care sa se afirme contrariul dar in mod clar vaccinul antigripal nu va ajuta f. tare contra racelilor.

    Mai multe informatii despre vaccin sunt aici:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_vaccine

    RăspundețiȘtergere
  2. Am folosit "răceală" în lipsa unui diagnostic sigur, ca incluzând gripa și alte infecții respiratorii. Cred că o formă ușoară de gripă poate fi confundată cu o răceală și invers.

    Când am "răcit" rău după vaccin am avut și febră și stare "gripală" deci înclin să cred că a fost gripă.

    Din câte știu mortalitatea gripei este legată în special de persoane care au alte afecțiuni deja și care nu primesc nici tratament adecvat la timp (pentru scăderea febrei mai ales).

    Pe al doilea link era și o secțiune despre studii care afirmă că vaccinul antigripal nu ar fi semnificativ mai eficient decât placebo. Oricum studii pe 100-200 persoane care dau 25% mai bine cu vaccin decât cu placebo se pot fabrica ușor, trebuie doar să încerci suficiente grupuri :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaccinul antigripal te-a protejat pentru tulpina pt care ai fost vaccinat. El nu te poate proteja de restul tulpinilor virale existente in circulatie in mod normal in populatie, care sunt sute. In locul tau, as incepe toamna o cura de crestere a imunitatii. Sunt multe produse pe piata pt asta. Plus sport, calirea organismului...
    Eu personal sunt de parere ca doar anumite persoane mai susceptibile trebuie vaccinate, si nu toata populatia. Si asta doar ca sa se evite complicatii urate la pacienti deja cu alte boli cronice.

    RăspundețiȘtergere
  4. complet de acord cu stelutza. Intr-adevar, nu toata populatia trebuie neparat vaccinata, si e destul de posibil sa dai de o tulpina pentru care nu ai fost vaccinat. Dar in mod obligatoriu ar trebui vaccinati copii si batranii, pentru ca daca gripa nu-i omoara, e posibil ca anumite complicatii pe care le poate produce sa o faca. Gripa in general nu este "mortala" pentru un om sanatos in puterea varstei dar e foarte riscanta pt copii si batrani (de exemplu pneumonia este unul din riscuri). Nu vorbesc aici de gripa aviara, spaniola (de fapt tot aviara) etc care au omorat milioane de oameni si datorita altor factori.

    @mihai: da, o raceala poate fi confundata cu o gripa, si pentru un adult s-ar putea ca simptomele sa nu mearga mai departe. pentru un batran sau copil, s-ar putea sa mearga. Parerea mea este ca desi nu este demonstrat 100% efectul bun sau rau al fiecarui vaccin, faptul ca ele exista si ca am reusit (ca si umanitate) sa scapam de multe boli mortale demonstreaza ca nu mergem pe drumul cel rau. Bineinteles ca firmele de farmaceutice vor merge mai departe decat ar trebui pentru promovarea unor produse, dar poate e un rau necesar. Pana acum sunt relativ putine vaccine (de care am auzit eu) care sa aiba efecte negative majore sau efecte negative care sa nu justifice efectele pozitive.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu ma intreb daca nu cumva, dincolo de logica lipsa de protectie la alte tulpini, nu "sensibilizeaza" cumva la ele (Nu stiu prin ce mecanism, pot presupune de la a pune organismul pe alt "camp de bataie" pana la a lasa loc liber pt alte tulpini - nu stiu cum sa intreb mai clar, decat prin exemplul clasic cu ciuperci versus bacterii in lupta pe spatiul locativ reprezentat de organismul nostru)

    RăspundețiȘtergere
  6. @stelutza : da, mi se pare chiar mai eficientă întărirea imunității decât vaccinul. Este posibil ca vaccinul să slabească imunitatea la celelalte tulpini sau alți germeni în anumite cazuri, la mine așa a părut să se întâmple.

    Cred că întărirea iminutății începe cu vitaminizare (vitamina C și nu numai), ideal din alimente dar în lipsă merge și cu pilule.

    La mine pare să funcționeze și Oscilococcinum. Știu că teoretic nu are cum să funcționze dar practic funcționează, poate excipientul este substanța activă :)

    @Adi : nu mi-e clar căt de corecte sunt statisticile despre mortalitate. Există oameni foarte bolnavi care oricum s-ar fi prăpădit în curând, gripa poate fi doar pretextul.

    Eu am auzit că aviara sau porcina nu sunt neapărat mai periculoși decât alți viruși gripali "obișnuiți", doar că s-au luat statisticile obișnuite de gripă și s-au extrapolat pe un model de răspândire foarte mare a virusului rezultând o previziune catastrofică.

    În sfârșit, mi se pare că vaccinarea antigripală promite mult mai mult decât face și pune în umbră alte acțiuni mai importante precum creșterea imunității naturale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Până la urmă este cineva care a simțit că îl ajută efectiv vaccinul antigripal, sau este ceva ca o religie, în care crezi fără să verifici ?

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11148212-vaccinarea-antigripala-fost-oprita-din-cauza-unor-suspiciuni-privind-calitatea-vaccinului-romanesc.htm

    Nu știu care este adevărul, dar îmi amintesc că au mai fost cazuri când vaccinul românesc a fost tras pe dreapta.

    Experiență eu am avut-o cu vaccin străin, făcut de Pasteur/Franța parcă.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?