De ce variaza temperatura apei ... calde ?


De ce variază temperatura apei ... calde ?

  Dacă aveți probleme cu reglajul apei calde la chiuvetă sau duș, în sensul că temperatura apei variază relativ aleator, iată o posibilă explicație pe care am descoperit-o după luni de probleme.

 Problema se manifestă atunci când există o diferență de presiune între apa rece și caldă. De exemplu dacă apa caldă are presiune mai mare, tinde să împingă apa rece înapoi pe conductă, producând așa-numitul "by-pass". La robinet vine atunci doar apă fierbinte. Ajustând robinetul mai spre rece, by-pass-ul dispare, dar o vreme pe țeava de apă rece vine tot apă caldă (cea împinsă mai devreme). Abia după un timp vine apă rece normală, ceea ce face ca apa să fie prea rece acum. După ce reglezi robinetul la mijloc, o vreme apa vine potrivită, apoi by-pass-ul revine. Procesul continuă ciclic până se termină dușul sau cedezi nervos.

 Care este soluția ?

 Diferența de presiune mai are nevoie de un factor pentru a se manifesta prin bypass. Trebuie ca ieșirea din baterie a apei să nu aibă suficientă capacitate pentru a capta debitul ambelor conducte (rece și caldă). Dacă ieșirea din baterie este suficient de mare, atunci apa cu presiune mai mare va ieși pe acolo și nu o va împinge înapoi pe cealaltă.

 Lipsa de debit la ieșire era cauzată la mine la chiuvetă de sita de la ieșire. Este o mică sită care se înșurubează acolo pe unde iese apa. Acea sită captase mult nisip/rugină de pe conductă ceea ce îi micșorase și mai mult debitul. Schimbând doar sita cu una nouă (este vreo 4-5RON) situația s-a îmbunătățit simțitor. Puteți testa eventual fără sită să vedeți efectul.

 Aceeași problemă se poate aborda și altfel : reducând debitul țevilor care se unesc în baterie. Am dat "mai încet" robineții de sigurantă, obținând un debit mai mic al conductelor, astfel încât să încapă fără probleme la ieșire.

 În lipsa robineților, ajută și să dați mai încet bateria (reducând practic debitul ambelor surse de apă). De fapt asta observasem mai demult, dar efectul de "apă caldă care vine pe țeava de rece" m-a făcut să nu realizez că manevra are efect mereu dacă aștept un pic de timp.

P.S. Temperatura apei poate să varieze și de la sursă (mai rar). La fel și presiunea în sine poate să varieze. Verificați totuși întâi ipoteza de mai sus, poate salva mulți nervi ...


P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:

Philosophy of everything


Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

Comentarii

  1. Mada V (Mx)15/5/12 00:28

    MUUUUUUUUULLLLLTTTTTTTTTIIIIIIII nervi, zau!

    RăspundețiȘtergere
  2. >Aceeași problemă se poate aborda și altfel : reducând debitul țevilor care se unesc în baterie. Am dat "mai încet" robineții de sigurantă, obținând un debit mai mic al conductelor, astfel încât să încapă fără probleme la ieșire.

    Aceasta este cea mai indicata rezolvare deoarece reduce presiunea din instalatia interna. Cu cat presiunea pe instalatia interna este mai mare, cu atat este mai mare si riscul sa cedeze furtunele de la baterie. Cand se opreste apa si revine cu bule de aer(asa zisele "lovituri de ciocan") riscul e maxim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alin - Ap.693/6/12 07:26

    Problema apei calde la noi nu consta in faptul ca nu are presiune ci lipsa temperaturii corespunzatoare pentru a putea fi utilizata. Presiunea este satisfacatoare. Mai am dezavantajul ca sunt la ultimul etaj si deci trebuie sa las sa curga pe teava foarte multa apa "calda" ca sa pot face un dus. Ecologic vorbind,aruncam apa la canal fara sa ne folosim de ea si culmea o mai si platim.
    Atunci...am recurs la solutia de backup,care de fapt a ramas definitiva. Boilerul electric. In acest fel am cu siguranta ceea ce platesc adica apa calda adevarata; nu, am apa calie, calduta sau rece si o platesc la pret de apa calda. Produc eu apa calda si nu mai am probleme de acest gen, nu mai sufar nici atunci cand se fac revizii, nici atunci cand sunt avarii sau lucrari si este intrerupta alimentarea cu apa calda. Recomand aceasta solutie.
    Cu apa rece am probleme mari de cand locuiesc in acest bloc. Presiunea scade treptat incepand cu ora 23.30 ajungand la performanta de a nu mai exista deloc in jurul orei 24.30 iar spre orele diminetii revine treptat incepand cu ora 5.30 si in jurul orelor 6,30 ajunge la normal. Deja ne-am resemnat si nu cred ca mai tine de puterile noastre sa mai facem ceva in aceasta problema. Am facut demersuri pe la furnizori si pe la primaria de sector, de cand ma stiu in acest bloc - ma rog - inainte nu exista nici concursul "administratorului" in a rezolva problemele locatarilor. Acum, in noua "era" a noii administratii am reluat demersurile, sau facut ceva verificari s-a procedat chiar la inlocuirea unor piese din reteaua stradala de alimentare a blocului cu apa rece, insa rezultatele nu au fost spectaculoase. S-a ajuns la performanta de a fi putin restrans "programul lipsa apa calda". Daca pana la interventie puteam avea surprize sa lipsesca apa calda si de la orele 21.00 iar dimineta sa revina cu greu cateodata si pe la orele 10.00, acum nu se mai intampla asta. Totul este ca pe ceas "PROGRAMUL LIPSA APA CALDA" se respecta :)
    Sincer sa fiu, daca adun toti nervii si faptul ca nimic din reteaua de furnizare a apei nu functioneaza normal de mai bine de 5 ani ma simt mai chinuit decat pe vremea lui Ceausescu. Cel putin atunci erau lucrurile clare. Aveai program, te organizai in funtie de acesta si...sa numai vorbim de costuri.
    Da - dar astazi traim intr-o Romanie democratica si libera si..."asta ne ocupa tot timpul" ne goleste toate creierele,buzunarele si burtile.
    Quod erat demonstrandum !

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alin (vecinul meu de bloc)

    Probabil o soluție ar fi un hidrofor la subsol, care să pompeze apa. Am înțeles că cei de la 10 etaje au așa ceva, altfel la ei nu ar ajunge apă nici ziua, apa în vase comunicante are aceeași presiune la aceeași altitudine.

    Eu la et. 1 nu simt diferența asta de presiune, bănuiesc însă că noaptea opresc din pompe ca să facă economie. Ceva reclamații la protecția consumatorului ar putea să-i motiveze să le țină pornite și noaptea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana apt 495/6/12 22:19

      Dragii mei vecini,
      Blocul asta parca este blestemat! Nu-mi vine sa cred ca inca mai exista asemenea probleme. De ce alte blocuri cu 4(5) nivele din jurul nostru(acelasi cartier) nu au si ele aceste probleme???? Nu este vorba de hidrofor. De ce atatia ani nu a existat aceasta problema??? Probabil ca este ceva local, ceva legat de centrala, costurile ar fi prea mari, nu se vrea a sti ce fel de problema este, cei care au ac. problema stiu ca sunt unii ca Alin, Mihai, dna Gheorghiu si altii care iau atitudine, si-atunci ei stau frumos in casa, nu fac nicio reclamatie, si lucrurile merg in continuare foarte prost??????!!!!! Proprietarii ar trebui sa faca constant reclamatii la Asociatia de Proprietari, iar Asoc. mai departe la Apa Nova in fiecare luna pana se va rezolva problema.
      Astept sa-mi spuneti si mie ca ceva bun se mai si intampla la noi in bloc. Doamne-ajuta!!
      Cred c-am sa dau o mare petrecere cand se va intampla acest lucru.

      Ștergere
  5. Am probleme cu presiune apei calde, la apa rece e ok, dar la calda nu am presiune suficienta la nici un robinet. Centrala este Beretta de 24 KW. Stie cineva cauza?

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună ziua. Dețin o centrala Immergas Victrix Tera 32 de 3 luni, iar de când o folosesc am observat ca temperatura acm fluctuează (vine calda după care vine mai rece și iarăși calda)! Care este cauza de se întâmplă acest lucru? Mentionez ca folosesc un hidrofor pentru apa care merge la centrala! (poate fi cauza?)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am pus robinetul la baie la mijloc poate fi adus la normal?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?