Victor Ponta și partea întunecată a forței


Ponta și partea întunecată a forței

 Victor Ponta, zis și micul "Che Guevara", sau "Titulescu" pentru liberali, era un politician din generația tânără, ceva mai cultivat și mai cumpătat decât colegii lui din PSD. Admiram la el că pe la talkshow-uri nu se repezea să arunce cu aprecieri pe care nu putea să le probeze, probabil și datorită formației juridice. Umbla vorba că aduce în PSD și o privire mai doctrinară, bazată pe ideologia de stânga.

 Ca și în celebra serie Star Wars, el apare ca fiind cel care ar putea să echilibreze balanța forței și să reformeze PSD până la a deveni frecventabil. Reușește chiar o alianța cu tradiționalul adversar ideologic (PNL), totul cu scopul declarat de a aduce în sfârșit pacea în Imperiul Galactic Dâmbovițean.

 Între timp, în lupta lui de a deveni un adevărat Jedi PSD, micu Jedi își bagă o mână pe unde nu trebuie, câștigă niște comisioane consistente de la consultanță juridică. Deși câștigă, își pierde mâna, care este înlocuită imediat cu una mecanică, care funcționează inclusiv ca un obraz foarte gros.

 Totul pare să continue conform planului, deși există tot felul de lupte politice. Consiliul lui Boc este slab, nu reușește să se impună, perpetuând haosul în Imperiul Galactic Dâmbovițean. Cancelarul propune o unire a forțelor și o concentrare a puterii.

 Cel care îl susține pe micul Jedi Ponta să capete mai multe responsabilități este chiar master Yoda Base, mentorul Jedi-ilor PDL-iști, care afirmase în trecut că Jedi Ponta nu este încă pregătit ca să fie șef de guvern. Cancelarul îl susține însă și el, iar Imperiul pare a-și regăsi în sfârșit unitatea.

 Dar lucrurile nu sunt exact ceea ce par. Cancelarul îl ademenește pe micul Jedi să-și sporească puterile, să cunoască și partea întunecată a forței, care îi promite realizări încă și mai mărețe. Micul Jedi Ponta are mereu coșmaruri în care își pierde prea iubitul doctorat. Cancelarul îi spune că partea întunecată a forței îi poate da puterea să împiedice asta. Nu e clar exact cine este Cancelarul pentru că poartă cam tot timpul glugă, dar criticii de film spun că reprezintă chintesența dintre Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc și Năstase.



 Jedi Ponta se apucă să mătrășească la mici Jedi PDL-iști de prin toate cotloanele administrației, aducând mare tristețe în sufletul lui Yoda. Rămân doar o mică mână de Jedi seniori, șifonați ca vai de ei. Marele Yoda scapă și de data asta, deși este amenințat constant cu suspendarea ... gâtului în vârful sabiei ... laser frate.

 Armata de clone și tonomate pregătită în secret de Cancelar atacă și ultimele redute ale rezistenței PDL, dar rezistența reușește să respingă atacul, deși cu pierderi foarte mari. Un senior Jedi (unii zic că Funeriu) reușește aproape să îl doboare pe Jedi Ponta, dar acesta scapă miraculos cu ajutorul Cancelarului. Doctoratul său însă are de suferit oprobiul public internațional și în final decedează. Cancelarul îi înlocuiește membrele și organele amputate din confruntare cu unele artificiale, mediatice.

 În locul lui "micul Jedi Ponta" apare un nou Lord al părții întunecate a forței, care nu mai poate să se întoarcă de pe drumul ales de Cancelar. Are încă multă putere, din păcate nu se mai poate bucura de ea, pentru că a devenit sclavul ei.

 Lupta de guerilă continuă, fară mari succese de partea Rezistenței. Totuși, undeva în deșert, poate tocmai crește o nouă speranță.

[Acesta este un pamflet, orice neconcordanță cu personajele reale este pur întâmplătoare]



Comentariu

M-am ferit până acum să comentez persoane publice, dar sincer acum îmi este frică pentru democrația din România.

 Chiar și "dictatorul" Băsescu, atunci când planul său a fost anulat de Curtea Constituțională s-a întors cu coada între picioare și a găsit altă variantă : creșterea TVA. Victor Ponta spune însă că nu-i pasă ce decide Curtea Constituțională. El trebuie să demonstreze că este foarte macho, demite pe oricine nu este cu el, preia controlul unor instituții doar pentru a scăpa de niște acuzații ale opoziției. Cine este dictatorul acum ?

 Văd la Victor Ponta același tip de transformare în rău pe care a suferit-o Mircea Geoană când a devenit candidatul PSD la prezidențiale. Nu "flacăra violet" l-a afectat pe Geoană, ci sentimentul imposturii atunci când a trebuit să devină treptat altul decât era, de exemplu să își exploateze copiii  pentru un teatru ieftin de campanie electorală. Partea întunecată a forței este seducătoare și puțini îi rezistă.

  Revin cu un citat din Star Wars, în ghilimele : “Deci așa moare democrația…într-un cor de aplauze?



Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :

Comentarii

  1. Intr-un fel ma bucur ca guvernarea PDL a cazut si a fost inlocuita de cea USL. USL are sansa (si Romania norocul) ca sa isi erodeze sprijinul celor care i-au votat din pur spirit anti-PDL, si sa nu mai capete un scor zdrobitor la parlamentare, cum se prefigura daca ramanea PDL la putere pana in toamna. Sper totusi ca sa apara mai multi independenti de tipul Nicusor Dan prin parlament, sau formatiuni politice noi (altele decat PPDD si fratii PNG, PRM etc), ca de astia vechi m-am saturat. Chiar nu vreau sa fiu silit sa votez "raul cel mai mic=PDL" la toamna.
    Stau si ma gandesc in ce hal ar sta lucrurile daca USL ar avea 51% din voturi la parlamentare, daca acum se comporta la guvernare cum se comporta?

    RăspundețiȘtergere
  2. yoda base... :)))) poate mengele sau beria ajunsi la putere dupa decesul lui hitler sau stalin

    ale dracului arhive ale ofiterilor activi din Directia de informatii externe (actuala SIE)ce bine stau la ascunse la secret ca altfel aparea si colonelul basescu

    noroc ca votantii pdl au in medie 8 clase ca prinde stra wars impreuna cu o manea de la salam http://www.youtube.com/watch?v=d3G-cXGbQz4
    :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anomin : clipul ăsta nu-l știam, poate pentru că nu-mi plac manelele. Este semnat totuși "SMENARA ANTIBASESCU", nu cred că este clip oficial al PDL. Cred că după "țigancă împuțită" nu mai vrea nici un conlocuitor să-i ridice ode lui Băse. Mulți stau în sector la mine și îl realeg pe conducătorul iubit al sectorului 5 din partea PSD/USL.

    Băsescu era doar colonel la informații externe, nu general ? :) Cine știe, poate chiar a fost, dar prefer pe unul care îi spiona pe străini decât pe unii care făceau poliție politică intern, chiar și după '89 (vezi mineriade, arestări).

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai, care este parerea ta legata de hotararea CC prin care legea uninominalului pur este declarata neconstitutionala, desi pentru primar si CJ a fost constitutional?

    RăspundețiȘtergere
  5. Păi eu zic că dacă e neconstituțională, atunci și alegerile de primari au fost făcute pe o lege neconstituțională. Nu știu dacă a fost sesizată târziu CC sau a întârziat prea mult răspunsul.

    Nu sunt jurist ca să apreciez constituționalitatea, pot însă să spun că:
    - sistemul majoritar într-un singur tur este mai prost decât în două tururi pentru că permite ca cel urât de majoritatea alegătorilor să câștige dacă ceilalți propun mai mulți candidați
    - sistemul într-un singur tur avantajează partidele mari și le dezavantajează pe cele mici
    - a schimba regulile jocului în preajma alegerilor după propriul interes este cel puțin un abuz asupra democrației

    RăspundețiȘtergere
  6. Am crezut că mă parafrazează un articol ieri, dar ... se pare că eu nu am fost foarte original. Nu că aș fi plagiat ;) dar e posibil să fi folosit vreo amintire reziduală citită mai demult pe acolo. Trebuie să dorm mai mult ...

    Pe de altă parte și Harry Potter este inspirat din Star Wars așa că mă pot resemna cu tușa mea de originalitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. >Păi eu zic că dacă e neconstituțională, atunci și alegerile de primari au fost făcute pe o lege neconstituțională. Nu știu dacă a fost sesizată târziu CC sau a întârziat prea mult răspunsul.

    A fost sesizata si a si raspuns in termen. Doar ca a hotarat ca este constitutional. Doar ca atunci legea era propusa de PDL si contestata de USL.

    Deci care este parerea ta despre deciziile aparent contradictorii ale CC?

    RăspundețiȘtergere
  8. PS. Eu stiam ca si legea alegerilor locale a fost contestata la CC, dar nu gasesc nimic legat de acest subiect. Deci, e foarte probabil sa nu fi existat nici o contestare, caz in care intrebarea mea isi pierde obiectul

    Dar apare o alta dilema: avem primari alesi pe o lege care are toate sansele sa fie declarata neconstitutionala? Ce se intampla cu ei daca cineva contesta legea pe care au fost alesi?

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu înțeleg de ce nu a apărut motivația deciziei CC. Oricum, pentru mine este imoral în primul rând momentul în care s-a făcut.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?