Statul drept
Acest articol a fost scris de mine pentru blogul "La colţu' străzii". Promit că următorul articol va fi publicat doar aici. O să fie o mică surpriză ;)
Se tot vorbește în ultimul timp despre politici de dreapta. Să fie statul minimal sau doar suplu ? Eu aș spune că un stat de dreapta ar trebui să fie în primul rând “drept”
față de cetățenii săi. Adică, de exemplu, dacă percepe penalizări la
cei care întârzie cu taxele, să plătească și el (statul) penalizări
atunci când întârzie cu diverse rambursări. Nu este drept ca statul să se împrumute fără dobândă de la cetățeni sau agenți economici.
Este drept, putem avea aceleași revendicări, la fel de legitime, și de la un stat “de stânga”. De ce cred însă că un stat de dreapta ar trebui cu atât mai mult să susțină acest lucru ? Nu este vorba despre jocul de cuvinte dreapta-drept.
Doctrina dreptei pune mai mult accent pe libertatea economică a
individului față de stânga care susține drepturi mai mari ale statului
de a interveni în economie. Astfel, dreapta ar trebui să susțină cu atât
mai mult faptul că statul nu trebuie să aibă obligații mai mici decât
au cetățenii.
Doar un stat perceput ca fiind “drept” poate face indivizii să nu considere că au dreptul să fenteze și ei la rândul lor statul.
Sunt curios dacă vreun partid va aborda
această temă în campania electorală și mai ales în practica parlamentară
și guvernamentală.
P.S. Puteți comenta direct acolo. De obicei sunt mai mulți comentatori, este unul din motivele pentru care prefer să public unele articole... la colțul străzii ;)
Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :
e destul de "confusing" cu aceleasi articole publicate in mai multe locuri;
RăspundețiȘtergerein locul tau as alege sa le public ori / ori, iar in locul meu (cititor) prefer sa le vad aici si nu "in strada";
bafta,