Lumea în reflux (1) - economia


Am învârtit globul de cristal al speculației și mi-a grăit așa: în acest moment lumea suferă un reflux accelerat în mai toate domeniile

Refluxul este precum schimbarea de direcție a unui pendul care a atins înălțimea maximă corespunzătoare energiei pe care o avea disponibilă. Urmează un parcurs accelerat în sens invers.

Să vorbim astăzi despre... Economie


1. Banii
Am putea pune criza economică actuală pe seama unei simple crize financiare, de reflux al banilor din economie. Acest reflux se poate explica de exemplu prin sincronizarea exuberanței economice. Dacă prea mulți oameni vor să împrumute și prea puțini doresc să economisească, banii împrumutați se duc în boom-uri de tipul celui imobiliar. Atunci când bula se sparge iar prețurile cad, fluxul banilor suferă un recul brusc. Asta se întâmplă deoarece oamenii nu vor să cumpere ceva cu preț în scădere. La fel, băncile nu împrumută pentru că nu mai știu ce garanții sunt sigure.

2. Producția
Dacă ar fi însă doar o problemă monetară, s-ar rezolva cu pomparea de bani suplimentari în economie. Din păcate nu a fost de ajuns. În afară de problema din lumea abstractă a banilor mai există o problemă și în lumea reală a producătorilor și produselor. Pe trendul exuberant, oamenii au cumpărat peste nivelul sustenabil (de echilibru). Pe scurt, toată lumea și-a făcut plinul cu diverse produse de lungă durată (frigider, televizor, laptop), iar câțiva ani nu mai au nevoie de a cumpăra unul nou. De cealaltă parte, companiile și-au dimensionat activitatea pentru a satisface o cerere artificial de mare, iar acum refluxul cererii cere restructurări dureroase de activitate. Unele vor da chiar faliment, acolo unde pur și simplu sunt prea multe firme față de câte sunt necesare (vezi mall-uri în București).

3. Energia
Teoretic nivelul cererii ar putea creste totuși continuu, întotdeauna mai găsești ceva care "ar fi drăguț dacă l-ai avea". Producătorii ar putea crește producția pentru a acoperii cererea și toată lumea ar avea bunăstare. În lumea fizică există însă constrângeri care previn creșterea la infinit a producției. Chiar dacă ar exista suficienți oameni calificați pentru o producție mai mare, există o limită a energiei pe care o poate extrage și consuma umanitatea. Momentan consumul de energie a scăzut din cauza scăderii economice, dar dacă relația este de fapt inversă? Ne amintim că prețul petrolului a crescut speculativ pe vârful activității economice, apoi economia a suferit un recul puternic iar prețul petrolului a scăzut. Este ca și cum economia a dat de un tavan elastic. Probabil prețul petrolului va crește din nou dacă economia va încerca să se întoarcă la acel nivel, blocând creșterea economică printr-un feedback negativ.

4. Globalizarea
Outsourcing-ul de producție (exemplu China) a avut avantaje competitive mult timp, dar continuarea strategiei nu mai poate aduce avantaje suplimentare azi. Din contră, pe lângă creșterea costurilor în țările "ieftine" apar și dezavantajele: vechiul sub-contractor poate deveni noul concurent.

Dezindustrializarea occidentului îl face vulnerabil la șantaje economice. Probabil vom observa un reflux al producției de bunuri înapoi la țările mamă, în scopul de a asigura o anumită securitate economică de tip strategic. Din nou, putem privi acest reflux și din perspectivă energetică, apropierea producției de consumator scade necesarul de energie pentru transport.


Posibile evoluții
Economia își va muta punctul de echilibru pe un nivel de consum energetic mai mic, cel mai probabil și pe un nivel de bunăstare materială mai mic. Multe firme vor falimenta. Altele își vor restrânge activitatea la ce știu să facă mai bine și se vor retrage din investițiile pe care le-au făcut în perioada de exuberanță dar pe care n-au reușit să le fructifice. Se vor retrage de pe piețele unde au pierderi. Vor lupta mult mai îndârjit și uneori murdar pentru a-și apăra zonele pe care le considera strategice.

Scăderea bunăstării poate crea instabilități sociale apoi politice, care pot face ca economia să cadă chiar sub nivelul sustenabil energetic. Oscilații puternice ale cererii ar putea falimenta multe firme altfel competitive într-o piață liniștită.

În România, vedem deja capitalul financiar retrăgându-se accelerat. Ca de obicei, ajungem cam la spartul târgului, nu am reușit să beneficiem prea mult de "banii ieftini" și de "exuberanța cererii". O să vedem probabil mai multe "exit-uri" și pe partea de producție. Va fi cam neplăcut, important este ce facem cu ce rămâne din acest reflux. S-ar putea să rămână clădiri, tehnologie, cunoaștere. Important este dacă vom putea culege suficient de repede aceste bunătăți ieftine după reflux, altfel se vor deprecia extrem de rapid. Ca speculație în speculație, mă întreb dacă nu am putea forța acest reflux să ne lase chiar mai mult, prin anumite bariere naturale sau artificiale, gen curs de schimb lăsat mai liber. Este cu două tăișuri, dar merită evaluat.


În episoade viitoare, poate voi întreba globul și despre alte domenii, gen: politică, societate, spiritualitate, educație, ecologie... ;)



Comentarii