Învățăm cele mai multe lucruri din spusele altora. Părinții ne învață, profesorii ne învață. Învățăm lucruri noi din cărți și filme. Nu puteam experimenta direct cea mai mare parte din lucrurile pe care considerăm că "le știm".
Pe lângă puterea enormă pe care învățarea de la ceilalți ne-o oferă, apare și un risc. Prea multă experiența mediată poate filtra anumite experiențe până la pragul la care oferă o imagine distorsionată asupra lumii. Mai ales cărțile și filmele sunt foarte departe de a prezenta... reprezentativ realitatea. Dacă luăm de bune probabilitățile cu care lucrurile se întâmplă în filme... atunci ne vom crea așteptări foarte nerealiste de la realitate. Iar așteptări nerealiste duc la decizii suboptimale pentru propria viață.
Personal îmi place să privesc o dramă bună, în care binele învinge. Mai nou am început însă să compar anumite dramatizări cu realitatea și constat, iar și iar, cât de neverosimile sunt multe dintre dramatizări. Dincolo de coincidențe repetate care au șanse infinitezimale, de dragul dramei se prezintă decizii pe care probabil nimeni în viața reală nu le-ar lua. E frumos ca artă, însă dacă ne impregnăm imaginea despre lume cu astfel de surse, ajungem să așteptăm de la viață ceva ce nu se poate întâmpla.
Dramele și poveștile în general au un mare beneficiu totuși. Ele ne permit să evaluăm diverse dileme etice pentru care ne putem antrena într-un mediu securizat. Pot să mă gândesc cum aș reacționa în diverse situații. Pot să descopăr ce ramificații neașteptate pot lua lucrurile. Pot să descopăr că emoțiile mele sunt "naturale", măcar pentru faptul că cineva s-a gândit să le reprezinte într-un film sau o carte.
Mă întreb însă cât de tare ne afectează negativ astfel de reprezentări romanțate sau mult prea tragice ale vieții. Viața e undeva la mijloc. Nu este nici un loc în care se întâmplă povești cu oameni fericiți până la adânci bătrâneți, nici un loc în care bântuie spărgători de bănci și criminali fără scrupule la tot pasul.
Viața... e mai prozaică în realitate. Trăim drame mici care ne consumă toată energia. Din când în când apar drame uriașe, precum războaie, pentru care nu ne poate pregăti niciun film sau carte.
Foarte rar apar întâmplări fericite, însă mult mai rare și nereprezentative decât ne-ar putea lăsa să credem filmele și cărțile. Binele nu învinge întotdeauna, are nevoie de mult efort și ajutor asumat ca să se întâmple.
Să sperăm că adevărul va învinge fără a lupta pentru el e doar o amăgire. A spera la viața din comedia romantică favorită e doar o dramă tristă.
===
See also:
Secular Philosophy of Everything
And a more philosophical view about: Knowledge and Belief
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentarii?