Ce pensii speciale sunt imorale


Tunel
Când sunt criticate "pensiile speciale", sunt criticate de fapt pensiile care nu respectă principiul contributivitatii. Putem să le spunem chiar pensii "nesimțite", pentru că încalcă cele mai elementare norme de echitate între oameni.


Dacă, să spunem, un om din sistemul clasic de pensii ar lua o pensie de 70% din salariul său, nu este moral ca altul "special" să ia 120% din salariul său pentru că s-a folosit de o chichiță legală.

Dacă "specialul" a contribuit și o perioadă mai mică, este cu atât mai nedrept să ia o pensie mai mare decât cel care a contribuit la un salariu similar, însă mai mulți ani.


Cazul militarilor

Când se vorbește de "pensii speciale", aproape mereu se abate atenția folosind cazul militarilor. Ei sunt reglementați de o "lege specială" și din motive istorice nu au avut o contribuție la pensie explicit stipulată în actele de salariu. Totuși nu cred că cineva întreg la minte crede că nu au dreptul la o pensie corespunzătoare salariului primit.

La militari se poate foarte simplu asuma o contribuție la pensie echivalentă pentru salariul net primit. De exemplu, dacă un militar a avut toată viața salariul mediu pe economie, va avea pensia medie. Dacă a fost un gradat important și a avut salariul cât două salarii medii, va avea pensie cât dublul pensiei medii. 

Mai exact, pentru un salariu mediu, militarului trebuie să i se calculeze o contribuție de 1 punct și proporțional pentru un salariu mai mic sau mai mare. Considerăm că statul a oprit contribuția la militari înainte de a determina brutul în acte.

Pot exista și în domeniu militar pensii nesimțite sau nemeritate, însă cred că sunt mai degrabă excepția ca și număr.


Principiul contributivitatii

Putem porni de la două principii de echitate:

  1. dacă ai contribuit mai mulți bani lunar (ai avut salariu mai mare), pe aceeași perioadă, trebuie să ai o pensie mai mare
  2. dacă ai contribuit o perioadă mai lungă decât altcineva, la același salariu, trebuie să ai o pensie mai mare

O soluție foarte simplă care respectă aceste principii:

  1. în fiecare an ți se calculează un număr de puncte, corespunzător salariului primit. La salariul mediu din acel an, primești un punct, apoi proporțional - cam cum se face deja
  2. se adună toate punctele din anii de contribuție
  3. se împarte suma la un stagiu standard de cotizare (gen 30ani). Dacă rezultă 1 punct, atunci ai pensia medie. Proporțional, dacă ai mai mult de un punct, iei pensie mai mare decât media.

Cei care au lucrat mai mulți ani, automat au contribuie mai mult la pensie, deci ar trebui să beneficieze suplimentar. Cei care lucrează mai puțin ar trebui să aibă o pensie mai mică decât cei care au un stagiu mai mare de cotizare. Nu este echitabil să se împartă la numărul de ani lucrați.

O mică discuție trebuie făcută pentru grupele de munca speciale. Dacă cineva lucrează într-un mediu în care sănătatea i se uzează suplimentar, deci nu va putea face la fel de ușor un stagiu standard de cotizare, punctajul din respectivii ani se poate înmulți cu coeficientul din acea grupă de muncă (gen 1.5 sau 2).


Meseriile tinereții

Este un caz special cu meseriile pe care nu le poți face după o anumită vârstă, gen balerină, fotbalist. Cu toată compasiunea pentru situația lor, nu cred că este moral ca acești oameni să nu mai trebuiască să muncească după gen 35 de ani.

Cum mulți care nu mai pot profesa meseria lor de bază ajung să se reprofileze, nu ar fi moral ca alții să poată încasa de tânăr o pensie egala cu cineva cu un stagiu tipic de contribuție. 

Dacă respectivul/respectiva nu se reprofilează, se poate aplica principiul contributivitatii de mai sus și se poate calcula o pensie mult mai mică. Trebuie să existe și o motivare a omului să nu se pensioneze dacă poate încă lucra.

La limită, se poate argumenta că acești oameni trebuie să primească garanțiile pe care le aveau când s-au apucat de meserie. Dacă comuniștii plăteau pensie la 35 de ani (nu cred), atunci se poate face un efort pentru cei care s-au bazat pe acel sistem. Altfel cine alege o astfel de carieră trebuie să se asigure că salariul mai mare îi asigură suficiente puncte de pensie pentru o pensionare anticipată.


Cazurile magistraților, polițiștilor și a serviciilor secrete nu mi se par cazuri în care nu se poate lucra peste gen 45 de ani. 

Există juriști la vârste înaintate și polițiștii pot face muncă de birou dacă nu mai au condiție fizică. Dacă aleg să se pensioneze anticipat, ar trebui să accepte o pensie mult mai mică decât la un stagiu tipic de contribuție, pe formula de mai sus.


Curtea constituțională

Se poate argumenta că, legal, cei care au decis să se pensioneze pe o lege specială care garanta un anumit cuantum din salariu (chiar mai mult decât salariul) nu pot suferi o scădere a pensiei. Faptul că astfel de legi au fost în sine imorale nu pot anula prezumția bunei credințe - care de multe ori nu a existat în fapt.

Departe de a fi specialist în drept, cred că este totuși acceptabil juridic ca aceste pensii să fie ținute pe loc pe măsură ce alte pensii cresc după principiul contributivitatii. Nu este posibil să nu poți corecta niciodată o inechitate flagrantă.

În plus, ar trebui închise portițele de pensionare anticipată cu pensie la fel de mare ca la stagiul tipic de cotizare. Dacă cineva alege să se pensioneze anticipat, trebuie să își asume o anumită scădere corespunzătoare cu stagiul său mai mic de cotizare.




Comentarii