PNL + PC = Love ?

 PNL + PC = Love ?

 Deşi sunt dezamagit de alianţa PNL + PC, trebuie să recunosc că este mult mai naturală decât PNL + PSD sau PSD + PC.

 Aşa cum arătam într-un articol mai vechi despre stânga şi dreapta politică, liberalismul (PNL) şi conservatorismul (PC) sunt ambele de dreapta, pe când doctrinele social democrate (PSD) sunt de stânga.

  E drept că PC nu prea a manifestat vreo doctrină pănă acum iar PNL manifestă o doctrină ambiguă încă, mă aştept totuşi ca fiecare partid să evolueze spre doctrina oficială declarată prin nume.

Dezamăgirea PNL

 Dezamăgirea vine din faptul că PC aduce în familie corul de lătrături de la antene şi personalitatea cel puţin controversată a lui Dan Voiculescu, probabil fost securist (nu cred că doar "colaborator").

 Acum, or fi fost şi securişti bine intenţionaţi, problema mea cu ei este că au cam monopolizat viaţa politică şi economică dupa '89, păstrându-şi puterea printr-o organizare de tip mafiot, dând la "gioale" oricui nu face pare din ... familie - a se vedea manipulările grosolane ale lui Iliescu făcute la primele doua alegeri după revoluţie. Atunci partidele "istorice" care încercau să se înfiripe au fost aproape şterse de pe scena politică.

E drept, parcă il prefer pe Voiculescu lui Vântu care a lăsat oameni fără agoniseala de o viaţă prin FNI, dar de ce trebuie mereu să alegem dintre mai multe rele ?

Dezamăgirea PDL

  Am reuşit să trec peste bâlbâielile guvernului BOC faţă cu criza, le-am pus pe seama lipsei de experienţă. Unele măsuri erau inevitabile. Poate că nu a fost aleasă întotdeauna măsura cea mai puţin rea şi cu siguranţă implementările au fost prost gestionate şi prost explicate oamenilor. Dar le-am acordat creditul pentru bune intenţii.

 Filmul s-a rupt la un fapt aparent banal în România, un PDL-ist a propus ca "Avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean sau vicepresedinte de consiliu judetean dobandeste la cerere calitatea de avocat definitiv”.  Colegii de la toate partidele l-au susţinut bineînţeles, foarte puţini au fost împotrivă. Printre cei care au criticat dur legea este şi cineva partea PDL : Iulian Urban, un tip integru. Ştirea aici.

 Din păcate este un lucru atât de obişnuit în Romania, dar a fost ... picătura care a umplut paharul. Vreau o ţară normală în care astfel de iniţiative nu sunt "normale" ci înseamnă sinucidere politică.

 După incident erau şanse mari să votez cu PNL dacă nu s-ar fi aliat cu PC sau PSD. PNL+PC+PSD nu aş vota sigur, mai bine votez UDMR, măcar ei sunt consecvenţi cu ce promit. PNL+PC ... mă mai gândesc în funcţie de cum performează.

 Sunt oameni de la PDL care par de încredere şi i-aş vota indiferent de partid, mi-e greu însă să mai cred într-un necunoscut girat de PDL.


   Dezamăgirea PSD

   Aici nu sunt multe de spus, la un moment dat i-am votat ca fiind răul cel mai mic, dar come on! , ăştia sunt agăţaţi la putere permanent, parcă scăpasem de partidul unic. Nu s-a reformat căt a stat în opoziţie, deci să mai stea o tură pe bară !


Post scriptum

 P.S. Ştim că tot românul se pricepe la politică şi sport. Eu nu mă prea pricep de loc la sport aşa că încerc cu politica :) Opiniile mele pot fi eronate, dar singura şansă să le corctez este să le scriu şi să mă contraziceti. Încercaţi cu pietre mai mici vă rog ;)




Republicarea articolelor este permisă cu citarea autorului

Comentarii

  1. Madalina Voicu15/1/11 14:41

    Am citit stirea cu avocatii si m-am intrebat exact ca si Urban, inainte sa ajung sa vad ca a scris si el: de ce nu si neurochirurg, ca doar au de-a face zi de zi in parlament si cu "emanatiile" creierelor (sau trebuia sa pun in ghilimele creierele?!) colegilor, care pot constitui loturi de practica adecvate...

    Incep sa inteleg de ce au decis in 1800 toamna sa aduca print strain (ma refer la rege), la noi se pare ca, nu prea inteleg cum, nu e nimeni ok...!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi Deacu15/1/11 17:57

    Imi place ca stai si analizezi doctrine & stuff. Parerea mea este ca e vorba doar de conjuncturi si procente. Restul este doar vorbe goale...
    My 2 c

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cristi Deacu

    Este clar că există un calcul electoral la mijloc, precum folosirea antenelor ca armă politică contra imunităţii parlamentare, a unor favoruri economice şi/sau presiuni asupra justiţiei dacă ajung împreună la putere.

    Totuşi identitatea doctrinară va trebui să apară. Consecvenţa este un atribut al leadearship-ului care este recunoscut şi apreciat chiar de persoane mai puţin educate. Inconsecvenţa este taxată mai devreme sau mai târziu.

    Chiar dacă electoratul român va mai tolera o vreme lipsa de identitate a partidelor, apartenenţa la familiile politice europene va forţa partidele din Romania să-şi asume o identitate politică. Nu poţi fi in Parlamentul European de dreapta şi acasă de stânga, îţi pierzi orice credibilitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihvoi
    "E drept, parcă il prefer pe Voiculescu lui Vântu care a lăsat oameni fără agoniseala de o viaţă prin FNI, dar de ce trebuie mereu să alegem dintre mai multe rele ?"
    Ce a facut Voiculescu rau pana acum ca parca mie nu imi vine in minte vreun exemplu?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim : Hmm, bună întrebare, am facut o căutare pe Internet ca să-mi împrospătez memoria:

    - CNSAS a stabilit că a făcut poliție politică (a turnat oameni la securitate sub numele de Felix). Voiculescu in loc să demonstreze ca nu este adevărat a reușit să declare CNSAS neconstituțională, dănd peste cap lupta de deconspirare a torționarilor comuniști.

    - se spune că Voiculescu și-a construit imperiul cu banii "lui Ceaușescu", de fapt banii statului în gestionarea cărora el și apropiați au fost implicați pe timpul împușcatului. Mai este acuzat într-un proces de fraudă economică încă pe rol.

    - mie mi-e suficientă și aruncarea cu lături mediatice pe care o patronează de ani de zile prin antene, distorsionânt scena politică

    Dincolo de alte teorii ale conspirației care apar pe Internet, o prezentare care pare echilibrată :
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Voiculescu_%28politician%29

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai, faptul ca dupa atatia ani de PDL si Boc si de decizii cretine care au bagat tara in datorii pe care or sa le plateasca si copiii copiilor nostri, tu poti spune "le-am acordat creditul pentru bune intenţii", ma face sa ma bucur ca am parasit tara, si sa fiu convinsa ca nu mai exista speranta.
    Poate ca fiecare popor isi merita conducatorii pana la urma. Cel roman cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si imi permit sa te mai citez o data: "precum folosirea antenelor ca armă politică contra imunităţii parlamentare,"

    http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/pnl-prin-alina-gorghiu-a-solicitat-robertei-anastase-sa-introduca-urgent-cazul-ridzi-pe-ordinea-de-zi-a-camerei-deputatilor

    http://www.zf.ro/eveniment/pd-l-retrage-din-parlament-cererea-privind-urmarirea-penala-a-lui-tariceanu-5472244/

    http://www1.romanialibera.ro/actualitate/justitie/senator-scos-de-sub-urmarire-penala-intr-un-dosar-de-60-milioane-euro-216381.html

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonimă :

    "bagat tara in datorii " : Fără împrumutul de la FMI probabil euro ar fi ajuns peste 6 RON, oamenii care au credite în euro şi-ar fi pierdut casele (eu am în lei), poate ar fi falimentat şi nişte bănci unde alţii şi-ar fi pierdut economiile. Nu suntem singura ţară care a apelat la împrumuturi în criză. Cei care au fost mai cumpătaţi în vremuri bune au dus-o mai bine pe criză.

    Mai degrabă aş învinovăţi politica inconştientă dusă de toate partidele după '89 care:
    - au permis ca majoritatea creditelor să fie în euro, franci elveţieni, etc. Când valul de investiţii se retrage, rămâi cu un deficit extern enorm şi plăteşti pentru valuta datorată cât nu face.
    - au permis creşterea aparatului bugetar peste puterea de finanţare a economiei productive
    - au permis existenţa a tot felul de portiţe : pentru evaziune fiscală, pensionări anticipate - ceea ce a sugrumat bugetul treptat
    - au crescut pensiile dincolo de posibilităţile economiei din considerente electorale (toate partidele, cot la cot).


    "ma bucur ca am parasit tara" :
    Ţara asta este imatură, coruptă, vicioasă (în sensul că nu se poate abţine să facă lucruri care îi fac rău).

    Totuşi este ţara care ţi-a dat un sistem de valori care ţi-a permis să aspiri la ceva mai bun, nu la o dictatură militară sau religioasă precum este văzută soluţia în unele ţari.

    Ai avut şi o educaţie care ţi-a permis să te angajezi în altă ţară dacă asta a fost alegerea ta. Nu poţi să-ti renegi total rădăcinile. Este la fel ca şi cu părinţii : dacă nu ai fi avut _acei_ părinţi, nu ai fi fost tu aceea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, şi PDL are oameni corupţi ca şi celelalte partide. Este mai sănătos înşa să ai o concurenţa între doua tabere politice de puteri echivalente care concurează în faţa electoratului decât o putere unipolară care nu se mai desprinde de la ciolan precum era PSD.

    Momentan eu ţin cu singurul care poate ţine piept giganticei maşini PSD. Dacă PNL a ales să meargă cu PSD, nu îmi mai rămâne decât PDL.

    Când va exista alternativă sau dacă PDL ar deveni prea puternic voi vota după caz cu PSD sau PNL, aşa cum am votat cu Iliescu ca să nu iasă Vadim.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din fericire, educatia mea nu a fost facuta in anii astia. A fost facuta in anii in care cartea chiar conta.

    Pe baza caror calcule spui tu ca ajungea euro la 6 lei? Eu nu am vazut nici o investitie din zecile de miliarde imprumutate prin care sa spunem 'da, domle, aveam nevoie de banii astia sa revigoram economia'. Pe naiba.

    Stii ce mi se pare mie cel mai grav? Ca oameni care sunt intelectuali, cititi, oameni pe care ii duce mintea, s-au lasat si se lasa pacaliti in cel mai perfid mod cu putinta de nemernicii astia.

    Nu sustin in mod activ nici PSD si nici PNL. Si unul si altul au graul si neghina lor. Dar nici in visele lor de preamarire cele mai mari nu si-ar fi permis sa faca ce au facut cei din PDL. Si daca v-ar fura pe fata din buzunar ati zice ca e ok...ca sunt de buna credinta....

    In fine, am zis ce am avut de zis. Mi se pare extrem de grav ce se intampla, ca oamenii s-au lasat orbiti si nu mai judeca cu capul lor, repeta aceleasi aberatii auzite intr-una sau alta dintre declaratiile de pe la tv.

    Nu imi reneg tara...imi reneg poporul, daca se poate spune asta. Imi iubesc tara si sufar in fiecare zi pentru mocirla in care se afunda, pentru ca oamenii se lasa mintiti, umiliti, batjocoriti, furati cu buna stiinta.

    Crede-ma...orice partid pe care il vei numi tu ar fi fost o alternativa mai buna decat PDL. Si daca nu sustii un partid sau altul, dar spui ca l-ai votat pe Iliescu impotriva lui Vadim, poate acelasi lucru ar fi trebuit sa faci la ultimele 2 alegeri. De data asta pare-se ca ai votat cu 'Vadim'.

    Dar istoria isi va spune cuvantul. Iar poate romanii isi vor scoate ochelarii de cal. Poate...

    RăspundețiȘtergere
  11. Iar masina PDL e mult mai unsa, mai mare, mai infipta si mai periculoasa decat si-ar fi propus vreodata PSD-ul sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  12. Evaluarea de curs nu este una exactă, mai degrabă un minim orientativ. Am studiat puțin ce se întâmplă într-o țară în care investițiile se retrag brusc și rămâne fără valută (link mai jos).

    Acea țară devine raiul speculatorilor, există multă cerere de valută de la cei care au de plătit credite, iar puținii care dețin valută pot crește prețul nelimitat - nu poți amâna satisfacerea nevoii de a plăti rata. 6 RON era așa, o estimare optimistă, în astfel de cazuri cursul nu se mai oprește din vrie până în Botswana.

    Bani împrumutați de BNR de la FMI nu s-au cheltuit (din câte știu), se pot da înapoi. Este doar un buffer care împiedică speculatorii pe curs.

    Banii cheltuiți pe pensii mărite ... aceia da, o să-i plătim în taxe cu dobândă. Dacă era PDL așa tare ar fi putut să scadă pensiile, ceea ce era soluția cea mai puțin rea față de creșterea TVA. Când ai deficit bugetar pe creștere economică și încep să-ți scadă încasările de la o criză mondială nu prea mai ai de unde face investiții, doar peticești barca să nu se scufunde.

    http://mihvoi.blogspot.com/2010/11/paul-krugman-book-review-preludiul.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, salariile nesimtite ale bugetarilor (stii ca sunt oameni care dupa 30 de ani de munca au salariu de 7-800 lei?) si pensiile nesimtite (stii ca sunt oameni care au muncit toata viata si care au pensii de 4-500 lei?). Te-as invita sa traiesti si tu cu banii astia. Impreuna cu minunatii de la PDL.
    In fine, iti citeam de mai demult blogul, desi nu am scris niciodata. Dar cu postul asta m-ai facut sa iau decizia de nu mai reveni aici.

    Pentru mine, oricine sustine PDL in conditiile a tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, fara sa isi ridice niste intrebari, decat ca 'vai, ne-au salvat de comunism', de parca eram in povestea cu drobul de sare, nu are nimic important sau calitativ de spus.
    Ramane doar galeata portocalie data la vot...
    Multa bafta iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am și eu părinți pensionari, cu pensii chiar sub medie. Pensiile însă per ansamblu au crescut mult mai repede decât salariile în ultimii 5-10 ani. Mie îmi pare chiar mai rău de profesori, de ei chiar depinde viitorul generațiilor viitoare, deci și bătrânețea mea.

    Inainte de '89 eram vai de mama noastră, cine avea televizor color sau mașină era bogat. Nu am început să producem peste noapte mult mai multe produse din care putem consuma sau schimba cu produse de import, dar am început să aveam mașină, televizor plat, termopane...

    Asta înseamnă că am rămas săraci, prosperitatea bruscă a fost o iluzie bazată pe împrumuturi, nu ale guvernului, ci doar ale cetățenilor pănă acum un an.

    Acum a venit timpul plății, și trăim după cum producem (puțin), minus dobândă. Dacă nu putem produce mai mult, nu putem nici bătrânii să-i facem să o ducă mai bine. Dacă simți solidaritatea, trimite o parte din salariul tău profesorilor care te-au educat "când se făcea carte". Probabil sunt pensionari acum, eu le platesc o parte din pensie.

    Cum nu mi se pare normal să te oblig să produci în România ca să ajuți pensionarii, te rog nici nu-mi plănge de soarta lor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu, desi nu mi se pare normal ce se intampla, au votat galeata si isi merita soarta. Eu le trimit bani celor care conteaza pentru mine. Pana cand voi reusi sa ii aduc aici.
    Si tu multumeste-te ca le 'platesti pensia' cand te gandesti ca nu le ajung banii nici sa isi ia un nenorocit de medicament si mor pe capete. Dar na, selectia naturala, nu? Pardon, nu, e eutanasie organizata, ca sunt prea multi pensionari.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mie nu mi s-au oferit daruri electorale decât din partea lui Vanghelie/PSD înainte de alegeri, am refuzat de fiecare dată. Alți vecini poate au primit. Mai bine băgau banii aceia în pensiile mici, nu ?

    Găleata mea este roșie, nu portocalie și mi-am cumpărat-o singur. Putem să avem viziuni diferite asupra a ceea ce este mai bine, să venim fiecare cu argumente și la final să rămânem la varianta noastră. Așa e democrația...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce-mi de place de anonim ... acuza pdl pt masurile luate, dar nu ofera alte variante sau macar cum ar crede ca ar fi trebuit rezolvate problemele

    Dragul meu anonim, o parte din cele 20 mld s-au dus in bnr, o parte la pensii si salarii bugetari

    Pdl a taiat un pic din ei, dar tot mai trebuie redus numarul de bugetari.
    Au mai taiat din tot felul de ajutoare pt cazurile "sociale".

    E un mic pas spre normalitate, dar mai sunt multe de facut.

    Iar de grija banilor de investii, stai linistit, ca sunt garla . Problema este ca uneori se duc pe lucruri mai putin utile (de ex, re-semaforizarea sau indicatoare rutiere pe toate stradutele in loc de mai simpla prioritate de dreapta).

    RăspundețiȘtergere
  18. Banii folosiţi aiurea sunt : borduri, panseluţe, reasfaltarea unor drumuri bune, etc.

    Investiţiile serioase costă mai mult şi se văd mult mai târziu (autostrăzi, pasajul Basarab), când guvernul sau primarul s-a schimbat deja. Aşa că nimeni nu prea se înghesuie să le facă.


    Despre prioritatea de dreapta, trebuie nuanţat puţin ...

    Părinţii mei stau lângă o intersecţie în cruce, şi de când au asfaltat ambele străzi fiecare sens se simte "prioritar". Au fost cel puţin 5 accidente imediat după asfaltare, au stricat şi gardul de două ori.

    Dincolo de neatenţia respectivilor cred că este mai eficient şi intuitiv să fie pus "cedează" pe unul dintre sensuri. Altfel trebuie să se oprească ambele sensuri sa se asigure şi uneori nu se opreşte niciunul şi se ajunge la accidente.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?