Ghid cumpărare televizor plat
partea II
Plasma, LED sau LCD ?
Comparaţie : Plasma, LED şi LCD
- Plasma are culori mai vii şi mai aproape de real decât LED şi LCD, din păcate sunt mai scumpe şi rentează în general la dimensiuni mari. În magazine, din cauza luminii puternice plasmele par mai şterse, dar la iluminat normal de cameră au o calitate mai bună decât LED/LCD, au "negrul cel mai negru", se văd bine şi privite dintr-o parte (spre deosebire de LCD/LED). Au însă un timp de răspuns mai mare, nu sunt recomandate pentru jocuri pe calculator. Există si un efect de memorie, ecranul rămâne pătat dacă se afişează foarte lung timp acelaşi lucru.
- LED este tot un LCD, dar care este luminat cu led-uri în loc de "neon". Rezultă un ecran mai luminos, util mai ales când în cameră este lumină puternică. Când led-urile sunt pe marginea ecranului (edge) se obţine un ecran foarte subţire, dar din păcate iluminarea nu este uniformă, iar la imagini foarte întunecate se văd norişori de lumină pe la margini. Cele mai performante ecrane LED sunt cele cu iluminare din spate (backlight), întrucât se poate varia lumina pe porţiuni, obţinându-se un "negru intens" şi mai multe nuanţe de culori pe zone mai puţin luminate. Backlight sunt însă mai groase. Televizoarele LED sunt ceva mai scumpe decât LCD clasic. Mai este posibil să apară o virare în albastru a anumitor tipuri de ecran.
- LCD ca şi la LED foloseşte o sursă de lumină care trece prin cristale lichide care filtrează selectiv lumina lăsând să treacă culorile necesare. La LCD-ul clasic se foloseşte ca sursă de lumină un fel de "neon" : CCFL ("cold cathode fluorescent lamp"). Ca şi la LED, din cauză că lumina este filtrată (nu combinată), nu se pot reprezenta foarte bine toate nuanţele de culori vizibile, ci doar vreo 50-60% (estimare). Totuşi este suficient pentru o experienţa vizuală agreabilă.
Televizoarele cu tub (CRT) aveau avantajul de a combina lumina RGB (Red, Green, Blue) şi de aceea au şi un contrast mult mai bun, dar nu prea scalează la rezoluţi HDTV. Tehnologia actuală este departe de perfecţiune ca şi culori dar avansează continuu.
Alegerea mea
Plasma mi se pare prea scumpă şi oferta destul de limitată. LED-ul nu mi se pare că merită diferenţa de preţ, eu folosesc seara şi ar fi probabil prea luminos. O să aleg LCD-ul clasic pentru că în general prefer un negru mai "gri" care nu crează contrast foarte puternic pentru ochi. Într-o zi vor apare poate televizoare OLED care să poată într-adevăr să aibă culori fidel naturale...
P.S. Vă rog semnalaţi orice corecturi sau completări !
P.S.2 Un link interesant despre cum producătorii reglează televizoarele prost (lumină/contast prea puternice) pentru a "da bine" în magazin (engleză) : http://prolost.com/blog/2011/3/28/your-new-tv-ruins-movies.html
"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisă cu citarea autorului
Plasma are cel mai bun timp de raspuns (~0.001 ms) dintre toate tehnologiile aflate la vanzare in momentul curent. Modelele mai noi de plasme (~ 2 ani vechime) au rezolvat problema cu burn-out prin diverse solutii. De asemenea, consumul la plasme a scazut foarte mult, in momentul de fata, la aceeasi diagonala au un consum cu putin mai mare decat un LCD.
RăspundețiȘtergereLa alegerea tv-ului ar trebui luate in calcul si:
- sursa semnalului, un TV fullHD de diagonala mare nu e justificat daca sursa este un tuner SD;
- modul cum lumina naturala ajunge la TV. de exemplu, daca soarele bate direct in TV apar ceva probleme de contrast;
- la un TV conteaza contrastul nativ nu cel dinamic (diferenta e ca si in cazul watt-ilor de la boxe, 10W sau 100 W-PMPO). un contract nativ de 10000:1 si un contract virtual de 3000000:1 ar trebui evitat.