După anumite teorii, menirea somnului este să copieze în memoria de lungă durată datele importante din memoria de scurtă durată. Este ca și cum ai salva din memoria RAM pe hard disk. Efectul de odihnă resimțit este că memoria de lucru se eliberează de informațiile activate peste zi și poate să înceapă procesarea altor informații.
Se pare că somnul este compus din unități de aproximativ 90 minute (o oră și jumătate). În mod natural ne trezim după un multiplu al acestei perioade. Dacă de exemplu te trezești după doar o oră de la începutul unei astfel de perioade, acea oră nu contribuie la odihnă. Chiar din contră, o perioadă întreruptă într-un moment critic poate lăsa creierul într-o stare în care are nevoie "să-și verifice fișierele", simțindu-ne mai obosiți decât dacă nu am fi dormit acea oră.
Astfel, este natural să dormim :
- 1 oră și jumătate
- 3 ore
- 4 ore și jumătate
- 6 ore
- 7 ore și jumătate
- 9 ore
- etc
Mai degrabă ar trebui să ne trezim după 7 ore și jumătate dacă nu putem dormi 9 ore. În loc de 7 ore ar trebui să încercăm să dormim 7 ore și jumătate sau să ne mulțumim cu 6 ore. Un somn de 7 ore este echivalent cu unul de 6 ore, doar o jumătate de oră în plus lipsind pentru a completa al cincilea ciclu complet de somn, care ar aduce teoretic încă 25% de odihnă.
Ciclul de somn de aproximativ 90 minute este compus din 3 părți :
- 65 minute somn non-REM
- 20 minute somn REM (când visăm)
- 5 minute somn non-REM
Odihna superficială
Dacă nu putem dormi o perioadă întreagă de 90 minute, putem totuși obține o oarecare odihnă printru somn superficial de 15-20 minute. De pe la 30 minute în sus somnul avansează la o stare în care trezirea înainte de cele 90 minute regulamentare se face cu mare efort, depășind beneficiul obținut. În cele 15-20 minute se poate obține un pic de reîmprospătare printr-o scădere a activării neuronilor, care face parte din prima parte a ciclului normal de somn.
Un truc pentru a-ți recăpăta rapid capacitatea intelectuală este să bei o cafea apoi să te culci imediat pentru 15 minute. Cafeaua nu se asimilează imediat, făcând posibil somnul. După 15 minute cafeaua începe să-și facă efectul iar somnul nu înaintează spre stadiile mai avansate. Trucul nu funcționează la infinit, cafeaua nu te odihnește efectiv, doar face să nu mai simți oboseala pe care ai acumulat-o.
În timp, sensibilitatea la cafea scade. Se recomandă să faci o pauză de cafea de 1-2 săptămâni înainte de perioada în care vrei să obții un efect maxim din cafea.
Încheiere
Nu am testat efectiv recomandările de mai sus, este posibil chiar ca perioadele să difere puțin de la persoană la persoană. Principala sursă de informații am găsit-o aici.
Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :
stii cand te culci stii cand ai pus ceasul sa te trezesti. numai ca nu stii cand o sa adormi si nu iese multiplu de 90 minute
RăspundețiȘtergereSe pot adăuga 15-30 minute de rezervă, dar nu mai mult.
RăspundețiȘtergeream dubii ca oamenii care-s atat de diferiti in ce priveste inaltimea, greutate, cantitate de par, capacitate pulmonara, cantitati de diferite substante in sange, puls si tensiune arteriala, putere de concentrare, capacitate de efort, etc, etc, sa fie atat de asemanatori taman in chestiunea asta: fix 90 de minute pe ciclu de somn
RăspundețiȘtergereCum mulți din parametrii organismului se găsesc în mod normal într-un interval restrâns (tensiunea, glicemia), mă aștept ca și somnul să aibe aproximativ 90 minute la majoritatea oamenilor.
RăspundețiȘtergereFiecare poate să-și determine experimental valoarea exactă. Ce mi se pare util de știut este că aceste cicluri există și influențează felul cum ne odihnim.