Merită renunțat la repartitoare ?
Costul de citire/calcul care se duce la Ista reprezintă în jur de 10% peste factura Radet (statistică proprie, vezi mai jos). Asta înseamnă că renunțarea la repartitoare poate economisi cel mult acești 10% din factura de căldură. Pe de altă parte, este probabil ca, fără repartitoare, locatarii să consume în plus mai mult de 10%, caz în care este mai rentabil cu repartitoare.
Problema se pune așa : dacă crezi că locatarii odată rămași fără repartitoare vor consuma mai puțin de 10% în plus, atunci merită renunțat la repartitoare. Dacă însă crezi că "la liber" vor consuma mai mult de 10% în plus, atunci este mai rentabil cu repartitoare. Asta este la nivel de bloc, unde trebuie luată decizia. La nivel individual sunt anvantajați de repartitoare cei care consumă sub medie, iar cei care consumă peste medie sunt avantajați de plata "la comun".
Mai există soluția de a păstra repartitoarele și a face citirea/calculul la un preț mai mic, de exemplu să-l facă cineva din asociație. Probabil pot apare probleme juridice în caz că cineva contestă suma de plată la întreținere, dar tehnic este posibil și fezabil.
Statistica am făcut-o pe 40 apartamente. Media este pe luna noiembrie la apartamente de 3-4 camere, dar cred că nu depinde de numărul de camere (este media per calorifer). Acum mai bine de un an am făcut calculul pentru mine doar și mi-a dat tot în jur de 10%.
Despre modul de calcul la repartitoare am scris un articol aici (update la final)
Câteva sfaturi simple pentru a nu plăti căldură când nu este nevoie găsiți aici
P.S Articole și mai interesante scrise de mine în engleză:
Philosophy of everything
Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :
Pe noi administratia ne-a scos de la ista - duap ce acum 4 ani ne-a bagat fortat. In toamna conform noilor reglementari cica consumul partilor comune e 50% si nu mai merita sa folosim repartitoarele
RăspundețiȘtergere50% a fost anul trecut dacă operatorul de repartitoare nu reușea să facă inventarul țevilor, etc. 30% în lunile mai reci.
RăspundețiȘtergereLa mine, anul ăsta părțile comune au venit foarte puțin din total, gen 3-4RON (noiembrie). Au luat în calcul doar țevile verticale ca și calorifere de 40-50W cu unitățile repartitorului de pe țeava principală. După noul standard ar trebui cred să apară și defalcare pe țevi subsol, probabil nu au făcut nici acum inventarierea. Pierderile de la subsol se repartizează după metri pătrați ai apartamentului.
Teoretic noul mod de calcul este mult mai exact decât cel cu "parte comună", acoperă cazul în care omul își pune centrală și izolează țevile verticale.
Sunt curios cum a variat la tine factura, și mai ales consumul blocului, odată renunțat la repartitoare.
anul trecut aveam RON50 la caldura cu repartitoare, vecinul fara RON130
RăspundețiȘtergereanul asta avem amandoi RON180.
@bucuresci: aha, merci. Dincolo de variația prețului și a temperaturii, aparent lipsa repartitoarelor chiar scade motivația de a face economie. Ar fi fost interesant de comparat și exact gigacaloriile blocului.
RăspundețiȘtergereDacă creșterea consumului ar fi fost de doar 10% atunci ar fi fost ceva mai multă căldură în același preț.
Problema e că e foarte greu să mai convingi pe fiecare să nu dea căldura la maxim dacă știe că orice plătește peste medie se împarte cu ceilalți. Per ansamblu însă efectul este că va crește media și deci factura tuturor.
@Mihai : da, dar pe de alta parte, cei care tin caloriferele inchise, incalzindu-si apartamentele de la vecini vor plati oricum :D
RăspundețiȘtergereSalut!Mare isterie cu repartitoarele astea Si la noi au dorit sa le scoata din aceleasi motive ca e prea mult cititul apoi acei 50% si ce mai este Consum pe oct -noie 42 GigaKal,pe dec 52GigaKal iar pe ianuarie inca nu sa terminat erau ieri 65 Gigakal Afara a fost cald da ei tineau caloriferele deschise! Anii trecuti pe timp de iarna adevarata aveam cu repartitoare consum de 32-35 Gigakal Acum au tinut toti deschis o sa vina peste 100 mili vechi factura! si inafara de zilele astea cand a dat si prima ninsoare am avut calduri si de 17 C in ianuarie Am specificat valorile pt ca sunt inca multi care
RăspundețiȘtergerenu stiu cine le baga in cap ca e mai bine sa consume in nestire si sa plateasca la comun-pausal ca cica asa au caldura.Deci diferenta cam asta este de la 35 Giga la 65 Giga/ aprox 30 Gigakal=5100 Ron in plus La bloc alaturat si identic a ramas consum de 35-40 Giga (cu repartitoare)
@Corneliu,de la asta s a pornit ca la unii vin facturi mari cei care stau acasa toata ziua si tin deschise tot timpul si cei care pleaca dimineata si vin seara si care au consum evident mai mic De ce sa plateasca aia de stau acasa si aici nu vorbesc de pensionari Am doua apartamente pe scara in care e si sediul firmei lor si acolo lucreaza acolo le fac pe toate cate 500 ron si cei care pleaca la munca sa plateasca 200ron Acum platesc toti 300-400-500 ron functie de nr de camere Dar au fost de acord sa treaca la sistemul asta nu ia fortat nimeni!
RăspundețiȘtergere@Thomas : mai nou nu mai vine parte comună de 30-50% ci separat țevile verticale și subsolul.
RăspundețiȘtergereNu se contorizează și căldura cedată prin pereți dar ... nici un sistem nu e perfect. Putem să privim altfel, nu pierzi căldură prin pereți ci ai avantajul că trăind la comun pierzi mai puțină căldură decât dacă ai fi avut casă cu toți pereții exteriori. Cine are vecini care dau mai tare căldura...sunt mai norocoși.
Salut ! deci raspuns la intrebare nu avem ! MERITA sa renuntam la repartit.? DE 'frica" vecinului care il banuiesc ca si le a demontat si a firmei ca ii' ncarca cu X%au hotarat sa le tina deschise permanent si sa plateasca pe suprafata (indiferent etaj)Acuma suma de plata pt caldura a crescut de 2-3 si 4 ori comparat cu blocul alaturat identic si ca nr de apart si ca structura pe etaje dar unde consumul a fost considerabil mai mic .Merita deci ca pt aceste suspiciuni sa plateasca mult mai mult? Au zis ca daca nu se plateste in sistem pausal ei nu mai deschid caloriferele si sencalzesc cu aragazul doar ca sa nu plateasca el caldura celui care tine robinetele inchise mai mult timp.Pe mine rationamentul asta ma depaseste.Blocul e construit in asa fel ca nu avem comun decat planseul si pe etaj un singur zid comun atat!restul afara.
RăspundețiȘtergereSalut!
RăspundețiȘtergereAm o MAAAAAAAAAAARE problema si sper sa gasesc la tine raspunsul! Te rog frumos ajuta-ma daca este posibil.
Am repartitoare Doprimo Picco (prestator ISTA) si in ultimul timp Nota de Consum Individual a ajuns la niste valori aberante. Am inteles perfect si modul de calcul din unitati in lei insa nu reusesc sa gasesc instructiuni pentru citirea acestui beeeeeep...de repartitor!
De exemplu, la dormitor, atingand usor in partea de jos imi apare:
1289 (A)
1696 (b)
4242 (C)
3009 (d)
2903 (E)
0 (F)...............................
Daca ma poti ajuta mi-ai face un mare serviciu. Multumesc anticipat si imi cer scuze pentru ca am scris mult....am vrut sa fiu cat mai exlicita insa nu stiu daca mi-a reusit :-)))))
Cristina
@Cristina : doar valoarea de la "A" contează. Valoarea citită se scade din valoarea citită luna trecută și diferența dă numărul de unități consumate.
RăspundețiȘtergereNumăruld e unități se înmulțește cu puterea caloriferului în Watt și dă consumul caloriferului. Factura blocului va fi distribuită proporțional cu acest consum (minim părți comune și țevi verticale).
Mai multe detalii despre repartitor : http://www.ista.ro/no_cache/produse/repartitoare_de_costuri/doprimo_picco/index.html?cid=24928&did=1911&sechash=d5061e58
multumesc pentru raspuns,
RăspundețiȘtergereo zi frumoasa !
p.s. ma bucur ca am descoperit acest blog, pur intamplator (cautand info despre repartitoare); imi place cum scrii; bafta in continuare!
Buna,
RăspundețiȘtergereeu am renuntat anul asta(2012)la repartitoare si am platit pe noiembrie mai mult cu 200 ron decat apartamentul de sub mine (tot 3 camere, tot pe colt) dar care a renuntat in anul 2011 la repartitoare. Am fost la TECHEM si mi-au spus ca nu stiu ce HG ma pune sa platesc +10% la cat plateste cel mai mare consumator de pe scara - adica caloriferul care a consumat cel mai mult plus 10%. Vecina de sub mine care a renuntat in 2011 plateste mai putin fiindca intra in alta modalitate de calcul calcul...
Cert este ca eu, un apartament cu 3 camere - platesc 18% din valoarea onsumului intregii scari. E o mare nebunie...si n-am ce sa fac, doar sa pe pun la loc.
Nu prea văd nici un argument logic pentru ca două apartamente fără repartitoare în același bloc să aibă moduri de calcul diferite. Singura diferență ar putea veni din puterea cu care sunt înregistrate caloriferele : cine are calorifere mai mari plătește mai mult. Problema ar putea veni și dintr-o înregistrare defectuasă a puterii caloriferelor.
RăspundețiȘtergereInformativ: apartament de 80 mp, repartitoare, termopan și anvelopare: Ista mi-a calculat pe luna decembrie 320RON, din care 20RON este citirea/calculul la 6 calorifere.
RăspundețiȘtergereMi s-au repartizat 1.72GCal la preț de 170RON/GCal. Am avut de plătit 1572 unități, dintre care 1279uc înregistrate de calorifere și 293uc calculate la țevi verticale și subsol. O unitate a avut la noi 0.001098GCal (doar informativ, variază mult).
Proba: 1572uc*0.001098GCal/uc=1.72Gcal
1.72GCal*170RON/GCal = 292RON
S-au mai adăugat 5RON calculați la cei 80mp, rotunjit ajunge la 300RON care merg la Radet, la care se adaugă 20RON care merg la Ista.
Ce-i drept nu prea am făcut economie, am ținut cam 23-24 grade chiar și pe perioada în care o cameră nu era folosită.
Scrie și tu cât ți-a venit de plată, să putem face comparații.
In luna octombrie 2012, in blocul in care locuiesc, s-a decis la nivel de scara renuntarea la folosirea repartitoarelor pentru calculul costurilor la energie termica. Ca urmare, costurile la energie termica pentru apartamentul in care locuiesc (3 camere, suprafata aproximativa 75mp) la luna noiembrie2012 au fost de 310 ron, dublu fata de luna noiembrie2011-cand calculul s-a facut in functie de inregistrarile repartitoarelor. Pentru luna decembrie2012 costurile la energie termica sunt de 470 ron fata de luna decembrie2011(s-au folosit repartitoarele) cand factura totala la intretinere a fost cam 450 ron. Pe scurt, in cazul nostru, costurile la energie termica s-au dublat de cand s-a renuntat la folosirea repartitoarelor. As dori sa stiu ce pot face pentru a reveni la utilizarea repartitoarelor? Administratora asociatiei de proprietari spune ca nu se poate reveni la repartitoare decat daca doresc toti proprietarii de pe scara. Este adevarat? In egala masura, cum pot verifica daca costurile la energia termica mi-au fost calculate corect? Multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereCredeam că am răspuns deja. Știam că instalarea repartitoarelor se făcea cu 85% din locatari, probabil așa se face și la re-instalare.
RăspundețiȘtergereCorectitudinea: daca este la paușal, ar trebui ca la suprafață egală să fie de plată egal (vezi listele de întreținere). Apoi suma facturilor pe apartamente trebuie să fi suma facturată de Radet către bloc.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Chiar dacă se calculează la paușal, se pare că se ia în calcul și tipul și dimensiunea caloriferului.
RăspundețiȘtergereSalut Mihai,
RăspundețiȘtergereO intrebare scurta, pe scara mea peste 85% folosesc repartitoare. Anul acesta am luat decizia de a solicita calculul la sistem pausal pt apartamentul meu, chiar daca pana acum am folosit repartitoare si ele sunt inca instalate pe calorifere.
Vreau sa stiu normele de calcul valabile pentru mine in aceasta situatie si legislatia in vigoare unde sunt descrise aceste modalitati de calcul.
Vreau sa ma asigur ca cei de asociatie cunosc deja normele de calcul si sa previn un eventual conflict pe baza unui calcul eronat.
Mersi pentru ajutor.
Sincer să fiu, nu sunt foarte la curent cu ultimele norme de calcul.
RăspundețiȘtergereMă aștept însă să fie valabilă metodologia descrisă în http://mihvoi.blogspot.ro/2010/02/repartitoarele-de-costuri-caldura.html (vezi la final update-ul defalcat în 3).
Dacă regula de calcul este bună, nu ar trebui să fie mai avantajos la paușal decât cu repartitoare, cel la paușal poate ține caloriferele la maxim. Cred că se vor utiliza unitățile repartitorului de la părțile comune, care ar trebui să înregistreze mai mult decât un repartitor pe un calorifer care este oprit din când în când.
Sper să nu greșesc, prima factură ar trebui să clarifice dacă așa se calculează.
Ideea este urmatoarea , in ce temperatura stati cand aveti repartitoare , si platiti mai putin , si in ce temperatura stati cand nu mai aveti repartitoarele??? Eu cred ca e mult mai scumpa caldura cu repartitoare dc cea fara , mai exact gigacaloria, daca nimeni nu da drumu si tu esti singuru fraier care da , o sa platesti de iti vine rau . Acum 2 ani am dat drumu la 2 calorifere toata noaptea , cam de la 20 00 pana dimineata la 7 00 , cateva zile , hai max 2 sap si mia venit 350 lei . A fost si foarte frig . Se poate vb sa se dea drumu doar pe timpu nopti de exemplu si se mai face economie...
RăspundețiȘtergereEu stiu un singur lucru , daca dau drumu la ele ma rupe la plata indiferent cat de putin dau !!!