Concedierile
In principiu, la nivel de societate (țară), mai puțini oameni care muncesc înseamnă o producție mai mică, deci o bunăstare medie mai mică.
În acestă logică, concedierile nu sunt un lucru bun pentru bunăstarea țării exceptând situațiile:
1. Dacă oamenii concediați nu produc bunuri nici direct nici indirect, precum excesul de personal într-o administrație de stat supradimensionată. În acest caz, concedierea are ca rezultat scăderea cotei de bunuri distribuite celor nefolositori și creșterea cotei de bunuri a celorlalți. Teoretic cei disponibilizați vor fi motivați să își găsească o activitate mai productivă unde să se angajeze. De multe ori sunt stimulați să plece (plăți compensatorii) exact oamenii care fac treabă și care își pot găsi ușor alt serviciu, rezultând o scădere a serviciilor în locul de unde pleacă.
2. Daca concedierile motivează pe cei rămași să producă mai mult. Un șomaj dus spre zero la sută precum în comunism înseamnă o motivație mică de a produce mai mult și mai eficient decât alții, întrucât o parte din bunuri îți revin oricum (salariu minim pe economie).
3. Dacă resursele care nu mai sunt utilizare ineficient de către industria X pot fi folosite pentru a produce bunuri mai utile în industria Y. Acesta poate fi cazul industriilor energofage, cu condiția să apară alte ramuri mai productive care să valorifice energia economisită.
Din acest punct de vedere, închiderea minelor după '89 n-a fost o mișcare foarte inteligent gândită. Mineritul chiar și "în pierdere" (ca bani) aduce mai multă plus-bunastare societății comparativ cu ținerea foștilor mineri ca șomeri (fac abstracție de poluare). Mai trebuie într-adevăr luat în seamă faptul că, fiind salariați, primesc la împărțire mai multe bunuri decât ca șomeri. Asta intră eventual la categoria "inechitate" și s-ar fi putut rezolva scăzând salariul.
Concluzie: concedierile și închiderea firmelor în sine nu cresc bunăstarea țării. Dacă trebuie făcute, trebuie făcute cu cap, astfel încât să fie afectați în primul rând cei neproductivi. Apoi trebuie create condițiile pentru reintegrarea celor concediați în circuitul creării de bunuri, altfel per ansamblu bunăstarea țării nu crește. Reintegrarea poate fi ușurată prin scăderea fiscalității pentru firme, în special dările pe salariu.
Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentarii?