De ce dau share

De ce dau share

Social Media IconsÎmi iau majoritatea știrilor din online, la fel ca mulți utilizatori de Internet. Nu prea mai am timp să mă uit la televizor și, oricum, majoritatea posturilor de știri afișează un partizanat politic agresiv. Mi-am făcut o listă de surse online disponibile prin RSS și le “agreg” cu un „RSS reader” (eu îl folosesc pe cel de la Google). Citesc în drum spre și de la serviciu cât pot de multe. Am un client RSS pe Android (gReader), care îmi permite să încarc articolele acasă pe WiFi, astfel încât să folosesc comunicația de date GSM doar atunci când doresc detalii suplimentare (imagini, link-uri).

Sunt nevoit totuși să marchez ca și citite multe alte articole pe care nu reușesc să le parcurg. Paradoxul timpurilor noastre este că există foarte multă informație, dar puțină cunoaștere. Este foarte greu să selectezi bucățile relevante de informație, în special atunci când nu știi exact ce cauți, cum este cazul știrilor. Sunt foarte multe analize pertinente care rămân într-un con de umbră, fiind acoperite de perdeaua de fum a știrilor incendiare sau mondene.

Pentru a scăpa din capcana presei de subcultură sau manipulatoare, singura soluție pe care o văd este o presă alternativă în online. Sunt necesare surse multiple de informare și relativ de încredere, astfel încât să fie mult prea greu să fie controlate politic sau economic. Diversitatea vine însă cu un cost, este nevoie de mult efort pentru a sorta informația relevantă și apoi cea esențială. Practic este o muncă pe care nu o poate face un singur om, există mult prea multe surse de informație posibil relevante, unde poate doar un articol din 20 merită atenția.

Cred că soluția la problema selecției știrilor este colaborarea cititorilor în filtrarea informației relevante și valoroase. Un lucru bun adus de rețelele de socializare online este posibilitatea ca fiecare cititor să se implice activ în filtrarea și diseminarea informației. Astfel, articolele valoroase ar putea să primească un rating mai mare și să ajungă la mai mulți cititori decât articolele mediocre. Rețeaua de „prieteni” poate, în plus, să selecteze articole pe teme comune de interes.

Astfel, îmi fac aproape o datorie din a face „share” la articolele care îmi plac. Nu este foarte simplu pe mobil, de multe ori sunt nevoit să încarc varianta „desktop” folosind conexiunea de date pentru a putea folosi butoanele de like/+1/share. Prefer în principiu „like” față de „share”, pentru că are proprietatea de a agrega feedback-ul pozitiv într-un singur loc, nivelul de popularitate putând fi vizibil atât autorului, cât și cititorilor. În contrast, „share” la un link nu ajunge de obicei la autor și agregă doar like-urile din rețeaua de prieteni. Din păcate multe articole nu au opțiunea de like/+1 și trebuie să dau share pe link, asta după ce am pierdut timpul să încarc varianta „desktop”, doar pentru a afla că nu există like/+1.

Cu riscul de a-i plictisi pe unii prieteni din rețelele sociale, dau „like” sau „share” la articolele care mi se par interesante, vreo 4-5 pe zi. Încerc să aleg articole care sunt cât de cât echilibrate ca abordare și care tratează aspecte pe care presa „mainstream” nu le-ar trata astfel. Nu pot să pretind că articolele sunt absolut obiective și imparțiale, în primul rând pentru că alegerea surselor reflectă preferințele mele politice și socio-economice. Evit însă să dau share la articole care nu se bazează pe fapte/principii/valori. Am făcut concesii la derapaje de limbaj doar atunci când mi s-a părut că valoarea ideilor expuse depășește mult în amplitudine anti-valoarea din exprimare. Deseori am făcut share la articole cu care nu sunt total de acord, dar care conțineau idei inedite care meritau luate în seamă.
Sistemul nu este infailibil, mi s-a întâmplat să preiau știri insuficient verificate sau interpretări tendențioase. Mi se pare totuși că merită riscul, mai ales că, făcând share, am ocazia să mi se atragă atenția despre informația greșită cu care aș fi rămas altfel în minte ca fiind corectă. Am găsit de multe ori idei interesante în comentariile care exprimau păreri opuse mie.

Cu cât participă mai mulți în sistem, cu atât sistemul devine mai eficient și mai puțin permeabil la manipulare. Vă invit deci să dați „like/+1/share” de câte ori găsiți un articol despre care credeți că este valoros și merita mai multă atenție. Este singura șansă de a schimba în bine presa, și poate chiar întreaga societate.

Puteți comenta pe http://lacoltulstrazii.ro/, au apărut deja câteva comentarii.

Comentarii

  1. imi place articolul ... as da un like nenominal, adica exact cum ma semnez T :-)) google +1 nu stie el vrea un nume si face verificari daca e nume sau litera.

    like-uri nominale nu as vrea sa dau, asa ca daca stiti un mod in care sa dau like-uri "nenominale" please share. cel mult sa scriu doar "T"

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred că se poate like nenominal, altfel o singură persoană ar putea da oricâte. Apreciez intenția :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru articolele pe care nu ai timp sa le citesti la inceput iti recomand sa incerci programe de tip read it later (Pocket, Instapaper, Readability, etc.)

    Personal prefer Pocket. Este indispensabil din rutina mea zilnica de citit stiri tot agregate din RSS (printre care si blogul tau)

    Cat despre Google Reader... ce ne facem ca se inchide?

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci pentru sugestie.

    Am citit și eu de închiderea "Google Reader", nu am momentan un înlocuitor. Practic nu clientul era important cât posibilitatea de a organiza feed-urile.


    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?