Cum au dispărut dinozaurii


Cum au dispărut dinozaurii ?

 Nu a fost nici un meteorit. Dinozaurii descoperiseră energia atomică și a venit un cutremur + tsunami precum în Japonia. Doar că erau un pic mai avansați tehnologic ...


 Asta a fost o glumă cam macabră. Pe partea serioasă trebuie să fim mult mai atenți cu călărirea armăsarului atomic, poate să dea cu noi de pământ de nu ne mai ridicăm.

 Nu sunt încă împotriva folosirii energiei atomice, deoarece momentan este singura capabilă să înlocuiască cât de cât rapid energiile din surse fosile. Urmează vântul care poate genera și el destul de multă energie în anumite zone geografice. Panourile solare sunt încă destul de scumpe și nu merg foarte bine iarna.

 Momentan am reușit să acoperim doar 1% din eolian + solar + geotermal + lemn. Hidroelectric acoperim 6% dar nu prea mai este loc de creștere. Atomic am reușit 6% și mai este loc. Restul de 87% se bazează încă pe combustibili fosili, atât de mult avem de înlocuit !

 Până la noi descoperiri, energiile regenerabile sunt destul de limitate ca EROI/ERoEI sau disponibilitate. Mai există și direcția limitării consumului de energie, dar asta înseamnă modificări dramatice în structura economiei și societății. Mai este destul loc la energii regenerabile, dar dezvoltarea lor necesită consumul a multă energie care va fi ... fosilă sau atomică o vreme.

 Deci ... încă o vreme nuclear dar cu mult, mult, mult mai multă atenție !!!


"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisă cu citarea autorului



Comentarii

  1. China va construi reactoare nucleare cu toriu :

    http://energyfromthorium.com/2011/01/30/china-initiates-tmsr/

    cu urmatoarele avantaje :
    -toriul e mult mai abundent decat uraniul
    -deseurile radioactive de la asemenea reactoare vor avea timpi de injumatatire de ordinul zecilor de ani, nu de sute de mii de ani ca la reactoarele actuale cu uraniu

    (totusi, e nevoie de un pic de uraniu pentru a porni ciclul de reactii de fisiune; dupa aia, reactorul merge la nesfarsit consumind toriu)

    Speram ca America si Europa sa tina pasul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu știam că Toriul devine rentabil doar dacă se scumpește Uraniul, sau dacă există o blocadă internațională și nu mai poți importa Uraniu.

    Timpul de înjumătățire nu mă încântă prea tare, înseamnă că după zeci de ani o să mai existe jumătate din deșeul inițial...

    RăspundețiȘtergere
  3. Madalina Voicu18/3/11 08:13

    Eu parca tot prefer coliba si plugul decat moartea in chinuri si disparitia speciei...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta cu dispariția speciei poate fi privită și puțin altfel.

    Trebuie să dezvoltăm tehnologia suficient de mult încât să putem coloniza alte planete înainte să se întâmple o catastrofă naturală (fără "ajutorul" omului) gen : meteorit, glaciațiune sau mai târziu epuizarea Soarelui.

    Șanse mici să prindem noi vreuna din ele, dar când se va întâmpla nu va merge cu ascunsul în colibă sau peșteri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt 442 reactoare nucleare in toata lumea.Partea buna este ca nu mai platesc rata lunara daca dispare specia :). Partea proasta cred ca nu scap nici "acolo" de banca :).

    Limitarea consumului de energie se face unde nu trebuie. cind vine Craciunul ne bucuram din plin de lumina de la reactoare. Atunci facem pauza de limitare a comnsumului de energie si pauza la protejat copacii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca poate sa fie exploatata intr-un mod rezonabil de sigur energia nucleara. Faptul ca niste reactoare de toata jena vechi de 40 de ani, proiectate prost si operate prost au mai luat foc din cand in cand, dar totusi impactul nu a fost chiar asa de grav per total mi se pare incurajator.

    Problema cea mai mare e ca sunt foarte sensibile. In cazul unui atac terorist sau razboi, nu prea ai cum sa asiguri faptul ca nu o sa ai scurgeri de radiatii. Dar cum avem deja bombe nucleare pe piata neagra, care se pot cara intr-o valiza si detona in mijlocul unui oras, mi se pare mai putin important.

    Problema e ca in mijlocul unui dezastru natural, ca de ex cutremurul japonezilor, centralele vor trebui oprite automat, din motive de siguranta. In momentul in care sa zicem ca 90% din energie e produsa de centrale nucleare, ai lasat toata tara in bezna, exact cand ai nevoie cel mai mult de electricitate. Iar ca bonus, centralele au nevoie de electricitate ca sa poata fi pornite. Nu prea imi dau seama cum poti porni sute de centrale cand tu nu mai ai nici 10% din capacitatea de a produce energie electrica. Ti-ar trebui probabil o retea electrica separata doar pentru functia asta, ca ma gandesc ca deconectarea celorlalti consumatori de la retea, pentru a nu consuma toata energia necesara pornirii celorlalte centrale e mai problematica daca-s toti la gramada.

    Plus ca in timpul asta, dupa cum am observat, ai nevoie de energie electrica pentru sistemele de racire, care trebuie sa functioneze mereu (desi ma gandesc ca se pot face 100% pasive sau ceva)

    RăspundețiȘtergere
  7. A spus cineva un lucru trist : orice sursă de energie are capacitatea să distrugă aproximativ zona pe care o deserveşte. De exemplu rezervorul maşinii poate distruge maşina dacă este incendiat. O centrală atomoelectrică care alimentează câteva oraşe...

    Deşi matematic pare echivalent, mi se pare preferabil un pericol de probabilitate 10% care distruge 20% din populaţie decât un pericol de probabilitate 2% care distruge 100% din populaţie (pe un interval de timp).

    Intre apariţiile primului eveniment populaţia se poate reface, dar orice apariţie a celui de-al doilea este fatală întregii populaţii. Se poate aplica la oraş/ţară/umanitate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentarii?