Nu ești proprietarul banilor depuși la bancă
Tehnic și juridic, când depui bani la bancă, accepți să schimbi acei bani contra unei creanțe (dotorie) a băncii. Mai simplu spus, împrumuți banca.
Faptul devine mai evident când te gândești că banii depuși la bancă vor fi împrumutați altcuiva, deci ei nu mai există la bancă. Practic devii indirect proprietarul datoriei împrumutatului către bancă, de fapt o bucată dintr-un "pool" de datorii. Vezi comentariile de aici.
Banii depuși erau deja datoria cuiva, dintr-un pool mai mare, dar asta e altă poveste.
Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :
Nu este o diferenta, totusi, intre banii depusi intr-un depozit, si cei depusi intr-un cont curent?
RăspundețiȘtergereIn sensul ca depozitul este un imprumut acordat bancii (banca foloseste banii si obtine un profit din care iti da dobanda), dar contul curent este un contract de pastrare (banca tine banii in siguranta, oricand la dispozitia ta, nu stie cand ii iei inapoi si din cauza asta nu da dobanda, dar percepe comision de administrare la contul curent)?
Intreb si eu...
Trebuie să recunosc că nu cunosc prea bine statutul conturilor curente.
RăspundețiȘtergereMă bazez însă pe o deducție ... nu logică ci de detectiv : dacă banca nu s-ar putea folosi de banii din contul curent, atunci nu ar da nici acea dobândă mică pe care o dă, ci ar cere bani pentru păstrare.
La un moment dat aveam un cont curent "de economii" (fenta impozitul) care plătea cam 8% dobândă la lei. E clar că banii aceia erau folosiți de bancă, și mai e clar că denumirea de "cont curent" nu îi oprea să facă asta.
Nu încerc să contribui la panica bancară, eu personal îmi țin micile economii la două bănci considerate ... nu dintre cele mai puțin riscante (Bancpost și Volksbank).
Mă bazez însă pe garanția BNR. Economiile sunt în lei pentru că așa este și creditul. În caz de falimente bancare BNR printează banii necesari, leul se va devaloriza puțin, dar asta nu mă afectează personal foarte tare. Chiar dacă economiile se davalorizează, la fel se devalorizează și datoria în lei, care ar deveni mai ușor de plătit.
La Volksbank am și creditul, în caz de probleme nu voi putea accesa economiile o vreme, dar nici nu voi avea ... unde să plătesc rate...
Mihai, daca are Volksbank probleme, nu iti vei putea ridica banii din depozite, DAR ai toate sansele sa ti se ceara rata in continuare. Se va gasi o banca binevoitoare care sa cumpere numai creditele bune, si sa lase Volksbank-ului doar activele toxice si datoriile, printre care si a ta. Pe de alta parte e culmea, sa iti platesti rata ca sa iti dea depozitele tale. Deci tu ai incredere in tine insuti ca vei duce creditul pana la capat? :P
RăspundețiȘtergereSe poate și asta, dar riscul este mai mare dacă țin banii la altă bancă și se întâmplă să pice aceea, atunci știu sigur că Volksbank îmi va cere în continuare rata...
RăspundețiȘtergereSincer nu prea cred în zvonurile alarmiste despre bănci și îmi permit o perioadă (parcă 30zile) să aștept garanția statului/BNR. Cu euro e mai trist, despăgubirea este în lei la cursul ... de atunci.